Valós idejű, folyamatos glükózszint-mérő inzulinpumpa Magyarországon

A Medtronic (NYSE: MDT) a Magyar Diabétesz Társaság XVIII. Kongresszusának keretében rendezett, Forradalom a diabétesz terápiában címet viselő tudományos szimpóziumon április 21-én, Tihanyban bejelentette a MiniMed Paradigm® REAL-Time inzulinpumpa és folyamatos glükózszint-mérő rendszer bevezetését.

inzulinpumpa, diabétesz | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed
Ez egy új terápiás megoldás az inzulint használó cukorbetegek számára, mely a Medtronic jóvoltából már Magyarországon is elérhetővé vált. A diabétesz kezelésének történetében először az inzulinpumpa magában foglal egy valós idejű, folyamatos glükózszint-mérő (CGM) rendszert is. Ez az új technológia segítséget nyújt a pácienseknek abban, hogy azonnali korrigáló vagy preventív lépéseket tehessenek annak érdekében, hogy egészséges szinten tartsák vércukorszintjüket, illetve késeltethessék, vagy megelőzhessék a diabétesz esetleges következményeinek kialakulását, mint például: kóma, vakság, veseelégtelenség, amputáció, impotencia, szívelégtelenség.

A MiniMed Paradigm REAL-Time rendszer két komponensből áll: a REAL-Time folyamatos glükózszint-mérő (CGM) rendszerből, valamint a MiniMed Paradigm inzulinpumpából. A REAL-Time CGM rendszer egy glükóz-szenzoron keresztül minden öt percben közvetíti az inzulinpumpa felé a pillanatnyi vércukorszintet, amely akár 288 adatot is kijelez naponta – ez közel százszorosát nyújtja annak az információ-mennyiségnek, melyet napi három ujjbegyszúrás eredményez. Az inzulinpumpa által jelzett valós idejű glükózszint-eredmények lehetővé teszik a páciensek számára, hogy egy hitelesítő ujjbegyszúrást követően közvetlenül befolyásolhassák vércukorszintjük alakulását. A REAL-Time CGM rendszer bármely, 18. életévét betöltött páciens számára ajánlott, míg az inzulinpumpát minden inzulinos kezelésre szoruló beteg alkalmazhatja.

A MiniMed Paradigm REAL-Time rendszer folyamatos glükózszint-érzékelője egy apró elektróda, mely a bőr alá juttatható a Sen-Serter® elnevezésű kis méretű eszköz segítségével, amely megkönnyíti a szenzor behelyezését, és melyet a páciens vagy gondozója otthon is használhat. Az eldobható érzékelő a sejtek közötti folyadékban méri a vércukorszintet, és általában háromnapi használat után kell cserélni. A szenzor által elvégzett glükózszint-mérések minden öt percben közvetítődnek egy adón keresztül az inzulinpumpához, mely kijelzi a mért glükóz-értéket, valamint három-és 24 órás tendencia-grafikonok és felfelé illetve lefelé mutató nyilak segítségével mutatja a glükóz-szint változásának mértékét. Mindezek mellett egy riasztó figyelmezteti a pácienst abban az esetben, ha a glükóz-érték túl magas vagy túl alacsony lesz.

A MiniMed Paradigm REAL-Time rendszer részét képezi egy “intelligens” MiniMed Paradigm inzulinpumpa. Utóbbi egy hatékony, beépített “Bolus Varázsló” (Bolus Wizard®) kalkulátorral rendelkezik, mely segítséget nyújt a pácienseknek a komplex diabétesz-számolások elvégzésében. Az intelligens inzulinpumpa figyelembe veszi a testben meglévő, még “aktív” inzulin mennyiségét, és ennek alapján javasolják a megfelelő inzulinadagot, meggátolva ezzel a pácienseknél a túl sok inzulin bevitelével járó, veszélyes hypoglikémiás esetek kialakulását.

A glükóz-szint kontrollálás jelenleg elfogadott módszerei közé tartoznak az HbA1C tesztek és az ujjbegyszúrással végzett mérések, mindazonáltal mindkét módszer behatárolt. Egy HbA1C teszt, amely három hónapos periódusok alatt méri a glükóz-szabályozást, nagy fontossággal bír a hosszú távú kezelés szempontjából, ám csak átlagolt eredményt ad, és nem tükrözi a glükóz-szint napi ingadozásait, melyek károsíthatják a szervezetet. Ezzel ellentétben az ujjbegyszúrással végzett mérések kizárólag a pillanatnyi vércukorszint értékét jelzik. Ennek eredményeképpen a páciensek nem képesek észlelni az alacsony glükózszint-okozta (hypoglikémiás) esetek körülbelül 60%-át, és nehézséget okoz számukra a vércukorszint ingadozásának mérése alvás közben is. Ezzel szemben a REAL-Time CGM lehetővé teszi a páciensek számára, hogy éjjel-nappal láthassák a glükóz-szint változásait, és megértsék a változás ütemét és irányát. Azáltal, hogy felfedezik, hogy az étrend, a testmozgás, az orvosi kezelés és az életmód miképpen hat a vércukorszintjük alakulására, a betegek tájékozottabban hozhatnak döntéseket, valamint sokkal magabiztosabbá válhatnak önmaguk kezelése tekintetében.

Az inzulinpumpa terápiárólAz inzulinpumpa egy apró, személyhívó-méretű készülék, mely a nap minden órájában inzulint szállít, éppen úgy, mint az egészséges hasnyálmirigy. A legfejlettebb módszer a precíz és szabályozható inzulinadagolásra. Az injekciós terápiával ellentétben az inzulinpumpa-használók saját maguk programozhatják a pumpát, hogy változó arányban adagolja az inzulint, alkalmazkodva az éjjel-nappal változó inzulinszükségletükhöz. Emellett az inzulin adagolása néhány gomb megnyomásával végezhető. Sok beteg tapasztalt jelentős életminőség-javulást az inzulinpumpa terápiának köszönhetően azáltal, hogy megszabadultak a többszöri injekciózás, a szigorú étkezési rend, és a kötött alvási szokások okozta kellemetlenségektől, melyek az injekciós terápia sajátosságai.

Diabétesz statisztikák

Ma világszerte körülbelül 160 millió ember szenved cukorbetegségben, közel egynegyedüket diagnosztizálták 1-es típusú diabétesszel. A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége szerint Magyarországon jelenleg 600 ezer cukorbeteg él, közülük körülbelül 50 ezer szenved 1-es típusú diabéteszben. A cukorbetegség felnőttekre és gyermekekre egyaránt jellemző, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEB) az őket terhelő összes költségek 43%-át fedezi. Az OEP egyedi engedélyezés alapján minden indokolt esetben támogatja a pumpa kezelés költségeinek 90% t.
| inzulinpumpa, diabetesz
2006-05-03 17:40:00


Egyre több a cukorbeteg gyerek

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, a betegségben - szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel - éle...


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


A légszennyezettség és diabétesz

A Washington Egyetem kutatói szerint a mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. A Lancet Planetary Health folyóiratban publikál...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


hirdetés