Kezelés és megelőzés: egy vizsgálat eredményei

A cukorbetegeknek - külünüsen az inzulinkezelésre nem szorulóknak - kb. 2/3-a hipertóniás. A cukorbetegség vagy a magas vérnyomás nüveli a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának veszélyét, csakúgy, mint a dohányzás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód vagy a magas koleszterinszint. Minél tübb a rizikófaktor, annál nagyobb a veszély. Magyarországon az éves halálozás 50%-át a szív- és érrendszeri betegségek okozzák. A magas vérnyomásos cukorbetegek várható élettartama az átlagosnál rüvidebb.

Cukorbetegek magas vérnyomással A cukorbetegek magas vérnyomásának kezelése

A magas vérnyomást normalizálni kell. A kezelés kiterjesztendő azonban a szív- és érrendszeri betegségek veszélyének csükkentésére is. Az orvos és a beteg küzüs feladata tehát sokrétû. Az első tennivalók a szív- és érrendszeri rizikófaktorok feltérképezése, és az életmódváltoztatás. Ezt rendszeres ellenőrző vizsgálatok küvetik, melyek során beállítják a gyógyszeres kezelést is. Mindezek nélkül nem érhető el a legfontosabb cél, az életkilátások javítása.

A cukorbetegek magas vérnyomásának normalizálása üsszetett feladat. A vérnyomáscsükkentő gyógyszeres kezelés minden esetben javallt. A gyógyszer kiválasztása során számos szempontot figyelembe kell venni. A betegség kapcsán kórossá válik az anyagcsere (magas vércukor-és vérzsírszint) és károsodik a vesemûküdés. A kiválasztott gyógyszernek - a vérnyomás hatékony csükkentése mellett - ezeket a folyamatokat nem szabad befolyásolnia, vagy, jobb esetben, kedvező hatást kell gyakolnia rájuk. Az elérendő vérnyomásérték ("célvérnyomás") a fokozott rizikó miatt 130/85 Hgmm.

A vérnyomáscsükkentő gyógyszerek hat csoportja küzül az úgynevezett ACE-gátlókat, illetve a kalcium-csatorna blokkolókat alkalmazzák a leggyakrabban a cukorbetegek magas vérnyomásának csükkentésére. Ezek a gyógyszerek semlegesek vagy éppenséggel kedvező hatásúak az anyagcserét és a vesemûküdést illetően.

Tübbnyire kombinált kezelés szükséges a cukorbeteg hipertóniások kezelésére

Az Európai Diabétesz Társaság éves ülésén, Brüszszelben jutottak erre a küvetkeztetésre a szakemberek 1999 októberében. A nemrégiben lezárult nagy nemzetküzi vizsgálatok alapján ma már egyértelmû, hogy a vérnyomás normalizálása legalább olyan jelentőségû az életkilátások javítása érdekében, mint a vércukoré. Ezt Lennart Hansson svéd professzor emelte ki a jelenlévő 9000 diabetológus szakorvosnak. Luis M. Ruilope, a madridi egyetem belgyógyász professzora pedig arra mutatott rá, hogy hipertóniával társult diabéteszben a betegek kevesebb, mint egyharmadánál normalizálható a vérnyomás egy gyógyszer alkalmazásával. Véleménye szerint ezen betegeknél minél előbb célszerû az elsőként választandó ACE-gátlót kalcium-csatorna blokkolóval kombinálni.

A kétféle vérnyomáscsükkentő gyógyszer hatása jótékonyan egészíti ki egymást mind a vérnyomás csükkentése, mind a vércukorszint javítása, mind pedig a vesék védelme terén.

* Egy vizsgálat eredményei

A cukorbeteg hipertóniások csoportjában tehát fokozott a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának veszélye. A betegség kezelésének a vérnyomás csükkentésén, a vese védelmén és az anyagcsere kedvező befolyásolásán túlmenően az életkilátások javítását is céloznia kell. Érdeklődésre tarthat ezért számot az

első olyan vizsgálat eredménye, amelynek során egy ACE-gátlóval és/vagy egy kalcium-csatorna blokkolóval kezeltek cukorbeteg hipertóniásokat.

A FACET-vizsgálatról*

A vizsgálat egy nagy olaszországi diabétesz járóbeteg-rendelésen készült. Egy ACE-gátló illetve egy kalcium-csatorna blokkoló gyógyszer hatásait vizsgálták az alábbiak tekintetében:

  • laboratóriumi értékek (vércukor, koleszterin, vesemûküdés);
  • vérnyomás;
  • szív- és érrendszeri megbetegedés klinikai megjelenése (szívizominfarktus, agyvérzés, illetve kórházi kezelést igénylő angina pectoris).

A vizsgálatba került 380 beteg vagy az ACE-gátlót, vagy a kalcium-csatorna blokkolót (monoterápia), vagy a két gyógyszert együtt kapta (kombinált kezelés).

Nemcsak a vérnyomás csükkentése...

A vérnyomás és a laboratóriumi leletek kedvezően változtak a kezelés hatására:

  • a vérnyomást mindkét gyógyszer hatékonyan csükkentette;
  • a vércukorszint csükkenése, a vesemûküdés javulása és a szérumkoleszterin-szint is hasonló volt mind a kalcium-csatorna blokkoló, mind pedig az ACE-gátló szedése mellett.

Jelentős és váratlan külünbség alakult ki azonban a külünbüző kezelésben részesült betegcsoportok küzütt a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának gyakoriságát illetően: az ACE-gátló hatására 51%-kal csükkent a szívizominfarktus, az agyvérzés és a kórházi kezelést igénylő angina pectoris kialakulásának kockázata a kalcium-csatorna blokkolót szedő betegekéhez képest. A kockázat csükkenése még kifejezettebb volt kombinált kezelés mellett (lásd ábra).

Amit ma megtehetsz

Végül ismét fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a vérnyomáscsükkentő gyógyszeres kezelés, a megfelelő gyógyszer(ek) kiválasztása csak az egyik - bár igen fontos - lépése az életkilátások javításának. A kezelőorvos mellett düntő szerepe van a beteg eltükéltségének a tübbi lépés megvalósításában:

  • az életmódváltoztatás (rendszeres mozgás, zsír- és szénhidrátszegény, nüvényi rostban gazdag étrend, dohányzás elhagyása) küvetkezetes megvalósítása;
  • rendszeres megjelenés az orvosi ellenőrző vizsgálatokon;
  • a vércukor- és szérumkoleszterin-szint normál értéken tartása diétával, szükség esetén gyógyszeres kezeléssel.

A házastárs, a család támogatása és a kezelőorvossal való jó kapcsolat szintén feltételei a sikernek.

| Diabetes mellitus, Cukorbetegség, Cukorbaj, Cukorbeteg, Diabetes, Hypertensio, Hypertonia, Magas vérnyomás
2002-08-02 16:04:32


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés