Genetikai hiba okozza az inzulin-rezisztenciát

Kutatóknak sikerült azonosítaniuk a felnőttkori diabétesz előjeleként ismert állapothoz, az inzulin-rezisztenciához vezető genetikai rendellenességet. Ezzel az információval a gyógyszergyártók közvetlenül erre a hibára fejleszthetnek ki készítményeket, amelyekkel akár teljesen megelőzhető lenne a cukorbetegség kialakulása.

Diabetes mellitus, cukorbetegség, Cukorbaj, cukorbeteg, diabetes, inzulin-rezisztencia, PC-1, gen, genetika | The New York Times Health News Service   Medincorp | Candon, P.

"Olyan gyógyszereket tudunk majd kifejleszteni, amelyekkel kezelhető lesz az inzulin-rezisztencia, a diabétesz, de esetleg a vérnyomás-problémák vagy a lipid zavarok is" - tudtuk meg dr. Ira Goldfine-tól, a tanulmány társszerzőjétől, a San Franciscó-i University of California (UCSF) fiziológiaprofesszorától. Dr. Goldfine emellett a UCSF/Mount Zion Hospital diabetikai-endokrinológiai kutatási központját is vezeti.

Dr. Goldfine és olaszországi munkatársai a PC-1 jelű gént térképezték fel alaposan. Rájöttek, hogy egy bizonyos DNS-rész, egy nukleotid esetenként egy variánst, az úgynevezett Q allélt tartalmazza. Ez az allél az átlagosnál háromszor gyakrabban mutatható ki az inzulin-rezisztensek körében.

Normális inzulinfunkciójú emberekkel összehasonlítva ez az allél kétszerte gyakrabban mutatható ki a 2 típusú, felnőttkori cukorbetegségben szenvedőknél.

A kutatás "meggyőzően bizonyította, hogy a PC-1 lényeges szerepet játszik az inzulin-rezisztencia kialakulásában" - mondta dr. Goldfine. "Az is valószínű, hogy egy diagnosztikai tesz alapja is lehet annak meghatározásában, hogy valaki fogékony-e az inzulin-rezisztenciára."

Egy ilyen teszt elvégzése nem is túl nehéz feladat, tette hozzá a kaliforniai kutató. A DNS-minta alapján egyszerűen megállapítható, hogy az adott helyen Q allél található, vagy sem.

Ha valaki genetikailag inzulinrezisztens, akkor betegségre való fogékonyságát életmódbeli változtatásokkal (testmozgás, diéta) ellensúlyozhatja.

Az Egyesült Államokban körülbelül 60 millióan inzulin-rezisztensek; erre az jellemző, hogy a vér cukortartalmát a szervezet inzulinja képtelen lebontani. Az ilyen esetek háromnegyedében nem fejlődik ki cukorbetegség, mert a hasnyál több inzulint termel, így a szervezet képes leküzdeni a kóros állapotot.

Diabétesz akkor alakul ki, amikor a vér glükózszintje olyan magas, hogy azt a szervezet már nem képes ellensúlyozni, és a hasnyál képtelen feldolgozni a sok vércukrot.

A diabétesz növeli a szívbetegség, a veseelégtelenség, az idegbántalmak, a vakság és a végtagamputációhoz vezető állapotok kockázatát. A gyógyszeres kezelés eredményes lehet, de nem teljesen hatékony.

A nem cukorbeteg inzulin-rezisztensek esetében pedig továbbra is fennáll a "jó" koleszterin (HDL) alacsony szintjének, a magas vérnyomásnak és a koszorúérbetegségnek a magasabb rizikója. Az inzulin-rezisztencia "sokakat érintő probléma, ami további problémák forrása lehet" - fogalmazott dr. Goldfine. "Az inzulin-rezisztenciát az orvosok ‘titkos gyilkosnak' is nevezik, mivel az emberek nem tudnak róla." Ugyanakkor a 2. típusú diabétesz eseteinek 10 százalékában nem mutatható ki inzulin-rezisztencia, vagyis ezekben a PC-1 génnek sincs semmiféle szerepe.

A kutatómunkát dr. Vincenzo Trischitta, az olaszországi Istituto Scientifico Ospedale Casa Sollievo della Sofferenza (San Giovanni Rotondo) endokrinológus kutatója irányította. A kutatók tanulmányát a Diabetes folyóirat szeptemberi száma közli.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Diabetes mellitus, Cukorbetegség, Cukorbaj, Cukorbeteg, Diabetes, inzulin-rezisztencia, PC-1, gén, genetika
2002-08-01 00:28:22
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop