Cukorbetegeknél gyakoribb a szájüregi rák

A 2-es típusú cukorbetegség elősegíti a rosszindulatú szájüregi daganatok kialakulását, terjedését és a túlélési esélyeket is csökkenti. A Semmelweis Egyetem munkacsoportja az elsők között vizsgálta a szájüregi rákok és a cukorbetegség epidemiológiai összefüggéseit.

cukorbetegség, diabétesz, szájüregi rák | InforMed Hírek14   InforMed | Ujpál, M.

Az elmúlt másfél évtizedben csaknem duplájára emelkedett a cukorbetegség előfordulásának gyakorisága. A cukorbetegeknek ezért javasolt rendszeres szájüregi klinikai szűrővizsgálatokon részt venniük, valamint évente kétszer felkeresni fogorvosukat, mert így már a daganatot megelőző kórképek is felismerhetők.

Ma már sokan kutatják és több publikáció is megjelent a szájüregi daganatok és a 2-es típusú cukorbetegség összefüggéseiről, de 15 évvel ezelőtt újdonságnak számított ez a kutatási irány. Már akkor is kezdett bizonyossá válni, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések és a cukorbetegség között szoros összefüggés figyelhető meg – mondta Dr. Ujpál Márta, az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika egyetemi docense.

Azért figyeltek fel a témára, mert a klinika betegeinek 55-60%-át rosszindulatú szájüregi daganatos páciensek teszik ki, akik között sok a cukorbeteg.

Magyarország az összes rosszindulatú daganatos halálozást és a szájüregi daganatok halálozását tekintve is vezető szerepe van Európában. Nem csak a rosszindulatú szájüregi daganatok, de már a daganatmegelőző elváltozások is gyakoribbak a cukorbetegeknél a kontrollcsoporthoz képest.

A szövettani vizsgálatok arra is rámutattak, hogy diabétesz esetén agresszívabb a szájüregi rák terjedése. A halálozási arány is rosszabb: a szájüregi daganatok ötéves túlélése átlagosan 50-55%-ra tehető, a diabéteszes betegeknél azonban csak 2-2 és fél év.

Csaknem duplájára emelkedett a cukorbetegség előfordulásának gyakorisága a szájüregi daganatosok és a kontrollcsoport körében egyaránt. Tehát ezek a kutatások is igazolják, hogy a 2-es diabétesz, vagyis a felnőttkorban, a helytelen táplálkozás és életmód következtében kialakuló, túlnyomórészt nem inzulinfüggő cukorbaj népbetegség.

Komolyan kell venni a 2-es típusú diabétesz terjedését és nagy figyelmet kell fordítani a megelőzésre és a kezelésre. Az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatása javasolt, vagyis sok sportolás, mediterrán étrend bevezetése mellett a dohányzás elhagyása és az alkoholfogyasztás mérséklése.

A diabétesz karbantartása, a rendszeres kontroll a daganatterápiához is kedvezőbb körülményeket teremt.

A rendszeres szűrések révén a betegségek korai felismerése szintén fontos lenne, a cukorbetegeknek javasolt rendszeres szájüregi klinikai szűrővizsgálatokon részt venniük. Egészséges felnőtteknek évente legalább egyszer, diabéteszeseknek minimum évente kétszer szükséges felkeresni fogorvosukat. A daganatot megelőző kórképek korai felismerése a kezelést is hatékonyabbá teheti.

| cukorbetegség, diabétesz, szájüregi rák
2016-10-04 22:08:45


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés