A cukorbetegség szövődményeinek megelőzéséről

Magyarországon a cukorbaj (diabétesz) népbetegségnek számít, a lakosság kb. 5 százaléka ismerten cukorbeteg. Ha ehhez hozzátesszük azt, hogy a fel nem ismert, tüneteket nem okozó "enyhe" cukorbajosok számát ugyanennyire becsülik, akkor láthatjuk, igen nagy betegcsoportról van szó.

cukorbetegség, szövődmények | Gyógy-ír   Kisalföld | Strényer, F.
1.típusú diabetes mellitus

A cukorbetegség felismerése, a fiatalkorban jelentkező, 1. típusú esetén nem okoz problémát. Itt mindig vannak tünetek. Ilyenek például a szájszárazság, több folyadékfogyasztás, nagyobb mennyiségű vizeletürítés, jó étvágy mellett fogyás stb. Ez a csoport mindig inzulinkezelést és egy életen át tartó gondozást igényel. Tehát ők általában "szem előtt" vannak, így lehetőség van az esetleges szövődmények korai felfedezésére és kezelésére.

2. típusú diabetes mellitus

A 2. típusú cukorbaj közép- vagy idősebb korban válik ismertté. Általában jellemző a testsúlyfelesleg, gyakran társul magas vérnyomással és zsíranyagcsere-zavarral is. A betegek zöme, több mint 90 százaléka ebbe a csoportba tartozik! Ez a forma családi halmozódást mutat, igen nagy arányban, majdnem 50 százaléka öröklődik. Az egyik probléma az, hogy túl sokáig semmilyen tünet nincs és mire a 2. típusú cukorbetegség felismerésre kerül, már nagyon sokszor kialakulnak a szövődmények. A betegség ezen formája sokszor csak diétával vagy diétával és tablettával jól kezelhető, inzulinkezelésre csak ritkán van szükség. Ebből adódik a másik fő gond. Diétával és tablettával kezelt betegeink ugyanis nem tekintik betegségüket súlyosnak, ezért nehezebb is jó cukorbeállítást elérni. Pedig higgyék el, a diabétesz súlyossága nem a kezelés formájától, hanem a vércukor értékétől függ. Nem eléggé közismert, de a cukorbetegség ugyanolyan hajlamosító tényezője a szív-, érrendszeri történéseknek, mintha valaki szívinfarktuson esett volna át. A rossz cukor-anyagcseréjű 2. típusú betegnek, ha férfi, kétszeres, ha nő, négyszeres esélye van a szív-, érrendszeri szövődmény (pl. agyvérzés, szívinfarktus stb.) kialakulására. Valójában a férfiak és a nők kockázata egyforma, mivel a cukorbeteg nők elvesztik a nemükből adódó védettségüket ezen betegségekkel szemben.

A cukorbetegség a szív-érrendszeri betegségek komoly rizikótényezője.

Milyen lehetőségeink vannak a 2. típusú betegeknél a szövődmények megelőzésére?

1.Normál vércukorértékek beállítása. Az ismert betegeknél mindent el kell követni a vércukorértékek normalizálása érdekében. Az egész kezelés alappillére a diéta, ez egyenrangúnak tekinthető a gyógyszeres kezeléssel. Harcolni kell a "csak diétát rendeltek, nem súlyos a betegségem" közhit ellen.

2.A társbetegségeket agresszíven kell kezelni. A cukorbetegség, a magas vérnyomás, a testsúlyfelesleg és a zsíranyagcsere-zavar sokszor társul egymáshoz. A háttérben közös ok, az inzulin túltermelődése, illetve az inzulinhatás megváltozása (inzulinrezisztencia) állhat. A testsúlyt tehát igyekezzünk az ideálishoz közelíteni. A diéta legyen zsír- és koleszterinszegény is. Ha emellett is magasabbak a zsírértékek, ezt gyógyszeres kezeléssel kell csökkenteni. A cukorbeteg vérnyomását mindenképpen 135/85 Hgmm alá kell csökkenteni. Akármilyen enyhe vesekárosodást észlelünk, a vérnyomás "célértéke" 120/80 Hgmm.

3.Szűrővizsgálatok végzése korai felismerés érdekében. Ez éhgyomori vércukorvizsgálatot jelent és javasoljuk minden 45 év feletti embernél legalább 3 évente. Már fiatalabb korban és évente végeztessen vércukor-ellenőrzést az, akinek nagyobb az esélye arra, hogy cukorbeteg legyen. Kik tartoznak ebbe a csoportba? - első fokú rokon 2. típusú cukorbeteg (apa, anya, testvér) - kövérek - magas vérnyomásúak - zsíranyagcsere-zavarban szenvedők - nők, ha korábban terhesség alatt cukorproblémájuk volt - nők, ha 4000 grammnál nagyobb gyermeket szültek - bárki, akinek korábban már mértek a normálisnál magasabb vércukorértéket, de nem alakult ki cukorbetegség A korai felismerés, a cukorbetegség és a társbetegségek mielőbbi kezelését lehetővé téve, a leghatékonyabb eszközünk a szövődmények kivédésére.

| cukorbetegség, szövődmények
2007-11-08 14:43:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop