Tíz év alatt 60 százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Nagy-Britanniában

Tíz év alatt csaknem 60 százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Nagy-Britanniában a Diabetes UK hétfőn ismertetett adatai szerint.

cukorbetegség, diabétesz | MTI Hírek12
A civil szervezet közölte, hogy jelenleg mintegy 3,3 millióan szenvednek a betegség enyhébb vagy súlyosabb formájában. 2005-ben még 2,1 millió volt ez a szám.

A cukorbajnak a látás elvesztésétől az ideg- és a szervkárosodáson át a végtagamputációig súlyos szövődményei lehetnek, kezelése pedig jelentős erőforrásokat emészt fel az állami egészségügyi szolgálatnál (NHS). Jelentésében a Diabetes UK felszólította a szolgálatot, hogy javítsa a cukorbetegek ellátását és helyezzen nagyobb hangsúlyt a diabétesz kialakulásának megelőzésére.

A szervezet szerint az esetek 90 százalékában 2-es típusú cukorbetegségről van szó. A diabétesz e fajtájának kialakulását a helytelen táplálkozáshoz és az elhízáshoz kötik. Az 1-es típusú jellemzően gyerekkorban alakul ki.

A cukorbaj London északnyugati részében az egyik legelterjedtebb Nagy-Britanniában. Egy helyi orvos, Joan St. John a BBC hírszolgálatának elmondta, nem múlik el hét a nélkül, hogy ne észlelnének legalább egy, de néha inkább kettő vagy három új esetet. "Korábban egy hónap alatt volt ennyi" - tette hozzá. A diabétesz miatt hetente 135 lábfej-amputációt hajtanak végre az országban.

Az állami egészségügyi szolgálat gyógyszerkasszájának 10 százaléka a diabétesz kezelésére megy el. Egy évtizede még 6,6 százalékot, 514 millió fontot (225 milliárd forint) költöttek gyógyszerekre - köztük inzulinra és metforminra -, most már viszont 869 milliót (380 milliárd forint). Összességében a cukorbaj évi 10 milliárd fontjába (4370 milliárd forint) került az NHS-nek. Az összeg 80 százalékát az amúgy elkerülhető szövődmények kezelésére fordítják - mutatott rá Barbara Young, a Diabetes UK vezetője.

Az 1-es típusú cukorbetegség terjedésének okaira a szakemberek egyelőre nem találják a magyarázatot, a 2-es típusú esetek számának növekedését viszont egyértelműen az elhízásra vezetik vissza.

Martin McShane, az NHS angliai részlegének krónikus betegségekért felelős igazgatója szerint az adatok erős figyelmeztetést jelentenek. "Korábban is mondtuk már, de most újra elmondjuk: itt az ideje a komoly életmódváltásnak".

Barbara Young szerint a kormánynak is többet kellene tennie az új megbetegedések kialakulásának megakadályozásáért és a kezelések javításáért.
| cukorbetegség, diabétesz
2015-08-17 21:36:47


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés