Vírusfertőzések és az inzulinkezelés

Az inzulinnal kezelt cukorbetegek hajlamosabbak a fertőzésekre, különösen akkor, ha nem ideális a vércukorértékük. A jól beállított cukorbetegnél is felboríthatja az anyagcserét egy heveny gyulladásos megbetegedés. Lázzal, étvágytalansággal, hányingerrel járó vírusfertőzéseknél (például influenzánál) előfordulhat, hogy a beteg nem tudja elfogyasztani a szükséges táplálékmennyiséget. Azt gondolhatnánk, ha nem megfelelő vagy akadályozott a táplálékbevitel, akkor talán kevesebb inzulint kell adni. Ez azonban nincs így!

vírusfertőzés, inzulin, cukorbetegség, diabetes | Gyógy-ír   Kisalföld | Strényer, F.
Első hallásra furcsának tűnhet, azonban a cukorbeteg vércukorértékei magasabbak, ha megbeteszik, mint amikor egészséges. Egyrészt: mert a szervezet betegség esetén vércukoremelő stresszhormonokat termel az állapot leküzdésére, másrészt, mert a beteg ember jóval kevesebbet mozog. Ezért soha ne hagyja el a szokásos inzulinmennyiséget! Ilyen esetekben általában az inzulinadag növelésére is sor kerül. A szükséges többletdózis természetesen egyénenként változhat. Napi kétszeri, keverék inzulinkezelésben részesülő betegek mindenképpen forduljanak kezelőorvosukhoz a teendők megbeszélése miatt.

A napi négyszeri, úgynevezett intenzív inzulinkezelést folytatók a lázas időszak alatt mérjék gyakrabban a vércukorértéküket. Ez azt jelenti, hogy "profilszerűen" kövessék a vércukor változását, vagyis mérjék meg a vércukrot a főétkezések előtt, valamint utána két órával. Amennyiben az étkezés előtti vércukorérték 10 mmol/l feletti, plusz "gyors hatású" inzulinadás szükséges. Az elért eredményt az étkeztetés után 2 órás vércukorértékből lehet lemérni.

Láz esetén a hagyományos, jól ismert lázcsillapítók a szokásos módon alkalmazandók. Az intenzív inzulinkezelésben részesülő betegnek is, ha vércukorértéke 20 mmol/l feletti étkezés előtt, azt tanácsoljuk, adjon magának 4-6 egység plusz "gyors hatású" inzulint és sürgősen lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.

Inzulinnal kezelt cukrobetegeknek lázzal járó betegség idején gyakrabban kell ellenőríznie vércukorszintjét.

Ha átmenetileg a cukorbeteg képtelen szilárd ételt fogyasztani, próbálja meg a szükséges szénhidrátmennyiséget folyadék formájában felvenni. Megfelelő lehet az 1 literben körülbelül 5 deka (50 gramm) cukrot tartalmazó egyéni ízesítésű tea. Normál rostos üdítők, tej és kóla is fogyaszthatók ilyenkor, ezek fél literjében körülbelül 50 gramm szénhidrát van. Természetesen, ha a folyadék sem marad meg a betegben, akkor infúzió szükséges és ezt csak kórházban lehet biztosítani.

Fontos a bőséges folyadék és sóbevitel!

Lázas betegség esetén, akkor is, ha a vércukorértékek nem túl magasak, fontos a bővebb folyadék- és sóbevitel. Erre azért van szükség, hogy pótoljuk a verítékezés, esetleg hasmenés vagy hányás miatti veszteséget. Amennyiben a cukorbeteg a szilárd táplálékot el tudja fogyasztani, folyadékpótlásra napi 2-3 liter ásványvizet, keserű teát vagy cukormentes üdítőt javaslok. A sóbevitel az ételek extra sózásával megoldható. Az enyhén sós instant levesporok is jól alkalmazhatók. A többlet vitaminbevitel gyorsíthatja a gyógyulást.

Ha a vírusfertőzés néhány nap alatt lezajlik és a beteg közérzete javul, láza megszűnik, próbáljon meg mihamarabb visszatérni a korábbi életrendjéhez. A vércukor ellenőrzése mellett a fertőzés alatt átmenetileg megemelt inzulinadag fokozatosan csökkenthető. Vissza lehet térni a megszokott kerékvágásba mind az étkezési időpontok, mind a diéta, mind a fizikai aktivitás tekintetében. Amennyiben a lázas állapot a szokásosnál tovább tart és a vércukorértékek a megemelt inzulinmennyiség ellenére is magasak, bakteriális felülfertőződés (hörghurut, tüdőgyulladás stb.) lehetősége merül fel, ilyen esetben is feltétlenül keresse fel kezelőorvosát.

| vírusfertőzés, inzulin, cukorbetegség, diabetes
2007-11-08 14:57:15
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop