Egy génhiba okozhatja az elhízást és a diabetest?

Az inzulinrezisztenciát okozó hibás gén jelenléte elhízáshoz és diabeteshez vezethet, írják francia kutatók.

diabetes, elhízás, génhiba | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A tanulmány során 1225 klinikailag elhízottnak számító gyermeket vizsgáltak meg, (életkoruk 5-11 év volt), valamint 1205 normális testsúlyú gyermeket. Kiderült, hogy az elhízott gyermekeknél 2-3-szor akkora volt a valószínűsége, hogy megtalálják náluk az ENPP1 nevű gén mutációját. Hasonló kockázatot állapítottak meg a kutatók a gyermekek szüleinél és nagyszüleinél is.

– Kutatásunk rámutat arra, hogy az inzulinrezisztencia nem a következménye, hanem épp ellenkezőleg, az oka az elhízásnak – mondja Philippe Froguel, a Pasteur Intézet kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A mutáns gén a fehérek 20, a feketék 50 százalékánál van jelen. Mivel az elsősorban az agyban és a hasnyálmirigyben található inzulinreceptorokhoz kötődik, az inzulin ott nem képes már kötődni. Az eredmény az lesz, hogy a vérben keringő szabad inzulin a májat fokozott glükóztermelésre készteti, ez történik normális esetben, ha valaki nem evett néhány órája. A zsírszövetek felveszik a glükózt, és zsírrétegként tárolják, ami elhízáshoz vezet, az inzulinrezisztencia pedig megnehezíti, hogy a hasnyálmirigy kiválassza az inzulint, ami a II. típusú diabetes kockázatával jár. A gén üzenetet küldhet az agyba, hogy a gyomornak szüksége van további tápanyagra.

– Mindezek mellett a környezeti hatások, azaz az elfogyasztott táplálék és a mozgás is szerepet játszik az elhízás kialakulásában. A génmutáció ellen nem tehetünk semmit, de a környezeti ártalmakat csökkenthetjük – mondják a kutatók.

NewsFox
| diabetes, elhízás, génhiba
2005-07-27 12:07:55

Web Design & Development Prowebshop