Idegkárosodások diabetes mellitus esetén

A cukorbetegség az idült szövődményének kialakulása is függ a vércukorértékektől, a cukorbetegség fennállásának időtartamától, valamint a beteg öröklött adottságaiktól.

idegkárosodás, cukorbetegség, diabetes, mellitus | Gyógy-ír   Kisalföld | Strényer, F.
Lehet, hogy unják már, de újra csak azt tudom hangsúlyozni: a megelőzés kulcsa a tartósan ideális vércukorérték! A korai felismerés miatt itt is fontos a még panaszmentes beteg rendszeres, időszakos ellenőrzése és már kezdeti stádiumban való kiszűrése és hatékony kezelése.

Az idegkárosodást részben közvetlenül a tartósan magas vércukorérték, részben közvetetten az idegeket vérrel ellátó hajszálerek sérülése okozza.

A tünetek nagyon változatosak lehetnek, ugyanis az idegkárosodás (neuropathia) érintheti az érző-, és a mozgatóidegeket, illetve a belső szerveket szabályozó úgynevezett autonóm idegrendszert is. Lehet csak érző, vagy csak mozgató idegkárosodás, de lehet mindkettőt érintő vegyes is. Van úgy, hogy a folyamat csak egy ideget vagy ideggyököt károsít, de gyakrabban több ideget érintő elváltozásról (polyneuropathia) van szó.

Az egy ideget érintő elváltozások az idegellátási területen okozhatnak zavarokat. Például a kezet ellátó idegek károsodása a kézujjak mozgásában okoz zavart, jellegzetes érzészavarral, illetve időnként izomsorvadással együtt. Ritkán előfordul az is, hogy elviselhetetlen fájdalmak jelentkeznek egy-egy ideg vagy ideggyök ellátási területének megfelelően. Ez ülőideg érintettség esetén isiászhoz hasonló képet adhat.

Leggyakrabban több ideget érintő, szimmetrikus a lábon, lábszáron kialakuló polyneuropathiákkal találkozunk. Éjszaka jelentkező érzészavar, érzéskiesés, fonákérzések, bizsergés, zsibbadás, fájdalom jellemzi. A panaszos terület elhelyezkedése olyan, mint egy térdzoknié, ezért hívják harisnyaszerű érzészavarnak is. A panaszok a legkifejezettebbek a talpon a térd felé enyhülnek. Felkeléskor a tünetek nem fokzódnak, bár a vastag idegrost károsodás miatt a beteg járása bizonytalanabb. A hő- és fájdalomérzés csökkeniése észrevétlen lábsérülésekhez vezethet. Jellegzetes tünet az Achilles és a patella reflexek renyhesége vagy kiesése.

Az idegkárosodás kimutatható ideggyógyászati vizsgálattal,a mozgató- és érzőidegek vezetési sebességének mérésével (ENG). A mélyérzés, vibrációérzés, mely legkorábban károsodik, a nagyon egyszerűen kivitelezhető kalibrált hangvilla vizsgálattal igazolható. Nagyon gyanús alsó végtagi polyneuropathiára az, aki egy lábon nem képes megállni 10 másodpercig, 3 próbálkozásból egyszer sem. Ez a próba otthon is elvégezhető, ha pozitív részletesebb vizsgálatok indokoltak. Ezenkívül természetesen, ha az idegkárosodás bármelyik tünetét észleli a beteg erről számoljon be kezelőorvosának, haogy a szükséges segítséget megkaphassa.

A belső szerveink működését szabályozó úgynevezett autonóm idegrendszer károsodása is változatos tüneteket okozhat. Ezek közül a leggyakoribbak a következők. Gyomor bélrendszer: nyelési zavar, gyomor ürülési zavar miatti teltségérzés, időszakos hányinger, hányás, székrekedés vagy hasmenés. Epehólyag mozgászavar miatti panaszok, epekövesség. Vizeletürítési zavarok. Férfiaknál merevedési zavarok, impotencia. A nők nehezebbenn jutnak el az orgazmusig. Kóros felső testfél-izzadás, alsó testfél szárazsággal. A pupilla beidegzési zavarok a sötéthez való alkalmazkodást rontják és nehezíthetik az éjszakai autóvezetést. Az alsó végtagi erek beidcegzési rendellenessége lábduzzanatot okozhat. A szív- érrendszeri autonom neuropathia tüneteiről legközelebb lesz részletesen szó.

A cukorbetegség késői "komplex szövődménye" a diabeteses láb. Kialakulásának okai összetettek. A fájdalomérző idegek károsodása miatt észrevétlenül maradhatnak bizonyos sérülések. A lábat a cipő feltöri, a beteg szögbe lép, pedikűrözésnél sérül a lábujj, talpa megég, a tyúkszemtapasz felmarja. A mozgatóideg sérülés következtében, a lábfejizmok sorvadnak, izületi elváltozások (kalapácsujj), talpi bőrkeményedés, a fokozott nyomás miatt talpi fekély alakulhat.

Az alsó végtagi száraz bőr is hajlamosít sérülésre. A magasabb vércukor következtében csökkent sebgyógyulási hajlam és az érelmeszesedés miatt csökkent véráramlás nem kedvez a sérülések gyógyulásának. Sajnos a cukorbetegeknél meglévő fokozott fertőzésveszély miatt gyakran alakulnak ki helyi elhalások, ami gyakran csak csonkolásos műtéttel gyógyítható. A megelőzés kényelmes cipő viselésével, megfelelő lábhigiéne betartásával lehetséges. A cukorbetegek mindig nézzék is meg a lábukat, mert az esetleges kisebb sérülést nem érzik meg. Jelentéktelennek tűnő lábsérülésüket mutassák meg kezelőorvosuknak,hogy a későbbi nagyobb baj megelőzhető legyen.

| idegkárosodás , cukorbetegség, diabetes, mellitus
2007-11-08 14:50:52