Megkérdeztük: kezelhető-e a diabéteszes idegkárosodás?

K: Van egy nagyszerű 76 éves barátom, akinek 2 típusú (nem inzulinfüggő) diabétesze van több mint 20 éve. Diabetikus idegkárosodása is van, amely az alsó végtagjait támadja. Van-e erre valamilyen gyógyszer, és lehet-e javítani az állapotán valamilyen kezeléssel, mondjuk fizikoterápiával?

diabétesz, idegkárosodás, neuropátia | The New York Times Health News Service   Medincorp | Anderson, E.

V: Az idegbántalom, sajnos meglehetősen elterjedt azok között a diabéteszesek között, akik hosszú ideje szenvednek ettől a kórtól. A 2. típusú diabéteszesek több mint 30 százalékának vannak fájdalmai az idegkárosodás következményeként, másoknak bél-, hólyag- vagy szexuális problémái vannak, vagy szédülés és fáradékonyság jellemző az állapotukra, amelynek neuropátia a neve. Sok mindent próbáltak már ki ellene, de nincs biztosnak tűnő kezelés. A fizikoterápia segíthet az izomgyengeségen vagy a koordinációs képesség hiányán, amik szintén a neuropátia velejárói.

Az olyan antikonvulzánsok, mint a phenytoin vagy antidepresszánsok, mint a amitriptylin csökkenthetik a fájdalmat. Kipróbálták már a hipnózist, a biofeedbacket, az akupunktúrát és a B12-vitamin injekciókat, valamint élelmiszer-kiegészítőket és gyógyfüveket, mint pl. a ligetszépe és a borágóolaj, ám gyakorlatilag mint hatástalan maradt.

A vércukor gondos ellenőrzése segíthet megelőzni a kóros állapot kialakulását, míg a megfelelő lábhigiéne megakadályozza a láb kifekélyesedését, ami gyakran kíséri a neuropátiát. Közben reménykedünk az új, kísérleti fázisban levő gyógyszerekben mint az aminoguanidin vagy az idegeket károsító szorbitol termelődését gátló aldóz reduktáz inhibitorok.

Jelenleg azonban ezen gyógyszereknek a mellékhatásai elfogadhatalanok.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| diabétesz, idegkárosodás, neuropátia
2002-07-31 22:27:42

Web Design & Development Prowebshop