Utolsó tesztelésen az inzulin-inhalátor

SAN FRANCISCO - Egy kaliforniai cég az utolsó teszteket végzi azon az eszközön, amely lehetővé teszi, hogy a napi inzulinadagot a betegek belégzés útján juttassák szervezetükbe.

cukorbetegség, diabetes, mellitus, inzulinfüggőség, inzulin-inhalátor | The New York Times Health News Service   Medincorp | Richter, J.

Az eszköz és a belélegezhető inzulin előállításának eljárási módja az FDA-jóváhagyáshoz szükséges ún. harmadik tesztelési fázisban van. Ha elfogadásra kerül, az eszköz 3-5 éven belül kereskedelemi forgalomba kerülhet.

A kaliforniai Inhale Therapeutic Systems Inc. fejlesztette ki az inhalátort, amely drasztikusan megváltoztathatja az inzulinfüggő cukorbetegek millióinak életét.

Az inzulint a diabétesz kezelésében használják. Ez a krónikus betegség akkor alakul ki, amikor a hasnyálmirigy nem termeli ezt a hormont, vagy túl keveset termel ahhoz, hogy a szervezet energiáját adó cukrot (glukózt) feldolgozza. A diabétesz vakságot, vesekárosodást, szívbetegséget vagy stroke-ot okozhat.

Az atlantai Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint mintegy 10,3 millió amerikainál diagnosztizálták a betegséget, és további milliók esete maradt felderítetlen.

Vannak, akik diétával és gyógyszerekkel kontrollálni tudják cukorbetegségüket, 3,5 millió amerikai betegnek napi többszöri inzulin-injekcióra van szüksége állapota normalizálására.

Sok cukorbeteg azonban nem tartja be a rendszeres kezelés előírásait, mert nehezen tud alkalmazkodni a kényelmetlen és kellemetlen rendszerhez, derült ki az Inhale Therapeutic Systems jelentéséből.

Mióta az 1920-as években először használtak inzulint a diabétesz kezelésére, a tudósok állandóan keresik az injekció alternatíváit, mondta Robert Chess, a cég igazgatója.

Az inzulin tabletta formájában nem alkalmazható, mivel az emésztőrendszer még akkor lebontja a gyógyszert, mielőtt az a véráramba kerülne.

Amikor az Inhale Therapeutic Systems társalapítója, John Patton az 1980-as években a Genentech-nél dolgozott, munkatársaival együtt az injekció alternatíváit keresve felfedezték, hogy a tüdő legmélyebb szövetein keresztül az inzulin el tud jutni a véráramba.

A San Franciscó-i Genentech-nél végül úgy döntöttek, hogy nem foglalkoznak a felfedezéssel. 1990-ben Patton megvált a Genentech-től, és megalapította az Inhale Therapeutic Systemst.

A feladat adva volt: a tüdőben olyan mélyre kell juttatni az inzulint, ahová a szokásos, asztmások által használt inhalátorokkal nem lehet.

Az inzulinnal ez ráadásul nem egyszerű, mert molekulái nagyok és törékenyek, így nehezen lehet átjuttatni őket a tüdőt az idegen anyagoktól védő természetes védelmi rendszereken, mondta Chess.

Az Inhale Therapeutic Systems négy megoldással próbálkozott a probléma megoldására:

- Porfeldolgozás, amelynek során az inzulinmolekulákat kisebb darabkákká törik, amelyek elég kicsik ahhoz, hogy eljussanak a tüdő mélyebb rétegeibe.

- Stabilizáció, amelynek köszönhetően az inzulinpor szobahőmérsékleten egy évig stabil marad, és nem igényel hűtést.

- Portöltő technika az egyéni adagolás megkönnyítésére.

- A port a tüdőbe juttató készülék.

A problémán a Pfizerrel és a Hoeschttel együtt dolgozó Inhale Therapeutic Systems a harmadik, egyben végső tesztelést kezdte meg az inhalált inzulinnal. A kísérleti eredmények szerint az inhalátor legalább olyan hatékonyan juttatja el a vérbe a gyógyszert, mint az injekció, jelentette ki Chess.

Az Inhale Therapeutic Systems sok más céggel együttműködve más gyógyszerek inhalátoros alkalmazását is kutatja, többek között a sclerosis multiplex, a csontritkulás, az asztma, az öröklött emfizéma és tüdőtágulás kezelésére. A cég emellett partnereket is keres a hepatitis, a vérrögbetegségek és a terméketlenség inhalátoros kezelésére.

Néhány belélegezhető gyógyszert már engedélyezett is az FDA.

Elfogadásuk után az ilyen gyógyszereket piacra dobják. Az Inhale Therapeutic Systems a porok gyártásából, az inhalátorokból és a gyógyszerek után royalty-díjakból termel profitot.

Megjelent: The San Francisco Examiner

| cukorbetegség, diabetes, mellitus, inzulinfüggőség, inzulin-inhalátor
2002-07-31 23:51:38


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés