Kávéval a cukorbetegség ellen

Nem könnyű a cukorbetegek élete. Állandóan figyelniük kell a "cukrukra", azaz mikor, mit és mennyit esznek. Jól tudják, hogy a túl magas vércukorszint (hiperglikémia), de a túl alacsony is (hipoglikémia) súlyos, akár életveszélyes tünetekkel járhat.

cukorbetegség, hipoglikémia, kávé | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Glanz, J.

Érthető, hogy a diabéteszeseket fenyegető egyik legnagyobb, közvetlen veszély az eszméletvesztés, hisz a vércukorszint szélsőséges ingadozására az agy a legérzékenyebb.

Általában súlyosabb következményeket okoz a magas vércukor-koncentrációval járó úgynevezett hiperglikémiás kóma, de ennek ellenkezője, "hipózás", azaz hipoglikémiás kóma is kialakulhat túl kevés cukornál, elsősorban fiatalkori, inzulininjekciót igénylő cukorbetegeknél.

Ez utóbbi oka általában rosszul beállított, túl nagy dózisú inzulin adása vagy a túl alacsony cukorfelvétel - magyarán a beteg elfelejt időben és eleget enni.

Az alacsony vércukorszint következtében kialakult ájulás tehát figyelmetlenség, hanyagság következménye - de nem mindig! Úgy tűnik ugyanis, hogy téves az - a még orvosi körökben is általánosan elfogadott nézet, hogy a szervezet mindig idejében jelzi a veszélyt, a "hipózó" megérzi, sürgősen cukrot kell ennie vagy innia.

Nos, egy cukorbetegek körében végzett nagy amerikai tanulmány mindennek az ellenkezőjét bizonyította. Míg a páciensek 36 százaléka kétségtelenül megérezte a vészes vércukorszintesést, szédült, izzadt, remegett, esetleg szaporábban vert a szíve, addig a betegek 51 százaléka, annak ellenére, hogy szervezetük jelezte a veszélyt, az agyuk "félreértette" a tüneteket. A betegek nem fogták fel, hogy nemsokára elájulnak. A maradék 13 százaléknál pedig minden előjel nélkül, hirtelen alakult ki hipoglikémiás kóma.

E betegek központi idegrendszerének e szabályozászavara, rövidzárlata azzal magyarázható, hogy az agy relatíve több cukrot vesz fel a vérből. Ezért az érzékelő idegsejtek nem "érzik" a veszélyt, pontosabban olyan jelzéseket továbbítanak az agyközpontokba, hogy a test még elegendő cukorkészlettel rendelkezik.

Ennél a pontnál lép be a kávé, mint ennek az életveszélyes állapotnak, a hipoglikémia unawaresának az (egyik) ellenszere. Egy amerikai-brit tudós csoport a tekintélyes Lancet nevű orvosi folyóiratban számolt be arról, hogy 250 milligramm koffein - mintegy 3-4 csésze kávé - jelentősen javítja az érzékelő sejtekben a hipoglikémia tüneteinek megérzését, felfogását és feldolgozását.

A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a koffeinnek ez a tulajdonsága nem a jól ismert élénkítő hatásának tulajdonítható, hanem közvetlenül az agy anyagcsere-folyamataira hat.

A kutatók egyben óvtak a kritikátlan kávéfogyasztástól is. Nemcsak ismert mellékhatásai miatt, hanem mert a sok éve vagy évtizede cukorbetegségben szenvedőknél kiszámíthatatlan a többé-kevésbé mindig valamelyest érintett, károsodott agyi erekre kifejtett közvetlen koffeinhatás.

| cukorbetegség, hipoglikémia, kávé
2019-11-28 20:16:26

Web Design & Development Prowebshop