Megkérdeztük: diabétesz-típusok, bőrkitüremkedések

K: Az anyám 22 éve inzulinfüggő cukorbeteg. Az orvos nemrég Glucophage-ot írt fel neki. Anyám azt mondta, hogy eddig úgy tudta, hogy a Glucophage csak a II. típusú diabéteszre való, ezért nem érti, hogy miért rendelt neki ilyet az orvos.

inzulinhiány, diabétesz-típusok, Glucophage, diabétesz, inzulinfüggő, cukorbeteg, inzulinfüggÅ‘ | The New York Times Health News Service   Medincorp | Anderson, E.

V: Jó kérdés. Az édesanyja eszerint sokat tud a témáról. A legtöbb orvos csak a II. típusú diabétesznél alkalmazza a metformint (Glucophage), mivel ezek a betegek nem inzulinhiányban, hanem "inzulinrezisztenciában" szenvednek, tehát a szervezetük nem reagál kellően a gyakran megfelelő mennyiségű inzulinra. Ezen segít a Glucophage.

Ugyanakkor egyes orvosok szerint vannak olyan I. típusú cukorbetegek, akik a betegség diagnózisakor már túlsúlyosak vagy 35 évnél idősebbek voltak, akik nem csupán inzulinhiányban, hanem inzulinrezisztenciában is szenvednek, ezért egy kombinált, inzulinból és Glucophage-ból álló terápiát alkalmaznak.

1997 áprilisában akroni farmakológusok átvizsgálták az elmúlt 10 esztendő orvosi szakirodalmát, és arra a következtetésre jutottak, hogy nincs elegendő információnk, hogy eldöntsük, milyen szerepe lehet a gyógyszernek az I. típusú diabétesz kezelésében. Egyetértettek viszont abban, hogy a metformin és az inzulin kísérleti kombinálásával jelentős mértékben csökkenteni lehet a szükséges inzulin mennyiségét.

K: Néha-néha nagy dudorok nőnek a bőröm alatt, amik bőr alatti pattanáshoz hasonlítanak. Általában aztán el is múlnak maguktól. Tehetek-e valamit ellenük, vagy az a legjobb gyógymód, ha tudomást sem veszek róluk?

V: Helyesen gondolkodik. A bőr nem szereti, ha agyongondozzák. Néha a bőrgyógyászok is csak azt mondják a betegnek, aki valamilyen rejtélyes kiütéssel fordul hozzájuk: "Hagyja abba, amit mostanában csinál, és jöjjön vissza 10 nap múlva - ha a kiütések még akkor sem múlnak el".

Az egyszerű bőrciszták gyakori jelenségek. Bőrbe beékelődő, bezáródó ciszták általában akkor keletkeznek, ha egy tompa tűvel vagy valami hasonlóval a külső hámréteget az alsóbb rétegekbe nyomjuk. Ezek a ciszták akkor oszlanak szét, ha eljutnak a mélyebb szövetekig.

A faggyús ciszták elzáródott verejték- vagy zsírmirigyekből keletkeznek, és ha a pórusokon keresztül el tudnak vezetődni, akkor el is tűnnek. Valószínű, hogy ön aknés dudorokat tapasztalt saját magán, amelyek gyakran alakulnak ki az orcákon és az állon. Ezek a cisztás aknecsomók jól reagálnak a Retin-A-ra, de olykor maguktól is eltűnnek. Ha a dudorok pirosodni, melegedni vagy viszketni kezdenek, forduljon orvoshoz.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| inzulinhiány, diabétesz-típusok, Glucophage, diabétesz, inzulinfüggő, cukorbeteg, cukorbeteg
2002-07-31 23:31:29

Web Design & Development Prowebshop