Diabetesz-új népbetegség?

­ Doktor Úr, mit nevezünk tulajdonképpen cukorbetegségnek?

Diabetes mellitus, cukorbetegség, Cukorbaj, cukorbeteg, diabetes, inzulin | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.
A huszadik század végéig az orvostudomány számtalan halálos kór felett aratott diadalt ­ azonban az emberiség mintha saját maga keresné a bajt: a legújabb kutatások szerint egyre több megbetegedést okoz a modern kor civilizációs ártalmakkal terhelt, önveszélyes életmódja. A Pulzus kérdéseire Dr. Frenkl Róbert táplálkozástudományi szakértő válaszolt. Népbetegségnek nevezzük azokat a tünetegyütteseket, amelyek egy adott terület lakosságának már százalékokban mérhető rétegét támadják meg: a cukorbetegséget, cukorbajt sajnos egyre inkább ebbe a kategóriába kell sorolnunk.

- Cukorbetegség, más néven diabétesz akkor alakul ki, ha a szervezet valamilyen oknál fogva nem

képes a szénhidrátok lebontásához nélkülözhetetlen inzulin nevű hormon termelésére. Az inzulint a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található úgynevezett ß-sejtek állítják elő, amelyek korlátozott mennyiségben képesek az inzulin raktározására is. A szénhidrátokat a szervezet az inzulin segítségével egy glikogén nevű vegyületté alakítja, amelyből szükség esetén a szervezet már nagyon hamar energiát képes kinyerni, és azt tartalékként az izmokban és a májban is tárolja. Fizikai terhelés esetén először a relatíve kevesebb izomglikogén ég ki az izmokból, de addigra a szervezet már aktivizálja a májglikogén-tartalékokat. Sajnos az inzulin az egyetlen olyan tényező a szervezetünkben, ami a vércukorszint csökkentése, és egyidejűleg az energia raktározása felé képes hatni, ezért ha nincs belőle elégséges mennyiség, akkor a vércukorszint kóros mértékben megnő, ami angiopáthiához, egyfajta súlyos érrendszeri károsodáshoz vezet, ez pedig egy idő után gyakorlatilag az összes szervet tönkreteszi. Minthogy tehát a betegség közvetlen oka az esetek többségében a páciens szervezetén belül keresendő, a diabéteszt az endogén betegségek közé szoktuk sorolni.

A cukorbetegség az inzulin-injekciók és tabletták kifejlesztése előtt nagyon súlyos kórnak számított, ma azonban már meglehetős biztonsággal szinten tudjuk tartani a betegek vércukorszintjét, ami azt eredményezi, hogy a betegség nem rövidíti meg a páciens várható élettartamát. Azonban hiba lenne nem tudomásul venni, hogy évről évre

a népességnek mind nagyobb hányadánál üti fel a fejét a diabétesz, és a kutatások azt mutatják, hogy a betegség a civilizáció terjedésével arányosan egyre pusztítóbbá válik.

­ Megelőzhető-e a valamilyen módon a cukorbetegség kialakulása?

- A cukorbetegség bizonyos fajtáinál, így a különösen agresszíven jelentkező fiatalkori diabétesznél általában valami örökletes géndefekt, vagy súlyos akut probléma áll a háttérben, ez a válfaj tehát kevésbé életmódfüggő. Az idősebb kori diabétesz esetében azonban sokszor csak arról van szó, hogy a szervezetet egyszerűen túl hamar elfáradt, minek következtében kisebb-nagyobb mértékben csökkent az inzulintermelés, de teljesen nem szűnt meg.

A diabétesz más fajtáit újabban szokás autoimmun-betegségként is értelmezni, melynek során a szervezet saját maga támadja meg a ß-sejteket tartalmazó Langerhans-szigeteket, azaz inzulákat. Azonban az is egyre valószínűbb, hogy a korábban képzeltnél nagyobb százalékban felelős a diabétesz kialakulásában a helytelen életmód, a stressz, illetve az ennek kapcsán ­ vagy akár önállóan is ­ fellépő falánkság. Nem is gondolnánk, hogy már egészen minimális, egy-két kilós súlyfölösleg is magában hordozhatja a diabétesz enyhébb formáinak a veszélyét. Az életmódfüggő diabétesz megelőzése érdekében tehát nem csak lehet, de kell is lépéseket tennünk. Nem győzzük eleget hangsúlyozni a rendszeres testmozgás fontosságát.

A Nemzetközi Sportorvos Társaság egyik friss állásfoglalása szerint, amely intenzíven foglalkozik a diabétesz és a testmozgás közötti kapcsolattal, a sport nem csak a diabétesz megelőzésben, hanem egy már kialakult betegség kezelésében is legalább annyira fontos tényező, mint a diéta, vagy akár a gyógyszeres kezelés. A legújabb kutatások szerint ez még a fiatalkori, tehát nagyon agresszív diabétesz esetében is igaz!

Táplálkozási szokásaink ugyanígy felülvizsgálatra szorulnak. Érdemes többször keveset enni, mert koplalás esetén a ß-sejtek feltöltődnek inzulinnal, majd egy hirtelen tápanyag-dömping hatására sokkal több inzulin szabadul fel, mintha a felhasználás folyamatos volna, ráadásul a megemésztett tápanyag sokkal nagyobb százalékban rakódik le zsírként, mint egyébként, azaz hízásnak indulhatunk. A gyakori és sok tápanyagbevitel túl is terhelheti az inzulin-háztartást, ami cukorbetegséghez vezethet.

­ Milyen jelek utalhatnak kezdődő cukorbetegségre?

- A betegség egyik legbiztosabb jele, ha az illető gyanúsan sok vizeletet ürít, és ezért sok folyadékot is iszik. A szervezet ugyanis a vérben felhalmozódó cukortöbbletet a veséken keresztül megpróbálja kiválasztani, ehhez pedig sok folyadék kell. Normális esetben a vizeletben nem lehet cukor, ezért a vizeletvizsgálat a diabétesz szűrésének fő módszere, amelyet fokozott gyanú esetén vércukorszintméréssel szoktak kiegészíteni. Utalhat diabéteszre indokolatlannak látszó elhízás is, bár nehéz megmondani, hogy az elhízás okozta-e a cukorbetegséget, vagy fordítva.

­ Milyen módon kezelhető a már meglévő betegség?

- Mindenek előtt gyógyszeres formában pótolni kell a szervezetből hiányzó inzulint, másrészt csökkenteni kell a szénhidrát-bevitelt, illetve a két komponenes bevitele közötti helyes arányt be kell szabályozni. Ugyanis ha a bevitt cukorhoz viszonyítva kevés az inzulin, akkor a tökéletlen lebontási folyamatok miatt a vérben elszaporodnak a ketontestek, azaz aceton szabadul fel ­ melyet egyébként a beteg lehelletében is érezni lehet ­, és a felboruló anyagcsereháztartás miatt úgynevezett hiperglikémiás kóma léphet fel. Még ennél is rosszabb, ha az inzulinhoz képest túl kevés a cukorbevitel, mert tápanyag nélkül a sejteket nagyon hamar súlyos károsodás érheti, és ez hipoglikémiás kómához vezethet. Éppen ezért ha egy cukorbetegnél rosszullét lép fel, mindenképpen szőlőcukrot kell adnunk neki, még akkor is, ha valószínű a hiperglikémia, mert így nem okozhatunk komoly kárt a beteg szervezetében, míg az indokolatlan inzulinbevitel akár életveszélyes is lehet.

A modern kutatások megdönteni látszanak azt a korábban igen elterjedt álláspontot, mely szerint csak minimális menynyiségű szénhidrátot szabad etetni a beteggel. Ez a módszer ugyanis anyagcserezavarokhoz vezet. Manapság inkább az a nézet, hogy kell valamennyi szénhidrát is az étrendbe, melyet némi többletinzulinnal és a fölös cukrot elégető testmozgással kell semlegesíteni. Ilyen módon sok kellemetlen szövődmény megelőzhető. Érdekességként említem, hogy a terhes nők esetében a terhesség vége felé jelentősen csökkenhet az inzulinszükséglet, mert a magzat egészsésges ß-sejtjei által termelt inzulin segít az édesanya cukortöbbletének a lebontásában.

Nagyszerű kezdeményezésnek tartom az életmód-táborok szervezését, melyekben főleg kisgyermekek szakképzett személyzettől tanulhatják meg, milyen módon élhetnek együtt minél kiegyensúlyozottabban a betegségükkel. Reméljük ezek a táborok egyre intézményesebbé válnak, és hamarosan megkapják azt a támogatottságot és elismertséget, melyet fontosságuk alapján megérdemelnek. Jó szolgálatot tesznek emellett a diabetikus készítmények, melyek alacsony szénhidráttartalmuk révén olyan ételek élvezetét is visszaadhatják a betegeknek, mint például a korábban elképzelhetetlen csokoládé.

| Diabetes mellitus, Cukorbetegség, Cukorbaj, Cukorbeteg, Diabetes, inzulin
2002-08-02 16:17:17


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés