Cukorbetegség szövődményei

A megemelkedett vércukorszint idővel károsítja az ereket, idegeket és más belső struktúrákat. Összetett cukor alapú anyagok épülnek be a kis vérerek falába, amitől megvastagodnak és áteresztővé válnak. Ahogy vastagodnak, egyre kevesebb és kevesebb vért szállítanak, különösen a bőrbe és az idegekbe.

cukorbetegség, diabetes, szövődmény, érelmeszesedés, retnopátia, neuropátia, diabeteses láb | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A rosszul beállított vércukorszintek általában a zsír vérszintjét is emelik, ami felgyorsuló érelmeszesedést okoz (ateroszklerózis, körülírtan kiemelkedő foltok [plakkok] felépülése a vérerek falán). Az érelmeszesedés 2-6-szor gyakoribb cukorbetegekben, mint nem cukorbetegekben, nőkben és férfiakban egyaránt előfordul. A nagy és kis erek megromló keringése a szív, az agy, a láb, a szem, a vesék, az idegek, valamint a bőr károsodásához vezet, és lassítja a sérülések gyógyulását.

Mindezen okok miatt a cukorbetegeket számos súlyos, hosszú távú szövődmény fenyegeti, leggyakrabban a szívroham és a gutaütés. A szemek vérereinek károsodása a látás elvesztését okozhatja (diabéteszes retinopátia). A vesék rosszul működhetnek, ami művesekezelést szükségessé tevő veseelégtelenséghez vezet. Az idegek károsodása számos módon nyilvánulhat meg. Ha egyetlen ideg működik rosszul (mononeuropátia), az egyik kar vagy láb hirtelen gyengévé válhat. Ha a kezekhez, lábakhoz és lábfejekhez futó idegek károsodnak (diabéteszes polineuropátia), rendellenessé válhat az érzékelés, valamint bizsergő vagy égő fájdalom és gyengeség alakul ki a karokban és a lábakban. A bőr ereinek károsodása az ismételt sérülésekre hajlamosít, mert a beteg nem tudja érzékelni a nyomás és hőmérséklet változásait. A bőr gyenge vérellátása is fekélyekhez vezethet, és minden seb lassan gyógyul. A lábfej fekélyei olyan mélyekké, fertőzöttekké válhatnak, és olyan rosszul gyógyulnak, hogy olykor a láb egy részét amputálni kell.

A legújabb bizonyítékok azt mutatják, hogy a cukorbetegség szövődményei megelőzhetők, késleltethetők vagy lassíthatók a vércukorszint kézbentartásával. További ismeretlen, köztük genetikai tényezők is meghatározzák az események későbbi lefolyását.

| cukorbetegség, diabetes, szövődmény, érelmeszesedés, retnopátia, neuropátia, diabeteses láb
2009-02-12 09:35:47
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop