Övre csatolható vércukorszintmérő

Egy tanulmányban résztvevő cukorbetegek egy övre csatolható készülék segítségével állandóan mérni tudták vércukorszintjüket; az eszköz az érintetlen bőrön keresztül állapítja meg a vér glukóztartalmát. A készülék kereskedelmi forgalomban még nem kapható.

GlucoWatch, Diabetes mellitus, cukorbetegség, Cukorbaj, cukorbeteg, diabetes, cukorszint, glukóz, készülék, glükóz | The New York Times Health News Service   Medincorp | Sison, A.

A GlucoWatch automatikus glukózszintmérő (a kaliforniai Cygnus gyártja, www.cygn.com/glucowatch.html) állandó, igen alacsony feszültséget vezet a bőrbe, aminek hatására a vérből egy kis mennyiségű glukóz a bőrbe áramlik át. A készülék hanggal jelzi, ha a cukorszint egy előre meghatározott érték alá vagy felé megy.

A GlucoWatch használatánál nem kell vágást ejteni a bőrön, nincs szükség vérmintára sem. A készüléket használat előtt három órán át kell hordani, ennyi idő alatt lehet egyénenként bekalibrálni. Ha a kalibráció - amelyhez még kell vérminta - kész, a készülék akár óránként háromszor is megmérheti a cukorszintet, összesen legfeljebb 12 órán keresztül. Ezt követően újra be kell kalibrálni, mert enélkül a gép nem olvas és ír ki adatot.

A cég kutatói 92 diabéteszes segítségével értékelték ki a berendezés pontosságát. A betegek cukrát GlucoWatch-csal mérték, és az eredményeket összehasonlították az ujjbegyükből vett vérmintával. A kutatók megállapították, hogy a GlucoWatch és a vérminták "igen közeli eredményeket" adtak.

A tanulmányt a Journal of the American Medical Association (www.jama.com) november 17-i száma közölte.

Russell Potts, a Cygnus igazgatóhelyettese, a vizsgálat vezetője hangsúlyozta, hogy nem is annyira az egyes mérési adatok, mint inkább a készülék által jól kimutatott trendek mérése a fontos. Például a glukózszint folyamatos csökkenése egy esetleges hipoglikémiás állapot kialakulására hívja fel a beteg figyelmét.

A GlucoWatch 18 perces eltéréssel képes mérni a cukorszintet. "A gép a bőrben található cukor mennyiségét méri - magyarázta Potts -, és időbe kerül, amíg a vérből a bőrbe jut a glukóz, illetve onnan a gépbe kerülnek az adatok."

Az időeltérés miatt a kutatók a mérési adatokat 15 perccel korábbi vérmintákkal hasonlították össze. A tudósok azonosságot állapítottak meg a megfelelő értékek között.

"A vércukor szintje nem változik drámai mértékben ez alatt a 18 perc alatt - mondta Potts -, igen ritka, hogy ennyi idő alatt nagy esés következzen be a cukorszintben."

A kutatók azt is feltételezik, hogy a bőr alatti szubkután rétegek glukózszintje még fontosabb adat, mint a vér cukortartalma. Mivel a glukózt a szövetek használják fel, a szöveti szintek értékesebb adatokkal szolgálhatnak. Mint a Cygnus igazgatóhelyettese fogalmazott, a "vér csupán a cukrot szállító rendszer része".

A kutatók azt is hozzáfűzték, hogy mivel a bőr bizonyos anyagokat azok méreténél fogva nem enged át, a fehérjék és más nagy molekulák, amelyek a többi önmonitorozási módszernél zavaró tényezők lehetnek, a GlucoWatch esetében nem jelentenek gondot.

A GlucoWatch emellett olyan szenzorokat is tartalmaz, amelyek a bőr hőmérsékletét és vezetőképességét mérik - ezek mind befolyásolhatják a glukózszint mérését. A bőr vezetőképessége például izzadság jelenlétében megváltozik, és a verejtékben lévő cukor is torzíthatja az adat helyességét. Ezért ha a vezetőképesség egy bizonyos, előre meghatározott szint felé emelkedik, a készülék nem olvas le adatot, de külön jelzőrendszer szólal meg akkor is, ha bő verejtékezés indul be, mivel ennek gyakran éppen a nagyon alacsony cukorszint az oka.

Potts elmondta, hogy az FDA-engedélyre váró változat kétévi fejlesztés eredménye, de a tudósok már most is dolgoznak a GlucoWatch további verzióin.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| GlucoWatch, Diabetes mellitus, Cukorbetegség, Cukorbaj, Cukorbeteg, Diabetes, cukorszint, glukóz, készülék
2002-08-01 00:43:26


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés