A diabéteszes láb

A cukorbetegség egyik súlyos következményekkel járó szövődménye a diabéteszes láb. Ez az elnevezés a keringési és beidegzési károsodását jelenti a lábnak. Összességében a láb beidegzési zavarainak kb. 1/3-át tartják cukorbetegség következményének.

diabetes, cukorbetegség, Diabeteszes láb, keringés, idegkárosodás | Gyógy-ír   Kisalföld | Majer, J.
Kevésbé ismert tény, hogy a cukorbetegek kb. 10 százalékában az idegkárosodás tünetei vezettek az alapbetegség felismeréséhez. A cukorbetegség okozta keringési zavar a lábon gyakran vezet szöveti elhaláshoz, illetve a sérült szövetek nehezen gyógyítható fekélyéhez. Bér e két kórok külön-külön is előfordulhat, de együttes fennállásuk a gyakoribb. Súlyos esetekben végső megoldásként gyakran kényszerül a sebész a végtag csonkolására.

A diabéteszes láb kezelésében legfontosabb a rendszeres és gondos lábápolás. Fontos, hogy a cukorbetegek óvják lábukat a sérüléstől, megfelelő lábbelit viseljenek. Lényeges a cipő kiválasztása. A jó cipő puha bőrből készült és elég széles ahhoz, hogy a láb kényelmesen helyezkedjen el benne. Mivel a beteg lábon csökkent a fájdalomérzés, a szoros cipő vagy a cipőbe került idegen tárgy gyakran okoz "észrevétlenül" sérülést, vagy fekélyt. A lábak gondos tisztán tartása megakadályozza a fertőzéseket.

A megelőzés, illetve az időben elkezdett kezelés megakadályozhatja, de legalább csökkentheti a súlyos szövődményeket és kisebbítheti a csonkolás mértékét. Ezért fontos, hogy a cukorbeteg, ha bármi eltérést, elváltozást észlel a lábán, keresse fel kezelőorvosát. A diabéteszes láb kezelése összetett feladat, mely a diabetológus, a sebész és az ortopéd szakorvosok összehangolt munkáját kívánja meg. Néhány tanács cukorbetegeknek:

1. Mindennap mossa meg a lábát, vagy vegyen lábfürdőt langyos, szappanos vízben. (Illatosított szappant ne használjon, előnyösebb a lanolinos babaszappan, illetve gombafertőzés esetén a Mycopol, valamint bütykök estén a kenőszappan.)

2. A lábát alaposan szárítsa meg - a lábujjak között is - tiszta kendővel.

3. Nézze meg, hogy a lábán vannak-e hólyagok, sebek vagy horzsolások. Nem változott-e el valahol a bőr, nem észlel-e elszíneződést. Különösen ügyeljen az ujjak között észlelhető bőrelváltozásokra, melyeket gombafertőzések okoznak. Soha ne hagyatkozzon arra, hogy érez-e valahol fájdalmat. Ha látása gyenge, kérje családtagjai segítségét vagy jó szolgálatot tehet egy tükör.

4. Száraz bőr esetén a lábfejre és a lábszárra használjon naponta kétszer "lábkenőcsöt", a vastag, szaruréteggel borított helyekre pedig "bütyökkenőcsöt". Az ujjak közét nem szabad bekenni. Sohase használjon éles eszközöket (borotva, olló, bőrgyalu) vagy túl erős tyúkszemirtó vagy bőrkeményedés elleni kenőcsöt.

5. A túl hosszú, túl rövid vagy rosszul vágott körmök a bőrt megsérthetik és fertőzést okozhatnak. A lábkörmök vágásakor mindig lekerekített végű ollót használjon. Egyenesre vágja körmeit, a széleket óvatosan reszelje meg. Soha ne használjon hegyes ollót, körömcsípőt, borotvapengét, kést, hegyes eszközt. Ezekkel könnyen sérülést okozhat. Ha körmei törékennyé válnak, megvastagodnak vagy gyulladás lép fel, forduljon kezelőorvosához.

6. Mindennap húzzon friss zoknit, lehetőleg pamut, cérna vagy frottír anyagból, mert ez nedvszívó. A lábizzadás elősegíti a gombásodást, ezért a műrostból készült zoknik kedvezőtlenek.

7. Sohase járjon mezítláb. Használjon könnyű és puha bőrből készült cipőt. Naponta vizsgálja meg belül kezével a cipőt. A cipőben semmi sérülést okozó anyag, egyenetlenség, idegen tárgy nem lehet. Szoros, rossz formájú, túl lapos vagy túl magas sarkú cipőt ne viseljen.

| diabetes, cukorbetegség, diabéteszes láb, keringés, idegkárosodás
2007-11-08 14:43:57
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop