DOLCE VITA

Gyurcsáné Kondrát Ilona vezető dietetikust kérdeztük arról, miként működnek az említett klubok:

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet HPH (Egészségmegőrző Kórházak) programjáról már előző számunkban hírt adtunk. Most a program egyik legjelentősebb prevenciós ágazatát a Cukorbeteg Klubot mutatjuk be.

A diabetes klubok lényegében már tizenhat éve léteznek, s mára húszezer tagot számlálunk az országban. Az összejöveteleken először is végrehajtjuk a vércukor, vérnyomásmérést, valamint a vizeletvizsgálatot, majd pedig előadások következnek, amelynek végén a záróaktusban a klubtagok kérdéseire válaszol a szakembergárda. Igyekszünk a havi összejöveteleken megoldani a cukorbetegek informálásán túl a szükséges gyógykészítményekhez való kedvezményes hozzájutást.

Mozgalmunk célja, hogy kialakítsuk a betegekben és egészséges hozzátartozóikban a preventív életmódszemléletet. Azt szoktam mondani, hogy a diabeteses betegnek az általunk javasolt diéta szükség, családjának pedig megelőzés. Gondolnunk kell az inzulint nem igénylő cukorbetegekre, hiszen hazánk népességének 5-10%-át érintő kórról van szó. Meg kell tanítanunk őket a helyes táplálkozásra, tájékoztatnunk kell őket a hajlam kérdéről, ugyanis pl: az ún. alma tipusú elhízás tipikus előidézője a diabetesnek.

Végezzünk magunkon számítást: Derékbőség/Csípőbőség aránya férfiaknál 0.9 pont felett, nők esetében 0.8 felett, akkor ideje odafigyelnünk, mert könnyen veszélyeztetetté válunk.

Ezért fektetünk olyan nagy hangsúlyt a táplálkozásra és ezért működik a klubrendszer a helyes táplálkozás 12 pontja szerint.

Táplálkozási ajánlások az egészséges felnőtt magyar lakosság számára

1. Minél változatosabban, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket.

2. Kerüljük a zsíros ételeket a főzéshez, sütéshez, inkább olajat, süteményekhez margarint használjunk. Részesítsük előnyben a gőzölést és a párolást. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel készített habarás.

3. Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat, az ételek változatos ízesítésére használjunk fűszereket.

4. Csak étkezések befejező fogásaként, hetente legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességet, süteményeket, soha nem étkezések között. Cukor helyett használjunk mézet. Italok, szörpök helyett igyunk inkább természetes gyümölcs és zöldségleveket.

5. Naponta fogyasszunk tejet és tejterméket. A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.

6. Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét, salátának elkészítve (erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.

7. Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként fogyasszunk párolt zöldségfélét, burgonyát, barna rizst. Étrendünkbe építsük be a műzliket és a gabonapelyheket.

8. Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges, vagy nagyon kevés. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve.

9. A szomjúság oltására legjobb az ivóvíz, ásványvíz. Az alkohol a szervezetre káros, a szeszesitalok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból.

10. Figyeljük a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.

11. A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan kiegészíti a rendszeres testmozgás mellett a dohányzás teljes mellőzése.

12. A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyagfelhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése. A fentiek értelmében célszerű a diabetes étrendet a családi étrendbe illeszteni. Megéri.

| Országos Korányi TBC, Diabetes mellitus, Cukorbetegség, Cukorbaj, Cukorbeteg, Diabetes, táplákozás, étrend, helyes táplálkozás, egészség
2002-08-02 16:19:37


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés