Cukorbetegség: szájon át szedett vércukorszint-csökkentő gyógyszerek

A szájon át szedhető szulfonilurea csoportba tartozó gyógyszerekkel, mint a glipizid, gliburid, glibenklamid, tolbutamid és klorpropamid, gyakran megfelelően csökkenthető a vércukorszint a II-es típusú cukorbetegekben, de nem hatásosak az I-es típusú cukorbetegségben.

cukorbetegség, diabetes, szájon át, antidiabetikum | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Úgy csökkentik a vércukorszintet, hogy több inzulin felszabadítására serkentik a hasnyálmirigyet és növelik annak hatásosságát. A szájon át szedhető szerek egy másik fajtája, a metformin, nem hat az inzulin felszabadítására, viszont növeli a szervezet érzékenységét saját inzulinjára. Az orvos felírhat metformint egyedül, vagy egy szulfonilurea származékkal együtt. Egy további gyógyszer, az akarbóz, a szőlőcukor felszívódásának késleltetésével hat a bélben.

A szájon át szedhető vércukorszint-csökkentő gyógyszereket általában olyan II-es típusú cukorbetegeknek írják fel, akiknél a diéta és a testmozgás nem képes megfelelően csökkenteni a vércukorszintet. Lehet a gyógyszert naponta csak egyszer, reggel bevenni, habár egyeseknek 2 vagy 3 adagra van szükségük. Ha a szájon át szedhető vércukorszint-csökkentő szerekkel nem befolyásolható eléggé a vércukorszint, szükség lehet inzulininjekcióra; ezt önmagában vagy a szájon át szedett szerekkel alkotott kombinációban alkalmazzák.

Okok

Tünetek

Szövõdmények

Kórisme

Kezelés

  • Inzulinpótló terápia

  • Szájon át szedett vércukorszint-csökkentő szerek
  • A kezelés ellenőrzése
  • A szövődmények kezelése

| cukorbetegség, diabetes, szájon át, antidiabetikum
2009-02-12 09:32:53
hirdetés
hírdetés