A diabéteszes láb

A diabéteszes láb olyan tünetegyüttes, amelyet az érelváltozások következtében kifejlődő szöveti tápanyag-ellátási zavar és a fertőzések együttes okoz. A cukorbetegek mintegy 20 százaléka az alsó végtagokon kialakuló panaszokkal keresi fel az orvost.

cukorbetegség, Diabeteszes láb, fájdalom | InforMed Hírek14   InforMed | Strényer, I.

Tünetek

Jellemző a klaudikáció, mely jellegzetes érszűkületes panasz. Járáskor bizonyos távolság megtétele után kialakuló fájdalom a beteget megállásra, pihenésre kényszeríti. Előfordulhat éjszakai vagy nyugalmi fájdalom, amely többnyire égő érzéssel jár.

A bőr rendszerint a lábon sorvadt, liláskéken elszíneződött, hűvös tapintatú. Nehezen gyógyuló, fájdalmas lábszári vagy talpi fekélyek alakulhatnak ki, a lábujjakon szövetelhalások (üszkösödés, gangréna) jöhetnek létre, melyek nemritkán amputációt (az elhalt végtagrész műtéti eltávolítását) tehetnek szükségessé.

A talpi fekélyek többnyire nem fájdalmasak. Kezdetben a talp valamely nyomásnak kitett részén bőrkeményedés képződik, amely alatt aztán mély fekély (seb) alakul ki. A fájdalom hiánya az idegek károsodásával magyarázható, és ez is az érelváltozásokból fakadó tápanyag-ellátási zavarral függ össze.

A betegek helyes kezelésével és rendszeres ellenőrzésével a súlyosabb szövődmények kialakulása elkerülhetők. Fontos a kezelőorvossal való együttműködés, mert a diabéteszes anyagcserezavart rendben lehet tartani.

A kezelés célja a vércukorszint olyan módon történő beállítása, amely az egészséges emberét legjobban követi. Erre az állapotra mindenáron törekedni kell, mert csak így lehet a cukorbetegség fenyegető szövődményeit kivédeni, illetve a már kifejlődött szövődmények romlását lassítani. Mindez diétával, és ha ez nem elegendő, akkor gyógyszerrel érhető el.

Lábápolás

Javaslatok, melyek elősegítik a súlyosabb bőrfertőzések, fekélyek megelőzését, illetve az amputáció elkerülését.

Naponta fontos a lábak szappanos vizes lemosása és szárazra törlése. Túl erőteljesen dörzsölni a bőrt nem szabad, hiszen az amúgy is vékonyabb bőr könnyen sérül. A tisztálkodás után bőrápolóval, szükség esetén enyhe fertőtlenítőszert is tartalmazó zsíros krémmel kell a lábakat bekenni. Orvosi utasítás nélkül semmilyen gyógyszert nem szabad a bőrre kenni, néhány gyógyszer ugyanis túl erős a rossz keringésű láb számára.

Fontos a körmök helyes ápolása is. Ha a körmök törékenyek, szárazak, esténként negyedórás, langyos vízben történő áztatással megpuhíthatók. Ezután a lábkörmöket egyenesre lehet vágni, vagy még helyesebb reszelőlappal egyenesre csiszolni. A körmök sarkait soha ne vágjuk ki!

Fontos a megfelelő lábbeli viselése. Jó a puha bőrből készült, alacsony sarkú cipő, amely jól illeszkedik a lábra. A cipő orra legyen tágas, hogy ne nyomja az ujjakat. A tyúkszemek és bőrkeményedések oka a dörzsölés, nyomás. Általában a cipő és a zokni nem megfelelő illeszkedése okozza, ezért fontos a jó cipő, illetve a megfelelő (vastag, meleg, laza) zokni viselése.

Ha bőrkeményedés vagy tyúkszem képződött, azt célszerű előzetes áztatás után habkővel óvatosan ledörzsölni. Letépni vagy éles eszközzel kivágni nem szabad, a bőrnek nem szabad megsérülnie és begyulladnia! A pedikűrössel a cukorbetegségeket közölni kell!

A dohányzás szigorúan tilos

Célszerű melegen tartani a lábakat, a különböző melegítőpárnákkal azonban óvatosan kell bánni, hiszen a rossz keringés esetén még az enyhe forróság is károsíthatja a bőrt. Nem célszerű harisnyakötőt vagy olyan ruhaneműt viselni, ami az ereket elszoríthatja. Ugyanezért nem tanácsos keresztbe tett lábakkal ülni sem.

Rendkívül fontos a még látszólag apró sérüléseket is megfelelően ellátni. Bármilyen bőrpír, hólyagosodás, duzzanat vagy fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni. Orvosi kezelés hiányában bármilyen bőrsérülés kifekélyesedhet vagy elüszkösödhet. Sérülés után steril gézzel történő fedés javasolható, de kötésrögzítőnek csak bőrbarát, finom ragasztót szabad használni.

| cukorbetegség, diabéteszes láb, fájdalom
2018-02-16 15:18:18


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés