Nincs kapcsolat a gyerekkori védőoltások és a cukorbetegség között

Nincs bizonyíték arra nézve, hogy a gyermekkori oltások növelnék az I. típusú, más néven inzulinfüggő diabétesz kockázatát, olvasható egy dán tanulmányban.

diabetes, védőoltás, gyerekkori védőoltások, cukorbetegség | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Az a tény, hogy a diabétesz a védőoltások széles körben való bevezetése után lett egyre gyakoribb, vezetett ahhoz az elmélethez, hogy talán a védőoltások okozhatják a cukorbetegséget. Eddig ugyan semmi nem támasztotta alá ezt a feltételezést, tanulmány még nem készült az összefüggés vagy hiányának kimutatására.

Egy koppenhágai kutatócsoport a Dániában 1990 és 2000 között született valamennyi gyermek adatait figyelemmel kísérte. A közel 740 ezer gyerek körében 681 I. típusú diabéteszes eset fordult elő. A kutatók azt tapasztalták, hogy a beoltott gyerekek körében a kockázat ugyanakkora volt, mint az oltást nem kapottak között.

Az eredmények ekkor is negatívak voltak, amikor az elemzésbe csak azokat a gyerekeket vették be, akiknek a testvérük volt cukorbeteg.

„Remélhetőleg ez a tanulmány lesz az utolsó, amely megállapítja, hogy nincs összefüggés a védőoltás és a cukorbetegség között” –írja dr. Lynne Levitsky, a Harvard-egyetem kutatója a tanulmányhoz írt szerkesztőségi cikkében.

My Yahoo!
| diabetes, védőoltás, gyerekkori védőoltások, cukorbetegség
2005-06-08 16:44:57
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop