Nagy sikerre számíthat az új diabétesz-gyógyszer

WASHINGTON - A SmithKline Beecham újonnan bejegyzett gyógyszere, az Avandia szinte azonnal nagy piaci részt vehet el a Warner-Lambert Rezulin nevű készítményétől, állítják szakértők. A szövetségi élelmiszer- és gyógyszeripari hivatal (FDA) is elismerte, hogy a SmithKline gyógyszere biztonságosabb, mint piaci vetélytársa.

cukorbetegség, diabetes, mellitus | The New York Times Health News Service   Medincorp

Az Avandia mellett ugyanis sokkal ritkábban kell májfunkciós vizsgálatokat végezni, mint a Rezulinnal, amellyel már eddig is több mint 30 halálesetet és súlyos májkárosodást hoztak összefüggésbe.

A betegtájékoztató szerint semmi sem bizonyítja, hogy az Avandia májkárosodást okozna, és a tesztelést csak az indokolja, hogy a gyógyszer kémiailag nagyon hasonlít a Rezulinra. Elemzők szerint ez inkább ellenpropagandának tekinthető.

"Úgy vélem, a Rezulinra való hivatkozás is jelzi, hogy az Avandia azonnal a piac elfoglalására készül" - kommentálta a hírt Richard Stover, az Arnhold és S. Bleichroeder ügynökség szakértője.

A SmithKline május végén jelentette be, hogy megkapta az FDA jóváhagyását.

A Rezulinnal kezelt betegeknek az első évben 10 májvizsgálaton kell átesniük, míg az Avanadiához tartozó irodalom hetet ír elő, ami a betegeknek és az orvosoknak is egyszerűbb.

Elemzők becslései szerint az Avandia és a Japán Takeda gyárnak az Eli Lillyvel közös gyógyszere, az Actos - ez még FDA-engedélyre vár - 2003-ra egyenként évi 1 milliárdos részt szerezhet a piacon. A Rezulin tavaly 748 millió dolláros bevételt hozott, ez várhatóan évről évre csökkenni fog.

1997 óta mintegy 1,6 millió cukorbeteg próbálta ki a Rezulint, ami annak idején áttörésnek számított a perorális antidiabetikumok körében. A SmithKline egy pillanatot sem akar veszíteni, mivel az Actos előtt szeretnék piacra dobni a készítményt az Egyesült Államokban.

"Azon dolgozunk, hogy a következő néhány napban mindenhol elérhető legyen a gyógyszer" - olvasható az ügyvezető, Jan Leschly nyilatkozatában.

A piaci bevezetésben a SmithKline együttműködik a Bristol-Myers-sel is. Elemzők szerint a siker nagymértékben annak függvénye, hogy az FDA milyen betegtájékoztatót ír elő az Avandia, illetve később az Actos számára. Ez utóbbi egyébként a koleszterinszintre gyakorolt hatása alapján jobb készítménynek tekinthető, mint az Avandia.

Az Avandia, az Actos és a Rezulin is mind egy olyan új gyógyszercsalád tagjai, amelyek a II. típusú diabéteszeseknek segít hatékonyabban felhasználni saját inzulinkészleteiket; ezek a glitazonok.

A II. típusú vagy felnőttkori diabétesz közel 15 millió embert érint az Egyesült Államokban. Az Avandia és a Rezulin sem alkalmazható a cukorbetegség ritkább és súlyosabb, I. típusának - amelynél a szervezet nem termel inzulint - kezelésében.

Megjelent: Bloomberg Business News

| cukorbetegség, diabetes, mellitus
2002-08-01 00:00:44


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés