Őssejtek a cukorbetegség gyógyításában

Amerikai tudósoknak emberi csontvelőből vett őssejtekkel sikerült kijavítaniuk diabéteszes egerek inzulintermelő hasnyálmirigyét. Az eljárást lehetővé teszi az emberi diabétesz kezelését is. A bármely más sejtté átalakulni képes őssejtekkel diabéteszes egereket oltottak be. Három hét elteltével kimutatták, hogy az állatok szervezete több egér-inzulint termel, mint azoké, akiket nem kezeltek, és alacsonyabb volt a vércukorszintjük is.

diabétesz, cukorbetegség, őssejt, össejt, Å‘ssejt | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A kísérlet során kiderült, hogy a kezelés megállította azokat a káros folyamatokat is, amelyek a vért szűrő vesékben elindultak. Dr. Darwin Prockop kutató szerint az még nem biztos, hogy a veseműködés az alacsonyabb vércukorszint miatt javult-e, vagy azért, mert a humán őssejtek magukat a vesék állapotán javítottak, de nagyon valószínű, hogy az utóbbiról van szó.

A kutatócsoport a humán kísérletek megkezdésén dolgozik. Olyan betegeket választanak ki, akiknél a diabétesz már a veséket is károsítja.

A kísérletek során ki fog derülni, hogy a saját felnőtt őssejtjeiket visszakapott betegeknél csökken-e a vércukorszint, fokozódik-e az inzulintermelés, és javul-e a vesék működése.

Nagy-Britanniában becslések szerint mintegy 2,2 millió cukorbeteg él, és számuk egyre nő. Ebből 250 ezren inzulinfüggő, ún. 1. típusú diabéteszben szenvednek, a többiek az elhízással szorosan összefüggő 2. típusú diabéteszben.

Dr. Angela Wilson, a brit diabétesz társaság kutatási igazgatója így vélekedik: – A beteg saját csontvelőjéből átalakult hasnyálmirigy-bétasejtekkel elméletileg gyógyítani lehet a diabéteszt, és a hasnyálmirigy-transzplantáció utáni immunválasz elnyomása is megkerülhető ily módon. Ugyanakkor azonban az is szükséges, hogy az átültetett őssejteket ne pusztítsa el a szervezet, hiszen az 1. típusú diabetesz kialakulásának éppen ez az oka.

BBC News
| diabétesz, cukorbetegség, őssejt
2006-11-13 10:35:32