Egy technológia új megoldást kínál a diabéteszeseknek

Baillee Fordot 3 és fél éves korában 1. típusú diabétesszel diagnosztizálták. Az Oak Park-i ötödikes tanuló 6 éves kora óta saját maga ellenőrzi a vércukorszintjét. Az elmúlt év júliusában kapta meg első inzulinpumpáját, és reméli, hogy néhány év múlva megkaphatja az FDA által márciusban elfogadott új eszközt, a GlucoWatch-ot, ezt az új vércukor-ellenőrző készüléket is.

inzulin, diabétesz, betegség, kezelés, pumpa, vércukor | The New York Times Health News Service   Medincorp | Henderson, E.

"És akkor majd tudják gyógyítani is, és nem lesz szükségem pumpára - mondja a 9 éves kislány felnőttesen komolyan -, és akkor fogok tudni szaladni a busz után is.

Bizonyos mértékig a kislány optimizmusa - hogy lesz gyógymód, és hogy épp az 1. típusú diabéteszben szenvedőknek fog majd használni - több, mint csupán gyermeki álmodozás. Mivel egyre többet tudunk a diabétesz okairól, és sokat haladt a kezelésére irányuló kutatás is, a kutatók is optimisták, hogy ez az egyre elterjedtebb betegség egy nap majd kordában tartható.

Egyesek szerint ez máris így van, mert még egy olimpiai aranyérmes - Gary Hall - is élhet így, bár neki is ellenőriznie kell a vércukorszintjét, és naponta többször kell magának inzulininjekciót beadnia.

A diabétesz megakadályozza, hogy a szervezet inzulint termeljen, ez a hormon a vércukrot - a glukózt - alakítja át a szükséges energiává. Az 1. típusú diabétesznél a szervezet nem termel inzulint, így a hormont injekció útján kell a szervezetbe juttatni. A 2. típusú diabétesznél a bétasejtek termelnek inzulint, de a szervezet valamilyen módon rezisztens a hormonnal szemben. A gesztációs diabétesz, ami egyes terhes nőknél fordul elő, a szülés után általában megszűnik.

Azt, hogyan lehet mesterséges hasnyálmirigyet - az inzulint termelő szervet - létrehozni, még nem találták ki, de a northridge-i MiniMed Inc. kutatói szerint ezt sok diabéteszes még megérheti. Arról van szó, hogy egy glukózfigyelőt kell szerkeszteni, ami képes kommunikálni az inzulinszállító rendszerrel, azaz ugyanazt a funkciót tölti be, mint a hasnyálmirigy.

Közben számos gyógyszert és eljárást fejlesztenek ki, hogy a betegek életét megkönnyítsék. Különféle inzulintípusokat, inzulinbevivő pumpákat, valamint glukózmonitorokat, tablettákat és spray-ket terveznek. A GlucoWatch 20 percenként vesz folyadékmintát a vérből, és megszólaltatja a vészcsengőt, ha a vércukorszint túlságosan magas vagy alacsony.

"Sokkal tágabb terünk van most, mint valaha - mondja dr. Ann Peters, a University of Southern California Clinical Diabetes Program-jának igazgatója. - Jobb eredményeket érünk el, mint eddig bármikor. A technika lehetővé teszi, hogy az embereknek javuljon az életminőségük. Láttam tegnap egy 14 évest, aki tájfutó. Hihetetlen ereje van. Még öt évvel ezelőtt ilyen magabiztossággal nem tudtunk volna dolgozni, ma már meg tudjuk tenni a betegekért, amit szükséges."

Természetesen sokkal kevesebb optimizmussal is lehet nézni ezeket a fejlesztéseket. A diabétesz kutatására azért fordítanak annyi figyelmet, mert - különösen az anyagcserezavarral kapcsolatos 2. típusú, amely szoros összefüggésben van az elhízással - nagyon elterjedt betegség. Mintegy 16 millió amerikai szenved diabéteszben. És a leggyakoribb, a 2. típusú az, amelyik nem valószínű, hogy a közlejövőben gyógyítható lesz.

Amíg a gyógymódot nem találják meg, az olyan diabéteszeseknek, mint az encinói Leonard Measer, nem marad más hátra, mint figyelemmel kísérni a legújabb technológiai fejlesztéseket.

"Amikor kijön egy cikk egy új szenzorról, begyűjtök minden információt - mondja Measer, aki önkéntesként dolgozik az Encino Tarzana Regional Medical Center diabétesz-gondozó központjában. - Sajnos, egy csomó új dolog nagyon drága, és nem igazán megbízható.

Az infúziós pumpa, ami folyamatos inzulináramot visz a szervezetbe, már nem annyira új, és igen megbízható. A MiniMed az American Diabetes Association 1983-as konferenciáján mutatta be termékét. Az elsőgenerációs MiniMed 502-est egyre könnyebben programozható pumpák követték, sőt beültethető verziója is létezik. A cég a piac 80 százalékát meghódította. Fő versenytársa a svájci Disetronic Medical Systems, melynek Egyesült Államok-beli központja Minnesotában van.

Az iparágat igazolta a Diabetes Control and Complications Trial (DCCT), ez az úttörő jellegű, 10 éven át tartó tanulmány 1993-ben fejeződött be. Megállapította, hogy a diabétesz intenzív kezelése, akár inzulininjekciókkal, akár a pumpás eljárással drámaian csökkentheti a diabétesszel összefüggő szövődmények kialakulását. Tartsa rendben a vércukorszintjét, és 15 évvel elhalaszthatja a szövődményeket, és 5 évvel tovább élhet, zárta le megfigyeléseit a tanulmány.

"Az ipar jelentette ki először: ’Van egy úttörő technológiánk, valami, ami még nem volt, és képes az inzulin mikro-adagolására’ - mondja Deanne McLaughlin, a MiniMed menedzsere. - Aztán megjelentek a biztosítók, és így szóltak: ’Most már megértjük a pumpás terápia fontosságát. Bizonyíték van arra, hogy ezzel a technológiával megtakarításokat lehet elérni az egészségügyi ellátásban’."

Annak, aki pumpát használ, nem kell már injekcióznia magát, de vállalja a felelősséget az eszköz programozásáért és ellenőrzéséért. Az olyan fiatalok, mint Baillee Ford, aki a Disetronic-pumpát használja, az édesanyjával osztozik ezen a felelősségen. A derékra csatolható pumpát lehet viselni teniszezéshez, karatéhoz, és gyakorlatilag bármilyen tevékenységhez, az úszást kivéve. A nagy kaland az étkezés, pontosan ki kell mérni, mennyi inzulin szükséges, hogy a vércukorszint a megfelelő értéken maradjon. A pumpa segítségével a kislány jobban rögtönözhet, mit kíván enni. És a programozás megkötései biztosítják, hogy az adagokat gondosan szabályozzák.

Baillee orvosa, dr. Norman Lavin még nem látott olyan beteget, aki a kipróbálásra átadott pumpát visszavitte volna. És nem is számít stigmának, hogy valakin kívülről is látszik, hogy diabéteszes.

"Sőt, bizonyos büszkeséggel is viselik: ’Nézzétek, én diabéteszes vagyok. És akkor mi van?’ Ma ez már nem számít" - mondja Lavin, az Encino Tarzana Regional Medical Center diabétesz-központjának igazgatója.

Hall számára alkalmas lehetne az inzulinpumpa, ha a sportoló nem töltene annyi időt az uszodában. Ő az One Touch Ultra Meter-t használja, ez egy zsebóra méretű eszköz, amely egyetlen csepp vérből méri a vércukorszintet. Hall állandóan magánál hordja az eszközt, a LifeScan termékét.

"Nem könnyű ezzel együtt élni - mondja Hall, akit 1999-ben diagnosztizáltak 1. típusú diabétesszel. - De egy ilyen eszköz luxus, az embereknek 10 évvel ezelőtt még nem volt módjuk ilyesmihez hozzájutni."

Hall akár napi 10 alkalommal is megméri a vércukorszintjét, és 5-8 alkalommal beadja magának az injekciót. Dr. Peters szemében ő a diabétesszel való együttélés "reklámgyereke".

"Sokkal tudatosabban étkezik, és tudatosabban törődik magával és az úszással is. Lehet, hogy az eszköznek is szerepe van abban, hogy Gary jobb úszó lett" - mondja Peters, aki hozzásegítette Hallt, hogy elindulhasson a 2000-es sidney-i olimpián, és újabb két aranyérmet nyerjen. Nagy intelligencia és nagy szorgalom kell ahhoz, hogy valaki azt megtegye, amit ő megtett. Nagyon becsülöm érte."

Más orvosok, akik meglátták Hall diagnózisát, nem hitték, hogy lehetséges lesz számára a sportolói pályafutás. Ha valakit diabétesszel diagnosztizálnak, gyakran elhagyja magát.

"Persze az volt az első gondolatom, hogy milyen hatással lesz mindez az életemre. Megvakulok? Le kell vágni a lábamat? Nagyon nehéz volt ezekkel a kérdésekkel megbirkózni - mondja a jelenleg Miamiban élő Hall.

"Aztán végre elfogadtam a betegségemet. Rájöttem, hogy van valami, amiért én vagyok a felelős. Az, hogy a betegségemet kordában tartsam. Valóban csak a betegen múlik, mennyire ambiciózus, mennyire motivált?"

 Measer későn találta meg a motivációt. 50 éves korában állapítottak meg nála 2. típusú diabéteszt, miután érzéketlen lett a lába. Nem segített az étrendi változtatás, sem a több mozgás, mire Measer orvost váltott.

"Végigmentünk megint az egész procedúrán, az étrenden, a tablettákon, és végül is a tűnél kötöttünk ki, és ma is itt tartok - mondja a biztonsági őr foglalkozású beteg. - Ami engem és az orvosomat illeti, kézben tartjuk, de csak gyógyszeresen sikerül. Az nem elég, ha csak az étrendemet szabályozom és mozgok."

Measer még mindig túlsúlyos. A lábában fellépett idegkárosodás bizonyos tevékenységeket nem tesz lehetővé számára, de nagyon sok öröme van a diabétesz-központban végzett önkéntesi munkájában. Ő is szeretné megérni azt a napot, amikor eldobhatja a tűket, és vége lesz az ujjszurkálásnak, bár nagyon örült a glukózszenzornak, amihez már kis mennyiségű vér is elegendő.

"A legtöbben normális életet élünk a cukorbetegségünk ellenére - mondja. - Ha az ember kontrollálja a vércukrát, nem kell tartania komplikációktól."

Megjelent: Los Angeles Daily News

| inzulin, diabétesz, betegség, kezelés, pumpa, vércukor
2002-07-31 18:12:05


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés