Cukorbetegek lesznek a grizzlymedvék a téli álom idejére

Cukorbetegek lesznek a grizzlymedvék a téli álom idejére, de csak rövid időre, a tavaszi ébredésre már "meg is gyógyulnak" - állapította meg egy új amerikai tanulmány.

Ősszel nagyon meghíznak a hatalmas testű medvék (Ursus arctos horribilis), a hosszú alvás alatt diabéteszt lehet kimutatni náluk, viszont tünetmentesek - olvasható a Cell Metabolism című sejtélettani szaklapban ismertetett kutatásban.

A túlsúly tehát nem feltétlenül okoz cukorbetegséget - vonták le a következtetést a kutatók. A 2-es típusú diabétesz jellemzője, hogy a szervezet alig reagál az inzulin hormonra. A túlsúly az első helyen áll a kór feltételezett okai között.

A Thousand Oaks-i Amgen gyógyszergyár Kevin Corbit vezette kutatócsoportja azt akarta kiderítetni, hogyan hizlalják fel magukat ősszel a grizzlyk anélkül, hogy krónikusan megbetegednének.

Azt fedezték fel, hogy a téli álom idején a grizzlyk szervezete alig reagál az inzulinra. Röviddel a téli alvás előtt, amikor az állatok az év során a legtöbb zsírt halmozzák magukra, még igen érzékenyek rá - írták Corbis és kollégái.

Ezután azonban egy PTEN jelű fehérje szinte teljesen kikapcsolja a zsírsejtek inzulinérzékenységét, hogy a szervezet zavartalanul használhassa fel a zsírt. Tavasszal azután ismét reagáltak a sejtek az inzulinra.

A kutatók különféle életkorú, hím és nőstény grizzlyktől vettek szövetmintát októberben, januárban és májusban. A minták a zsírból, a májból és a vádli izmaiból származták.

Megállapították, hogy a medvék kizárólag zsírban tárolják a télre szükséges tartalék energiát, nem a májban vagy az izmokban, mint más állatfajok.

A grizzlyk akár hét hónapon át is alszanak, ezalatt kizárólag a zsírt fogyasztják. Testhőmérsékletük közben alig tér el a normálistól. A kutatás eredményei megmutatták, milyen bonyolult a túlsúly és a cukorbetegség közti összefüggés.

| cukorbetegség, téli álom, grizzlymedve
2014-08-07 22:11:48


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés