A depresszió megemeli a diabéteszesek vércukorszintjét

SAN DIEGO - A cukorbetegek depresszió elleni kezelése jó hatással lehet a vércukorszint csökkenésére, valamint csökkenti a szövődmények kockázatát is, derült ki egy, az American Diabetes Association (ADA) éves közgyűlésén bemutatott tanulmányból.

A depresszióról köztudott, hogy egy sor betegség állapotán ront, mivel gyengíti egyes gyógyszerek hatását. A cukorbetegeknél a depresszió ellenkező fiziológiás választ válthat ki, mondja dr. Patrick Lustman, a St. Louis-i Washington University School of Medicine pszichológus-professzora.

Pontosan nem tudjuk, hogyan emeli a depresszió a vércukorszintet, mondta Lustman professzor. Lehetséges azonban, hogy a depresszió megváltoztatja a kortizol hormon szintjét, ami rossz hatással van az inzulinrezisztenciára és szívbetegséget is idézhet elő, tette hozzá.

Régóta ismert tény, hogy a cukorbetegek hajlamosabbak a depresszióra, mint a népesség többi része. A portlandi Kaiser Permanente Center for Health Research kutatója, Gregory A. Nichols által bemutatott tanulmány összehasonlítja mintegy 5 ezer II. típusú diabéteszes adatait 5 ezer, korban és nemben megfelelő nem-cukorbetegével. A cukorbetegek között a depresszió előfordulása 18,5 százalék volt, összevetve a nem-diabéteszesek 11,4 százalékával. Mindennek ellenére, három esetből kettőnél a depressziót nem ismerik fel, mondta Nichols professzor.

A II. típusú diabétesz az Egyesült Államokban becsült 16 millió beteg 90-95 százalékát érinti. Az I. típussal ellentétben, amely autoimmun betegség, ahol az inzulintermelő sejteket antitestek támadják meg, a pancreas-típusú II. diabétesznél anyagcserezavarról van szó, mert a szervezet képtelen elegendő inzulint termelni, illetve azt helyesen felhasználni. Az alexandriai székhelyű (Virginia) ADA szerint sok II. típusú diabéteszben szenvedő beteg képes pusztán súlyveszteséggel és testmozgással kordában tartani cukorbaját.

A tanulmány többi megállapítását illetően Nichols professzor elmondta, hogy a cukorbetegeknél kisebb a valószínűsége az antidepresszánsok szedésének, valószínűleg azért, mert orvosaik inkább diabéteszükre, semmint lelki egészségükre összpontosítanak.

"Amikor összehasonlítottuk a depressziós cukorbetegeket azokkal, akik nem szenvedtek depresszióban, azt találtuk, hogy a depressziós betegek nagyobb valószínűséggel használnak inzulint, ritkábban más vércukorszint-csökkentőket, és kevésbé tartják be a súlyukra és a mozgásra vonatkozó előírásokat," - mondta a professzor.

"Azt feltételezem, hogy a depressziós cukorbetegek kevésbé törekednek arra, hogy inzulin nélkül kontrollálják betegségüket" - mondta Lustman, hozzátéve, hogy "a tanult tanácstalanság" a depresszió egyik alapvető sajátsága.

Mivel a depresszió a kezelésre való rossz reagálással és a magas vércukor szinttel kapcsolódik össze, a hangulati rendellenességekkel küszködő cukorbetegeknél nagyobb a szövődmények valószínűsége, mint pl. az idegbántalom, szívbetegség vagy vakság. Ráadásul a depressziós cukorbetegek hajlamosabbak az elhízásra, mint a nem-depressziósok, és így betegségüket még nehezebb kontrollálni.

Lustman professzor szerint a pszichokezelés és a gyógyszeres kezelés nemcsak a lelki szenvedéseket enyhítette, hanem csökkentette a szövődmények előfordulásának valószínűségét is.

Dr. Nichols tanulmányában jelentős anyagi különbségeket is talált a depressziós és nem depressziós diabéteszesek kezelésénél. A depressziós cukorbetegek éves költségei, beleértve az antidepresszánsokat és a kórházi valamint a járóbeteg-ellátás költségeit, 6787 dollár volt.

A nem depressziós cukorbetegeknél ez az összeg mindössze 4233 dollár.

Megjegyezve, hogy sok orvos nem tudta kellően diagnosztizálni és kezelni a cukorbetegek depresszióját, Lustman professzor hozzátette, hogy a tanulmány meggyőző bizonyítékokkal szolgál arra nézve, hogy az orvosoknak egyaránt figyelembe kell venniük a lelki és fizikai egészséget.

"Az üzenet az orvosoknak az, hogy ha egy beteg egyaránt szenved depresszióban és cukorbetegségben, mindkettőt kezelni kell" - jelentette ki a professzor.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| depresszió, Diabetes mellitus, Cukorbetegség, Cukorbaj, Cukorbeteg, Diabetes, cukorbetegek, diabéteszesek, vércukorszintjét, inzulint, Lustman professzor, szenvedtek depresszióban, depresszió előfordulása
2002-08-01 00:09:19


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés