A cukorbetegség napjainkban

Az orvostudomány, miután legyőzte a félelmetes pusztításokat okozó járványokat, újabb kihívásokkal találta magát szemben.

cukorbetegség, inzulin, vércukorérték | Gyógy-ír   Kisalföld | Strényer, F.
Korunk egyik új "járványa" a cukorbetegség. A felnőttkorban jelentkező formájának (2. típus) előfordulása az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt. Jelenleg Magyarországon az ismert betegek száma 500 ezer körül van, ennek kétszerese lehet a valódi szám. A növekedés ütemét tekintve azt jósolják, hogy 20 éven belül a cukorbetegek száma meg fog duplázódni.

A felnőttkori cukorbetegség igen gyakran társul elhízással, magasvérnyomás-betegséggel és zsíranyagcsere-zavarral. Mindegyik előbb említett állapot külön-külön is komoly kockázatot jelent a szív-, érrendszeri betegségek kialakulására. Együttes jelenlétüket pedig "halálos négyes" jelzővel illetik az orvosok. Az idősebb korról napjainkra előbbre tolódott a 2. típusú cukorbaj jelentkezési ideje, gyakran találkozunk 30-40 éves betegekkel is.

Gyakori, klasszikus tünetek

A cukorbetegség klasszikus tünetei a szájszárazság, a szomjúság, a több folyadékfogyasztás, a több vizeletürítés, a jó étvágy melletti fogyás, bőrfertőzések ebben a betegségcsoportban ritkábban jelentkeznek. Sokszor sokáig semmilyen tünet nincs, és a betegség esetleg csak akkor kerül felfedezésre, amikor már a szövődmények kialakulnak vagy szív-, érrendszeri katasztrófa következik be. A távlati célunk az, hogy a cukorbetegség korai felfedezésével és megfelelő kezelésével betegeinknek hosszú és szövődménymentes életet biztosítunk. Ehhez normális vércukor, tökéletes vérnyomás, ideális testsúly, valamint jó zsír- és koleszterinérték szükséges.

Korai felismerése a cukorbajnak, mivel az állapot sokáig tünetszegény vagy tünetmentes, csak célzott szűrővizsgálatokkal lehetséges. Bizonyos életkor (45 év) felett mindenkinek javasoljuk, hogy ellenőriztesse időnként a vércukrát. Azoknál, akiknél hajlamosító tényező áll fenn, koraibb és gyakoribb vércukormérést javaslunk. Idetartoznak azok, akiknek a közvetlen családjában előfordult 2. típusú cukorbaj, a kövérek, a magas vérnyomásúak, a magasabb zsír- vagy koleszterinszinttel rendelkezők, a terhesség alatti cukorproblémások és mindenki, akinek az életében már mértek magasabb vércukorértéket.

A kezeletlen cukorbetegség előbb-utóbb koszorúér-betegséghez vezet.

A gyakoribb vércukor-ellenőrzés szükséges annál, akinél a terhesség alatt átmenetileg magasabb vércukorértékeket észleltek.

A kezelés alappillére a diéta

A kezelés alappillére a diéta, mely a gyógyszeres kezeléssel egyenrangú, sőt, néha talán fontosabb is. Sok a tévhit ezzel kapcsolatban, pedig a cukorbeteg részére ugyanolyan étrend lenne kívánatos, mint amilyet az egészséges táplálkozás jegyében bárkinek jó szívvel ajánlhatunk. A táplálék több kisebb részletben történő bevitele (5-6-szori étkezés) javasolt naponta, ez csökkenti a testsúlygyarapodás veszélyét is. Nemcsak a szénhidrátfogyasztásra, hanem a kalória- és zsírbevitelre is ügyelni kell! Ha fogyni szeretnének, fogyasszanak alacsony szénhidrát- és energiatartalmú, növényi rostban gazdag zöldségféléket. Ezek "szabadon fogyaszthatók", ilyen pl. a fejes saláta, az uborka, a karalábé, a karfiol, a káposzta, a retek, a paprika, a paradicsom stb. A diéta mindig "testre szabott", tehát egyéni. Függ a beteg testsúlyától, fizikai tevékenységétől, napirendjétől és természetesen kívánságától. A diétát természetesen meg kell tanulni, de érdemes erre időt fordítani és az ismereteket folyamatosan bővíteni, hiszen élethossziglani kezelésről van szó.

Tabletta vagy inzulin?

A vércukorcsökkentő tablettás kezelést csak akkor alkalmazzuk 2. típusú cukorbaj esetén, ha az előírt diétát pontosan betartja és megfelelő fizikai aktivitás mellett is magasabbak a vércukorértékek. Magyarországon hasnyálmirigy-inzulin elválasztását serkentő, a cukor felszívódását csökkentő és szőlőcukorsejtekbe jutását elősegítő készítmények vannak jelenleg forgalomban. Nagy reményeket fűznek az inzulin hatását elősegítő gyógyszerek bevezetéséhez, ezek egyelőre kísérleti stádiumban vannak. Az inzulinkezelés bevezetése, 1922 óta a fiatalkori (1. típusú) cukorbetegségben - ahol a szervezet egyáltalán nem termel inzulint - nemcsak a betegek életben tartását, de a megfelelő életminőség biztosítását is lehetővé tette.

A 2. típusú cukorbetegeknél csak akkor adunk inzulint, ha diéta és tabletta mellett is magasak a vércukorértékek. Az utóbbi tíz évben lehetővé vált minden inzulinkezelést igénylő betegnél a korábbi sertésinzulin helyett a "géntechnológiával" előállított humán (emberi - szerk. megj.) inzulinra történő átállás. Megjelentek a modern, könnyen kezelhető, otthoni vércukormérő készülékek. Ezek lehetővé teszik a szorosabb és hatékonyabb ellenőrzést és azt, hogy a megfelelően képzett cukorbeteg ideális módon kézben tudja tartani betegségét. Az inzulinadagoló "tollak", a PEN-ek bevezetése nagyobb kényelmet és szabadságot biztosít betegeinknek.

Az utóbbi években fejlesztették ki a bizonyos esetekben jól alkalmazható inzulinadagolókat. Ezek "szupergyorsan" felszívódnak és nagy előnyük, hogy beadás után a betegek azonnal étkezhetnek. Egyelőre úgy látszik a sajtóban időnként felröppenő hírek ellenére, hogy a cukorbetegség inzulinkezelésének egyetlen megbízhatóan megvalósítható módja az inzulin bőr alá (subcutan) adagolása.

| cukorbetegség, inzulin, vércukorérték
2007-11-08 14:42:54
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop