A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikálták tanulmányukat.

légszennyezettség, szennyezett levegő, cukorbetegség, diabétesz | InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, J.

Már a határérték alatti szálló por is növeli a diabétesz kockázatát. A vizsgálat szerint 2016-ban világszerte 3,2 millió páciensnél alakult ki cukorbetegség a mikroszemcsés légszennyezettséghez köthetően. Ez az adott évben az összes új diabéteszes eset 14 százalékát jelentette. Az Egyesült Államokban évente 150 ezer új diabéteszes megbetegedés köthető a szálló porhoz, vagyis a mikroszemcsékkel szennyezett levegőhöz.

"Tagadhatatlan kapcsolat áll fenn a diabétesz és a mikroszemcsés levegőszennyezettség között. Számos iparági lobbicsoport azt állítja, hogy a jelenlegi engedélyezett szintek túl szigorúak és enyhíteni kell rajtuk. A bizonyítékok viszont azt mutatják, hogy a jelenlegi szintek még mindig nem elég biztonságosak, szigorítani kell őket”, mondta a tanulmány vezető szerzője.

A levegő szennyezettsége mikroszkopikus por-, füst- és koromrészecskékből áll, amelyek folyadékcseppekkel keverednek. A legkisebb részecskék határértéke az amerikai szabályozás szerint 2,5 mikrométer. Viszonyításként: az emberi hajszál vastagsága ennek több mint 30-szorosa.

A 10 mikrométernél kisebb szemcsék nemcsak a tüdőbe tudnak bejutni, hanem a vérkeringésbe is, ezzel elkezdődik egy krónikus gyulladási folyamat, amely végül a betegséghez vezet.

10-15 éve az orvosok még úgy gondolták, a légszennyezettség tüdőgyulladást, asztmát, hörghurutot okoz, mást nem. Ma már azonban világos, hogy a levegő szennyezettsége a szívbetegségek, agyvérzés és krónikus tüdőbetegség, a tüdőrák, valamint a krónikus vesebetegség kialakulásában is fontos szerepet játszik.

Miközben a cukorbetegség kialakulásának oka elsősorban az elhízás, a testmozgás hiánya és a genetikai kockázat, számos tanulmány hozta kapcsolatba a légszennyezettséget a betegséggel. A tudósok szerint a légszennyezés gyulladást vált ki és csökkenti a hasnyálmirigy inzulintermelő képességét.

A Washington Egyetem kutatói 1,7 millió amerikai veterán adatait gyűjtötték és értékelték, akik a vizsgálat előtt nem voltak cukorbetegek, és átlagosan 8,5 éven át kísérték őket figyelemmel.

Kiszűrték a diabétesz ismert okait, lefuttatták a statisztikai modelleket, majd diabétesz gyakoriságát összehasonlították a levegőszennyezettségi szintekkel, amelyek adatait az amerikai környezetvédelmi hivataltól (EPA) és a NASA-tól kapták.

Azok közül a veteránok közül, akinek környezetében légköbméterenként 5-10 mikrogramm mikroszemcse volt, tehát sokkal kevesebb, mint az EPA által megengedett 12 mikrogramm, 21 százaléknál alakult ki cukorbetegség. Akik 11,9-13,6 mikrogramm szennyezettségnek voltak kitéve, 24 százalékban betegedtek meg.

A tudósok hangsúlyozták, hogy miközben a 3 százalékos különbség csekélynek tűnik, ez százezer főre nézve évente 5-6 ezerrel több cukorbeteget jelent.

| légszennyezettség, szennyezett levegő, cukorbetegség, diabétesz
2018-07-04 13:26:54


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés