Cukorbetegség tünetei

A cukorbetegség első tünetei a magas vércukorszint közvetlen hatásaival kapcsolatosak. Mikor a vércukorszint 160-180 mg/dl (8,9-10 mmol/l) fölé emelkedik, a szőlőcukor bejut a vizeletbe. Amikor a szint még magasabbra emelkedik, a nagy mennyiségben ürített szőlőcukorral együtt a vesék (hígításként) több vizet választanak ki. Mivel a vesék igen sok vizeletet állítanak elő, a cukorbeteg gyakorta nagy térfogatokat vizel (poliuria). A jelentős mennyiségű vizelet ürítése kóros szomjúságot hoz létre (polidipszia).

polifágia, polidipszia, poliuria, diabetes, cukorbetegség | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Mivel a vizeletben nagy mennyiségű kalória vész el, a testsúly csökken. Ellensúlyozásképpen a beteg gyakran jelentős éhséget érez (polifágia). További tünetek közé tartozik a homályos látás, álmosság, hányinger és csökkent állóképesség. Továbbá, ha a cukorbetegség kezelése nem megfelelő, a fertőzések iránti fogékonyság fokozódik. Az inzulinhiány súlyossága miatt az I-es típusú cukorbetegek szinte mindig fogynak, mielőtt a kezelésük elkezdődne. A legtöbb II-es típusú cukorbeteg viszont nem veszít súlyából.

Az I-es típusú cukorbetegekben a tünetek hirtelen kezdődnek, és gyorsan haladnak egy diabéteszes ketoacidózisnak nevezett állapot felé. A cukor magas vérszintje ellenére inzulin nélkül a legtöbb sejt nem tudja felhasználni a cukrot, így más energiaforrások felé fordul. A zsírsejtek kezdenek leépülni, ennek következményeképpen ketonok, mérgező kémiai vegyületek keletkeznek, melyek savassá tehetik a vért (ketoacidózis). A diabéteszes ketoacidózis kezdeti tünetei: fokozott szomjúságérzet és vizeletürítés, súlyvesztés, hányinger, hányás, fáradtság és - különösen gyermekekben - hasi fájdalom. A légzés mélyebbé és szaporábbá válik, mivel a savas vegyhatás ingerli a légzőközpontot. A lehelet szaga olyan, mint a körömlakk-lemosóé. Kezelés nélkül a diabéteszes ketoacidózis kómába torkollhat, néha pár órán belül.

Az I-es típusú cukorbetegekben az inzulinterápia elkezdése után is kialakulhat ketoacidózis, ha kihagynak egy inzulininjekciót, továbbá, ha fertőzés, baleset, vagy egyéb súlyos egészségügyi probléma terheli meg őket.

A II-es típusú diabéteszeseknek esetleg évekig vagy évtizedekig nincsenek tüneteik; ezek esetleg csak akkor lépnek fel mikor az inzulinhiány fokozódik. A megnövekedett vizeletürítés és szomjúságérzet kezdetben enyhe, majd hetek vagy hónapok elteltével fokozatosan romlik. A ketoacidózis ritka. Ha a vércukorszint - általában a cukorbetegséget súlyosbító megterhelés, mint például fertőzések vagy gyógyszerek hatásának következményeként - nagyon magas lesz, gyakran meghaladja az 1000 mg/dl-t (55 mmol/l), az illető jelentősen kiszáradhat, ami zavartsághoz, aluszékonysághoz, epileptikus görcsökhöz, és egy, nem-ketotikus hiperglikémiás hiperozmoláris kómának nevezett állapothoz vezethet.

Okok

Tünetek

Szövődmények

Kórisme

Kezelés

  • Inzulinpótló terápia

  • Szájon át szedett vércukorszint-csökkentő szerek
  • A kezelés ellenőrzése
  • A szövődmények kezelése

| cukorbetegség, diabetes, poliuria, polidipszia, polifágia
2013-02-22 00:44:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop