Cukorbetegség kórisméje

A cukorbetegség kórisméjét akkor állítják fel, mikor a vércukorszint kóros mértékben magas. Az évenkénti rutinvizsgálatok, vagy munkába állás és sporttevékenység előtt végzett általános orvosi vizsgálat során a vércukorszinteket gyakran ellenőrzik.

kórisme, cukorbetegség | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az orvos ellenőrizheti a vércukorszintet azért is, ha olyan tünetek lehetséges okait keresi, mint a megnövekedett szomjúságérzés, vizeletmennyiség és éhség; vagy ha jellegzetes kockázati tényezők vannak, például cukorbeteg a családban, elhízás, gyakori fertőzések, vagy bármely cukorbetegséghez kapcsolódó szövődmény.

A vércukorszint méréséhez általában mintegy nyolc órás koplalást követően, máskor étkezés után vesznek vérmintát. A vércukorszint bizonyos emelkedése evés után normális, de még ekkor sem szabad nagyon magasnak lennie. A 65 évesnél idősebb emberekben legjobb a vizsgálatot koplalás után elvégezni, mert a korosabb emberekben a vércukorszint nagyobb növekedése jön létre evés után.

A vérvizsgálatok egy másik fajtáját, az orális glükóztolerancia-tesztet (szájon át beadott szőlőcukor hatásának vizsgálata) bizonyos helyzetekben végezhetik el, pl. amikor az orvos feltételezi, hogy egy terhes nőnek terhességi (gesztációs) diabétesze van. Ezen vizsgálat során koplalást követően, vérmintát vesznek az éhomi vércukorszint mérésére, és azután szabványmennyiségű szőlőcukrot tartalmazó oldatot itatnak, majd többször vér vesznek a következő 2-3 óra során.

Okok

Tünetek

Szövõdmények

Kórisme

Kezelés

  • Inzulinpótló terápia

  • Szájon át szedett vércukorszint-csökkentő szerek
  • A kezelés ellenőrzése
  • A szövődmények kezelése
| cukorbetegség, kórisme
2013-01-11 05:49:40
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop