Ígéretes az E-vitamin a diabétesz kezelésére

WASHINGTON - Vegye elő a hűtő mélyén rejtőző búzacsírát, mert - ha diabéteszes - megmentheti az életét.

E-vitamin, diabétesz, inzulin | The New York Times Health News Service   Medincorp | Rosenberg, E.

A tudósok most mérik fel annak a kutatásnak az eredményeit, amely azt feltételezi, hogy az E-vitamin nagy adagjai megfékezhetik a diabéteszt. Az E-vitamin természetes állapotban a gabonacsírákban, a növényi olajokban, a margarinban, a teljes őrlésű kenyérben, a diófélékben és a földimogyoró-vajban fordul elő.

A cukorbetegség szövődményei igen súlyosak lehetnek, ide tartozik a szívbetegség, valamint a szem- és idegkárosodás, ami amputációhoz és veseelégtelenséghez vezethet.

Mintegy 16 millió amerikai szenved cukorbetegségben, amelyet az inzulin hiánya okoz. Az inzulin nevű hormont a hasnyálmirigy választja ki, és létfontosságú, mert a cukorból, keményítőből és más élelmiszerekből energiát termel a sejtek számára. Ha nincs elég inzulin, a cukor, ahelyett, hogy a sejtek tüzelőanyaga lenne, felgyülemlik a vérben. Az eredmény az, hogy a szervezet sejtjei a szó szoros értelmében éhen halnak, ez okozza a szövődményeket.

A feldolgozatlan cukor ugyanakkor károsítja a sejtek elgyengült falát.

Az Egyesült Államokban évente mintegy 798 ezer új esetet diagnosztizálnak. A diabétesz krónikus betegség, nincs gyógymódja, és az atlantai székhelyű Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint az Egyesült Államokban a hetedik vezető halálok.

A diabétesznek két főbb alcsoportja van. Az I. típusúnál, amely a leggyakrabban gyerekeknél és fiatal felnőtteknél fordul elő, a szervezet nem termel inzulint, és a betegeknek napi inzulininjekciókat kell kapniuk ahhoz, hogy életben maradjanak. Ez a típus alkotja az összes diabéteszes eset mintegy 10 százalékát.

A II. típusú diabétesznél a szervezet vagy nem termel elég inzulint, vagy nem használja fel megfelelően a táplálék átalakításához. Ez a betegség leggyakoribb formája, az esetek mintegy 90 százaléka. A súlycsökkenés és a mozgás sok ilyen esetnél segít.

Az afrikai amerikaiak, a spanyol-amerikaiak, az amerikai indiánok és egyes ázsiai és csendes-óceáni amerikaiak különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a II. típusú diabéteszt illetően. A tudósok szerint a nagy dózisban adott E-vitamin legalább két szinten segít ezeken a betegeken.

Először is a vitamin antioxidánsként működik, afféle vegyi pajzsként a szabad gyökök ellen, amelyek a szervezet anyagcseréjének potenciálisan veszélyes melléktermékei. A bethesdai US National Insitutes of Health szerint a szabad gyökök olyan sejtkárosodásokat idézhetnek elő, ami hozzájárulhat a szívbetegséghez és bizonyos rákfajták megjelenéséhez is. A cukorbetegeknek abnormálisan sok szabad gyök van a szervezetükben, amelyet a vér magas cukor, illetve glukóztartalma vált ki.

Másodsorban az E-vitamin úgy tűnik, ellensúlyozza a glukóz hatását. Dr. George King, a Harvard Medical School orvosprofesszora, a bostoni Joslin Diabetes Center kutatási igazgatója elmondta, hogy a magas glukózszint serkenti a PKC néven ismert enzim termelődését, ami különösen veszélyes a diabéteszesek számára.

"Valamilyen okból ez a folyamat még nem világos. A nagy mennyiségű E-vitamin nemcsak antioxidánsként hat, hanem gátolja a PKC enzim termelődését is, ezáltal megállít vagy visszafordít sok, a cukorbetegségnél előforduló érkomplikációt" - mondja King, az ország egyik vezető E-vitamin-kutatója.

Ha a cukorbetegek nagy adagban szedik az E-vitamint, lassul vagy meg is áll az ideg, a szem, a vese és a szív károsodásának folyamata. A javasolt adag mintegy 1000 IU vagy több. A tipikus gyógyszertárban kapható kiegészítő mintegy 250-400 IU-t tartalmaz.

Az E-vitamin szedésének "drámai következményei lehetnek, ha egy nagyobb klinikai kísérletben beigazolódik, hogy segítséget jelent" - tette hozzá dr. King.

A legtöbb tanulmányban cukorbetegek csak kis létszámú csoportját vizsgálták, általában 200-as beteglétszám alatt. King szerint a nagy gyógyszergyártó cégek vonakodnak a széles körű tanulmányt támogatni, mert egyetlen cégnek sincs szabadalma a vitaminra.

A National Institutes of Health is mostohán kezeli a vitaminnal foglalkozó tanulmányokat, "mert nem olyan vonzó, mint a többi gyógyszerfejlesztés" - panaszolja dr. King.

Az egyik legújabb bizonyíték arra, hogy a cukorbetegeknek használ a vitamin, a dallasi University of Texas, Southwestern Medical Center kutatóinak tanulmánya, ahol a tudósok rájöttek, hogy az E-vitamin csökkenti a cukorbetegek szívelégtelenségének kockázatát. A szívbetegség a diabétesz egyik leggyakoribb szövődménye.

A kutatók kimutatták, hogy az E-vitamin csökkenti a szív ereinek gyulladásos megbetegedéseit. Ha nem kezelik, az erek megduzzadása szívbetegséghez vezethet. A kutatók 75, II. típusú diabéteszben szenvedő beteget tanulmányoztak. A résztvevők napi 1200 IU E-vitamint kaptak, és valamennyien a gyulladás csökkenését tapasztalták. Dr. Sridevi Devaraj, patológus professzor, a tanulmány vezető szerzője úgy nyilatkozott, hogy az eredmények bátorítóak.

"A tanulmány kimutatta, hogy az E-vitamin jelentősen csökkenti a microvascularis szövődményeket" a cukorbetegeknél - jelentette ki.

Az American Diabetes Association szerint az orvosok általában maximum napi 800 IU E-vitamint írnak fel cukorbetegeknek.

Anne Daly, springfieldi dietetikus, az ADA szóvivője szerint a vitaminnak "meglehetősen kicsi a kockázata és valószínűleg hatásos. De nem helyettesíti a gyógyszereket (az inzulininjekciót vagy más vércukor-csökkentő gyógyszereket). Kiegészítésképpen kell alkalmazni."

Megjelent: Hearst Newspapers

| E-vitamin, diabétesz, inzulin
2002-07-31 18:08:15


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés