Cukorbetegség okai

Cukorbetegséget okoz, ha a szervezet nem termel elég inzulint a normális vércukorszint fenntartásához, vagy ha a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra. Az I-es típusú diabétesz mellituszban (inzulin-függő diabétesz) szenvedők inzulinból a szükségesnél kevesebbet, vagy egyáltalán nem termelnek.

inzulin, diabetes, cukorbetegség | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Habár az Egyesült Államok népességének mintegy 6%-a szenved a cukorbetegség valamely formájában, az összes cukorbeteg csupán 10%-ának van I-es típusú betegsége. Az I-es típusú cukorbetegség a legtöbb esetben 30 éves kor előtt alakul ki.

A tudósok úgy gondolják, hogy egy környezeti tényező - talán vírusfertőzés vagy valamely táplálkozási tényező gyermekkorban vagy korai felnőttkorban - okozza, hogy az immunrendszer elroncsolja az inzulintermelő sejteket a hasnyálmirigyben. Nagyon valószínű, hogy bizonyos genetikai hajlam szükséges ehhez az eseménysorhoz. Akármi is az ok, az I-es típusú diabétesz mellituszban az inzulintermelő sejtek (béta-sejtek) több, mint 90%-a tönkrement. Az ebből eredő inzulinhiány jelentős, ezért az I-es típusú cukorbetegnek a túléléshez rendszeresen inzulint kell adni injekció formájában.

A II-es típusú diabétesz mellituszban (nem inzulinfüggő cukorbetegség) a hasnyálmirigy folytatja az inzulin termelését, sőt néha a normálisnál nagyobb mennyiségben is. Viszont a szervezet ellenállóvá (rezisztenssé) válik az inzulinhatással szemben, aminek viszonylagos inzulinhiány a következménye. A II-es típusú cukorbetegség előfordulhat gyermekekben és serdülőkben is, de általában 30 éves kor után kezdődik, és a korral egyre gyakoribbá válik: a 70 évesnél idősebb emberek mintegy 15%-a II-es típusú cukorbetegségben szenved. Az elhízás a II-es típusú cukorbetegség egyik kockázati tényezője; ezeknek a betegeknek 80-90%-a elhízott. Bizonyos rasszok és kulturális csoportok kockázata nagyobb; a feketékben és latin-amerikai származásúakban a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata két-háromszoros. A II-es típusú cukorbetegség is gyakran halmozódik a családban.

A cukorbetegség további, kevésbé gyakori okai: igen magas kortikoszteroid szint, terhesség (gesztációs diabétesz),s olyan gyógyszerek és mérgek, melyek beavatkoznak az inzulin termelésébe vagy hatásaiba, magas vércukorszintet hozva létre.

Cukorbetegség tünetei

Cukorbetegség szövődményei

Cukorbetegség kórisméje

Cukorbetegség kezelése

Cukorbetegség: a kezelés ellenőrzése

Cukorbetegség - hipoglikémia, ketoacidózis

| cukorbetegség, diabetes, inzulin
2013-01-11 05:47:33
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop