Gyermekkori diabétesz-teszt

Holland kutatók nemrégiben új tesztet fejlesztettek ki a gyermekkori cukorbetegség diagnosztizálására.

Ezt megelőzően a fiatalkori, vagy más néven inzulinfüggő, 1. típusú diabéteszt csak a családi kórtörténet alapján lehetett azonosítani. Az új teszttel 50 százalékos pontossággal megjósolható a fiatalkori diabétesz kialakulása.

A teszt bizonyos antitestek szintjét méri a vérben. A kutatók a glutaminsav dekarboxiláz (GAD) és az IA2 elleni antitestek termelődésére koncentráltak, ezt a két proteint ugyanis a hasnyálmirigy termeli.

Az antitestek jelenléte arra utal, hogy a szervezet immunrendszere megtámadja az inzulint előállító béta sejteket is. A kutatók megállapították, hogy ezek az antitestek minden öt fiatalkori diabéteszesből négynél kimutathatók még a betegség megjelenése, a tünetek kialakulása előtt.

A kutatók DNS-teszteket is használtak annak megállapítására, hogy egy gyermek genetikailag determinált-e a betegségre. A két teszttel a tudósok 50 százalékos bizonyossággal meg tudják állapítani egy gyermekről, hogy diabéteszes lesz-e, vagy sem.

Az új teszt kifejlesztését elősegítendő dr. Manou Batstra megkapta a Gerritzen-díjat; ez minden évben a legjobb holland diabétesz-kutatónak ítélik oda. A munkát a holland tudományos kutatási tanács és a holland diabétesz alapítvány finanszírozta.

Az nem igazából újdonság, hogy az ilyen cukorbetegek már a tünetek megjelenése előtt termelik ezeket az antitesteket, mondta dr. Richard Furlanetto, a New York-i Juvenile Diabetes Foundation tudományos igazgatója. "Ezt már tudjuk néhány éve."

Dr. Furlanetto szerint a holland team a tesztek tökéletesítésében és olcsóbbá tételében ért el igazi sikereket.

A betegek ugyanis általában az ár és más tényezők miatt nem vesznek részt ilyen szűrésen. "Jelenleg sajnos alig megyünk valamire a korai diagnózissal" - tette hozzá a szakember. "Ha valaki cukorbeteg lesz, akkor cukorbeteg lesz, és ez ellen nem tehetünk semmit."

Dr. Furlanetto elmondta, hogy a most is zajló, hétéves Diabetes Prevention Trial a betegség megjelenésének megelőzését tűzte ki célul. Az 1. típusú diabétesz sújtotta családok vizsgálatával sikerült pontosan meghatározni azokat, akiknél a rizikó kisebb, nagyobb illetve egyáltalán nincs rizikó.

Bár bizonyított módszere nincs annak, hogy megelőzzük az 1. típusú diabétesz kialakulását, a tudósok két eljárást is alkalmazni szoktak. A magas rizikójúakat naponta inzulinnal kezelik. Minden hat hónapban emellett egynapos kórházi kezelésre is be kell feküdniük. "Az az elképzelés, hogy inzulin adagolásával kikapcsolható az autoimmun reakció, mielőtt az összes béta sejt elpusztulna" - magyarázta dr. Furlanetto.

A kisebb rizikójúak inzulintablettákat kapnak. A módszer alapja az a feltevés, hogy antitestek normális esetben nem termelődnek olyan dolog ellen, amit az ember megeszik. "Amikor a belekből ilyen információ jön, akkor az immunrendszer ‘ne reagálj’ parancsot kap."

Az 1. típusú cukorbetegek teszik ki az összes diabéteszes 5-10 százalékát; ez körülbelül 0,5-1 millió amerikait jelent.

Az ilyen típusú betegséget jelenleg a családi kórtörténet vagy a tünetek alapján diagnosztizálják. Az 1. típusú diabéteszre utaló figyelmeztető jelek a gyakori vizelés, a fokozott étvágy vagy szomjúság, a hirtelen fogyás, a fokozott fáradtság és az ingerlékenység.

Ezek a tünetek általában nem jelentkeznek addig, amíg az inzulintermelő sejtek 80 százaléka el nem pusztul. Eddig azonban az 1. típusú diabétesz éveken át ellenőrizetlenül progrediál.

Megjelent: Medical PressCorps News Service

| Diabetes mellitus, Cukorbetegség, Cukorbaj, Cukorbeteg, Diabetes, gyerek, gyermek, teszt, inzulinfüggő, gyermekkori, gyermekkori cukorbetegség
2002-07-31 17:09:52


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés