Az alkohol meghosszabbítja a cukorbetegek életét

A mértékletes ivásról már régóta azt tartják, hogy véd a szívbetegségek ellen. Egy újabb kutatás kimutatta, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás használhat a 2. típusú, más néven felnőttkorban szerzett diabéteszben szenvedőknek.

Diabetes mellitus, cukorbetegség, Cukorbaj, cukorbeteg, diabetes, alkohol, alkoholfogyasztás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Leigh, S.

Egy a Journal of the American Medical Association című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kutatók arra jöttek rá, hogy a cukorbetegek körében a szívhalál kockázata azoknál, akik napi egy-két italt elfogyasztanak, egyötöde a teljesen absztinens cukorbetegekének.

A tanulmányban dr. Charles Valmadrid és kollegái a University of Wisconsin-Madison Medical School munkatársai 983 diabeteszes, 68 éves átlagéletkorú beteget azonosítottak, és kikérdezték őket jelenlegi és hajdani italozási szokásaikról.

A tanulmányban résztvevőket 12 éven át követték.

A kutatók az állandó absztinenseket 1,00-nak vették a szívhalál rizikójának viszonyítási alapjául. Egyeztették a megfigyelt személyek adatait életkor, nem, dohányzás, inzulinhasználat és a szívbetegséggel kapcsolatos betegségek tekintetében.

A kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál, akik heti egynél kevesebb italt fogyasztottak, a szívbetegség miatti halálozás relatív kockázata 0,54 volt, míg azoknál, akik naponta egy vagy több italt ittak, ez a szám 0,21 volt.

Az eltérést magyarázva, a tanulmány szerzői azt mondták, hogy az alkohol legelőnyösebb azoknál, akiknél a legnagyobb a szív eredetű halálozás kockázata".

Az össznépesség körében a szívbetegség a vezető halálok, de a 2. típusú diabeteszeseknél az előfordulás 2-4-szer magasabb, állítja a bethesdai National Diabetes Information Clearinghouse.

A megemelkedett vércukorszint, ami annak a következménye, hogy a szervezet vagy nem képes elegendő inzulint termelni, vagy nem képes azt megfelelően felhasználni, megváltoztathatja az erek szerkezetét. Idővel az érfalakon zsíros anyag rakódik le, ami akadályozza a vérkeringést és károsítja a szívet, valamint a többi szervet.

Dr. Michael Criqui és dr. Beatrice Golomb a San Diego-i University of California orvosai a tanulmányt kísérő szerkesztőségi cikkükben azt írták, hogy a valmadridi tanulmány alátámasztotta azt a nézetet, miszerint a mértékletes alkoholfogyasztás "minden valószínűség szerint hasznos". Ugyanakkor lehetségesnek tartották, hogy ezt a hasznot eltúlozta az, hogy a teljes absztinensek adatait hasonlították össze a mértékletes ivókéval.

"Világos, hogy azoknak, akik kerülik az alkoholfogyasztást, ha innának, sokkal kevésbé volna kedvező a kockázat-haszon rátájuk" - jelentették ki a szerzők,

Komolyabbra fordítva a szót: az alkohol kiválthat diabetikus idegbántalmakat és ronthatja az inzulinrezisztenciát, tették hozzá. Ezen kívül alacsony vércukorszintet is előidézhet. Ha leesik a vércukorszint, a máj az elraktározott szénhidrátokat glukózzá alakítja. De ha alkohol kerül a szervezetbe, a máj arra összpontosít, hogy ehelyett a vérből eltávolítsa. A hipoglikémia, azaz az alacsony vércukorszint igen hamar bekövetkezhet és súlyosabb esetben kómához valamint agykárosodáshoz vezethet.

Az alexandriai székhelyű American Diabetes Association (ADA) inti a kezeletlen cukorbetegeket az alkohol fogyasztásától. A hipoglikémia, idegkárosodás és diabetikus szembetegség kockázatán kívül az alkoholnak magas a kalóriatartalma és alacsony a tápértéke, ezek a tényezők ellentétesek az étrendi ajánlásokkal. Az ADA szerint a szegényes étrend és az elhízás diabétesszel és diabetikus komplikációkkal járhat.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Diabetes mellitus, Cukorbetegség, Cukorbaj, Cukorbeteg, Diabetes, alkohol, alkoholfogyasztás
2002-08-01 00:16:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop