Összefüggést találtak a kávéfogyasztás növelése és a cukorbetegség kockázatának csökkenése között

A fogyasztott mennyiség növelésével a kávézók feltehetően csökkenthetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik továbbra is a szokott mennyiséget fogyasztják - állítja egy pénteken közzétett tanulmány.

cukorbetegség, kávéfogyasztás | InforMed Hírek12   InforMed | Sándor, K.

Egy amerikai-szingapúri kutatócsoport három összesen mintegy 120 ezer főre - többségükben egészségügyi dolgozókra - kiterjedő kutatást összegezve arra a következtetésre jutott, hogy összefüggés van a négy év alatt napi másfél csészével több kávé fogyasztása és a gyakoribb, 2-es típusú cukorbetegség kialakulása kockázatának 11 százalékos csökkenése között.

A Frank Hu, a bostoni Harvard egyetem kutatója vezette és a Diabetologia című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt is megfigyelték, hogy a kávéfogyasztás napi két csészével való csökkentése 18 százalékkal növelte a diabétesz kialakulásának a kockázatát.

A kutatók ugyanarra az eredményre jutottak, bármekkora volt is a kezdeti elfogyasztott kávémennyiség.

A Science Media Center által idézett tudósok óvtak azonban az eredmény túlértékelésétől. "A tanulmányból semmilyen kávéfogyasztási ajánlást nem lehet levonni" - hangsúlyozták, hozzátéve, hogy az csak a fogyasztás változásával foglalkozik, nem pedig az abszolút elfogyasztott mennyiségekkel, és kizárólag a kávénak a diabétesz kockázatára gyakorolt rövid távú hatására tér ki.

A kutatók semmilyen összefüggést nem találtak a koffeinmentes kávé, illetve a tea fogyasztásának növelése, illetve a cukorbetegség kockázata között.

A javarészt az Amerikai Kardiológiai Társaság által finanszírozott tanulmány egyik szerzője a Nestectől, a Nestlé egyik leányvállalatától kapott kutatási ösztöndíjat a kávéfogyasztásnak az inzulinérzékenységre gyakorolt hatásai tanulmányozására.

| cukorbetegség, kávéfogyasztás
2019-11-28 20:24:57
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop