Elérhető közelbe kerültek az inzulin-inhalátorok

CHICAGO - Az American Diabetes Association (ADA) Chicagóban tartott éves közgyűlésén két sokat ígérő tanulmány szerint amerikaiak milliói számára nemsokára eljön az az idő, amikor búcsút mondhatnak a rettegett inzulininjekcióknak és üdvözölhetik a belélegezhető inzulint.

inhalátor, inzulin, diabetes, diabétesz | The New York Times Health News Service   Medincorp

Már a 20-as évek óta létezik az igény, hogy megtalálják az inzulininjekció alternatíváját, ám mostanáig nem sok fejlődést tapasztalhattunk, jelentették ki a kutatók a gyűlésen.

A körülbelül öngyújtó nagyságú inhalátor szájon át, száraz por formájában juttatja az inzulint a szervezetbe. Az inzulin bekerül a tüdőkbe, majd onnan a véráramba. Az egyik ilyen eszközt a San Carlos-i Inhale Therapeutic Systems a New York-i Pfizer céggel közösen fejlesztette ki.

Két új tanulmány szerint egy 121 fő részvételével lefolytatott fölmérés során megállapították, hogy a belélegzett inzulin épp olyan jól hat, mint a standard - ám kellemetlen és kényelmetlen - injekciók. Bár az még nem tisztázott, teljes mértékben helyettesíti-e az inhalátor az injekciót, ám az biztos, hogy csökkentheti azon alkalmak számát, amikor a diabéteszes beteg naponta többször is kénytelen beadni magának az inzulininjekciót.

Közel 16 millió amerikai szenved cukorbetegségben, ami akkor alakul ki, ha a szervezet nem képes elég inzulin hormont termelni vagy rezisztenssé válik a hatásával szemben. Az inzulin tartja fönn a szervezet normális vércukor- (glukóz)szintjét. Minden 1. típusú, azaz inzulinfüggő betegnek az életben maradáshoz naponta kell magát injekcióznia. Ez a fajta diabétesz gyermekkorban kezdődik. A 2. típushoz tartozók vagy a felnőttkori ún. szerzett diabéteszben szenvedők az étrendjükkel, mozgással vagy perorális gyógyszerekkel is képesek kordában tartani a betegséget, a többieknek szigorúan betartott napi inzulininjekciókat kell maguknak beadniuk.

''Tanulmányunkból kiderül, hogy a belélegzett inzulinnal ugyanazt az eredményt lehet elérni, mint napi számtalan injekcióval, és a betegek nagyon örülnek ennek az új lehetőségnek'' - mondta dr. Jay S. Skyler, a miami egyetem gyermekgyógyász és pszichológiaprofesszora.

Dr. Skyler 71 1. típusú diabéteszben szenvedő beteget mért föl, közülük a 35 az új inhalátoron keresztül kapott inzulint. Ez utóbbiak 80 százaléka döntött úgy, hogy további egy évig folytatja az új módszer alkalmazását.

Mindkét csoport tagjainál átlag napi 5 alkalommal esett a vércukorszint. Ez, a hypoglykémiának néven is ismert tünet akkor következik be, amikor vércukorszint az igen szigorú ellenőrzés hatására leesik, magyarázta dr. Skyler. A két csoport eredményei közötti hasonlóság arra utal, hogy mindkét kezelési eljárás azonos mértékben hatásos.

Egy másik, három hónapon át tartó kísérlet során 51 2. típusú diebéteszes beteg vagy belélegzett inzulint és napi egyetlen inzulininjekciót, vagy napi több injekciót kapott naponta. Az inhalátort használó 265 beteg 92 százaléka döntött a módszer további használata és a kísérletben való részvétel mellett, jelentette dr. William T. Cefalu, a burlingtoni Vermont egyetem professzora. Véleménye szerint: ''az inzulin-inhalátort használók praktikus és kíméletes kezelést kapnak 2. típusú diabéteszükre''.

A résztvevők mindkét kísérlet során minden étkezés előtt belélegezték az inzulint, majd elalvás előtt beadtak maguknak egy inzulininjekciót. A kontrollcsoport tagjai napi 2-3-szor injekciózták magukat.

''Az inzulin]injekciónak megvannak a maga korlátai, és a legtöbb beteg szívesebben választana valami más megoldást'' - mondta dr. Aidan McElduff a sydney-i Royal North kórház endokrinológusa. Dr. McElduff korábban már végzett kutatásokat egy másik típusú inzulin-inhalátorral. Bár nem hatásosabbak, mint az inzulininjekciók, az inhalátorok ''gyorsabban hatnak'' - tette hozzá. Dr. Skyler szintén ugyanezt jelentette, azaz hogy az inhalátorok hamarabb hatnak.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| inhalátor, inzulin, diabetes, diabétesz
2002-07-31 21:32:24


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés