Okostapasz cukorbetegeknek

Okostapaszt fejlesztettek ki cukorbetegek számára amerikai kutatók, mely a vércukorszint emelkedését és esését képes érzékelni, és ennek megfelelő mennyiségű inzulint juttat a szervezetbe.

cukorbetegség, okostapasz, inzulin | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Az egyelőre csak egereken tesztelt okostapaszt fejlesztői szerint teljesen a cukorbeteg személyes igényeihez lehet alakítani, figyelemmel kíséri a vércukorszintet és automatikusan inzulint juttat a szervezetbe több száz mikrotűjén keresztül. A vércukorszint legkisebb változását is képes érzékelni. Az okostapasz nem nagyobb, mint egy postai bélyeg, és több mint száz kicsiny, szempilla hosszúságú tű van rajta. Ezekben a mikrotűkben apró glukóz érzékelő enzim- és inzulinraktár van, amely gyorsan kibocsátják az inzulint, ha a beteg vércukorszintje túl magasra emelkedne.

"Gyorsan működő tapaszt fejlesztettünk ki cukorbetegek számára, amelyet könnyű használni, nem mérgező, biokompatibilis anyagokból készült. Az egész rendszert személyre lehet szabni, figyelembe véve a cukorbeteg súlyát és inzulinérzékenységét, azaz az okostapaszt még okosabbá lehet tenni" – nyilatkozott Zhen Gút, az Észak-Karolinai Egyetem professzora.

Az 1-es típusú cukorbetegek és az előrehaladott állapotban lévő 2-es típusú cukorbetegek kénytelen naponta rendszeresen mérni a vércukorszintet és az inzulin injekciókat beadni maguknak, ami fájdalmas és nem pontos.

"A nem megfelelő mennyiségű inzulin jelentős szövődményeket okozhat, mint például vakság és végtagamputálás, diabetikus kóma vagy halál" - mondta John Buse, az okostapaszról az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmány egyik szerzője, az Észak-Karolinai Egyetem Cukorbeteg Gondozóintézetének igazgatója.

A kutatók célja, hogy olyan inzulintapaszt fejlesszenek ki, amelyet a betegnek csak néhány naponta kell majd cserélnie.

The Telegraph

| cukorbetegség, okostapasz, inzulin
2015-06-24 13:57:54
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop