Okostapasz cukorbetegeknek

Okostapaszt fejlesztettek ki cukorbetegek számára amerikai kutatók, mely a vércukorszint emelkedését és esését képes érzékelni, és ennek megfelelő mennyiségű inzulint juttat a szervezetbe.

cukorbetegség, okostapasz, inzulin | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Az egyelőre csak egereken tesztelt okostapaszt fejlesztői szerint teljesen a cukorbeteg személyes igényeihez lehet alakítani, figyelemmel kíséri a vércukorszintet és automatikusan inzulint juttat a szervezetbe több száz mikrotűjén keresztül. A vércukorszint legkisebb változását is képes érzékelni. Az okostapasz nem nagyobb, mint egy postai bélyeg, és több mint száz kicsiny, szempilla hosszúságú tű van rajta. Ezekben a mikrotűkben apró glukóz érzékelő enzim- és inzulinraktár van, amely gyorsan kibocsátják az inzulint, ha a beteg vércukorszintje túl magasra emelkedne.

"Gyorsan működő tapaszt fejlesztettünk ki cukorbetegek számára, amelyet könnyű használni, nem mérgező, biokompatibilis anyagokból készült. Az egész rendszert személyre lehet szabni, figyelembe véve a cukorbeteg súlyát és inzulinérzékenységét, azaz az okostapaszt még okosabbá lehet tenni" – nyilatkozott Zhen Gút, az Észak-Karolinai Egyetem professzora.

Az 1-es típusú cukorbetegek és az előrehaladott állapotban lévő 2-es típusú cukorbetegek kénytelen naponta rendszeresen mérni a vércukorszintet és az inzulin injekciókat beadni maguknak, ami fájdalmas és nem pontos.

"A nem megfelelő mennyiségű inzulin jelentős szövődményeket okozhat, mint például vakság és végtagamputálás, diabetikus kóma vagy halál" - mondta John Buse, az okostapaszról az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmány egyik szerzője, az Észak-Karolinai Egyetem Cukorbeteg Gondozóintézetének igazgatója.

A kutatók célja, hogy olyan inzulintapaszt fejlesszenek ki, amelyet a betegnek csak néhány naponta kell majd cserélnie.

The Telegraph

| cukorbetegség, okostapasz, inzulin
2015-06-24 13:57:54


Csökkent az új diabetesz esetek száma az USA-ban

Meglepő módon csökkent az amerikai felnőttek körében az új diabéteszes esetek száma annak ellenére, hogy az elhízottak aránya viszont növekedett.


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


A diabéteszes láb

A cukorbetegség késői, összetett, fájdalmas és a beteg rokkantságához vezető szövődménye lehet a diabéteszes láb. Kialakulásában a hosszú ideig rossz cukoranyagcse...