Diabétesz és alkoholfogyasztás

Nem szabad egyáltalán a cukorbetegeknek egy pohár bort inni vacsorához, vagy egy jó hideg sört a barátokkal? Dehogy nem! A mérsékelt alkoholfogyasztás még a szív és vese szövődmények kockázatát is csökkenti, de a túlzott ivás súlyos gondokat okoz: veszélyesen alacsony vércukorszintet, és a diabétesz gyógyszerekkel interakcióba léphet.

cukorbetegség, diabétesz, alkohol | InforMed Hírek13   InforMed | Glanz, J.

A cukorbeteg számára különösen fontos a mértékletesség. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy diétájába hogyan illeszthető be az alkoholfogyasztás.

A mérsékelt ivásnak kedvező hatása kehet az egészségre

A Diabetes Care című folyóiratban közölt vizsgálatba 11 000 2.es típusú diabéteszes embert vontak be, 20 országból. Mindnyájan legalább 55 évesek voltak, cukorbetegek és szívbetegek illetve szívbetegség kockázati tényezővel rendelkezők. A vizsgálat kezdetén beszámoltak arról, hogy mennyi alkoholt fogyasztanak egy átlagos hét során. A kutatók megállapították, hogy a következő öt évben az alkoholt fogyasztók körében kevesebb volt a szívinfarktus, a stroke és a korai halál, mint azoknál, akik teljesen tartózkodtak az alkoholtól.

Más vizsgálatok kimutatták, hogy a cukorbetegek esetén a mérsékelt alkoholfogyasztás a „rossz” koleszterin szint és a vesebetegség kisebb kockázatával jár. A mérsékelt ivás naponta legfeljebb két ital elfogyasztása férfiaknak és egy ital nőknek. A komoly alkoholfogyasztás számtalan egészségügyi problémát okoz: magas vérnyomás, májkárosodás és rák.

Az alkoholfogyasztás hipoglikémiát okozhat

Cukorbetegeknél az alkoholfogyasztás néha hipoglikémiát (rendellenesen alacsony vércukorszint) okozhat. Ezért nem szabad alkoholt fogyasztani éhgyomorra, vagy ha a vércukorszint nincs beállítva. A biztonság kedvéért az orvos ajánlhatja a vércukorszint mérését ívás előtt, alatt és után.

Az alkohol interakcióba léphet több cukorbetegség elleni tablettával
  • A második generációs szulfanilureákat szedőknél (Diaprel, Glucobene, Minidiab, stb. - ez a gyógyszercsoport a hasnyálmirigyet több inzulin termelésére serkenti) az alkohol valószínűleg hipoglikémiát, kipirulást, hányingert, hányást, fejfájást, szapora szívműködést, vérnyomás ingadozást idézhet elő.
  • A metformin kombinálása alkohollal laktát acidózis kialakulását okozhatja. Ez a ritka de nagyon súlyos mellékhatás gyengeséget, fáradságot, szédülést, hidegrázást, légzési nehézséget, izomfájdalmat, gyomorpanaszokat és hirtelen fellépő szívritmuszavart okozhat.
Legyen őszinte kezelőorvosával azt illetően, hogy mennyi alkoholt fogyaszt, mert ez befolyásolhatja, hogy melyik a diabétesz elleni tablettát írja fel. Beszélje meg a lehetséges mellékhatásokat, tudja hogy mire kell figyelnie, és mi a teendő, ha baj van.

Az italozás az öngondoskodás lazulását okozhatja

Túl sok alkohol fogyasztása gyengítheti az egészséges életmód iránti elkötelezettséget. Egy több mint 3900 cukorbeteg férfi vizsgálata során kiderült, hogy a nagyivók közül kevesebben tartották be a diétát, és többet dohányoztak, mint a nem-ívók.

Egy másik tanulmány szerint pedig a nagyivók ritkábban mérték a vércukorszintjüket, nem szedték a gyógyszereiket, ritkábban végeztettek A1c vizsgálatot és nem mozogtak. Ez az egyik oka annak, hogy a diabéteszes alkoholistáknál gyakran nehéz a vércukorszint beállítása.

Forrás: Psychology Today

| cukorbetegség, diabétesz, alkohol
2015-11-24 20:39:30
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop