Cukorbetegség - hipoglikémia, ketoacidózis

Mind az inzulin, mind a szájon át szedhető gyógyszerek túl nagy mértékben csökkenthetik a vércukorszintet, ami hipoglikémiát okoz. Hipoglikémia előfordulhat akkor is, ha a cukorbeteg nem eleget, vagy nem időben eszik, vagy evés nélkül sokat mozog.

cukorbetegség, hipoglikémia, ketoacidózis | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Mikor a vércukorszint túl alacsony, az első szerv, amit érint, az agy. A szervezet ilyenkor azonnal szőlőcukrot állít elő a májban lévő glikogénraktárakból, s ez védi az agyat. Ebbe a folyamatba beletartozik az adrenalin (epinefrin) felszabadítása is, ami éhséget, szorongást, emelkedett tudati állapotot és reszketés-érzést válthat ki. A vérrel az agyba jutó szőlőcukor hiánya fejfájást okoz.

A hipoglikémiát gyorsan kell kezelni, mert perceken belül súlyossá válhat, ami fokozódó zavartsághoz, kómához és ritkán maradandó agykárosodáshoz vezet. A hipoglikémia első tünetének észlelésekor a beteg valamilyen formában egyen cukrot. E célból a cukorbetegeknek mindig maguknál kell tartaniuk édességet, cukordarabot vagy szőlőcukor tablettát, hogy kezelhessék a hipoglikémiás rosszulléteket. További lehetőség egy pohár tej (ami egy másik cukorfajtát, tejcukrot vagy laktózt tartalmaz), cukrozott víz, vagy gyümölcslé megivása, illetve sütemény, gyümölcs vagy más édes étel elfogyasztása. Az I-es típusú cukorbetegeknek mindig kell maguknál tartaniuk glukagont (egy hormon, ami emeli a vércukorszintet), vagy a glukagon elérhető közelségben kell legyen, hogy be lehessen adni abban az esetben, ha nem tudnak cukrot tartalmazó ételt magukhoz venni.

A diabéteszes ketoacidózis orvosi sürgősségi állapot. A diabéteszes ketoacidózis azonnali és hozzáértő kezelés nélkül kómát és halált okozhat. Kórházi beutalás szükséges, általában intenzív osztályra. Nagy mennyiségű intravénás folyadékot adnak elektrolitokkal (nátriummal, káliummal, klórral és foszfáttal) együtt, hogy pótolják azt a mennyiséget, ami a túlzott vizeletürítéssel elveszett. Az inzulint általában intravénásan adják, mert így gyorsan hat, és az adagot gyakran lehet az eredményeknek megfelelően módosítani. A vér szőlőcukor-, keton-, elektrolitszintjeit néhány óránként mérik, és az orvosok ehhez igazítják a kezelést. Az orvosok mintát vesznek az artériás vérből is, hogy megmérjék a savasságát. Néha külön kezelés szükséges a savas vegyhatás megszüntetéséhez, habár a vércukorszint beállítása és az elektrolitok pótlása általában lehetővé teszi a szervezet számára, hogy helyreállítsa a normális sav-bázis egyensúlyt.

A nem-ketotikus hiperglikémiás hiperozmoláris kóma kezelése hasonló a diabéteszes ketoacidóziséhoz. A folyadékot és az elektrolitokat pótolni kell. A vércukorszintet fokozatosan kell visszaállítani, hogy elkerüljék a hirtelen folyadékbeáramlást az agyba. A vércukorszinteket könnyebb beállítani, mint a diabéteszes ketoacidózisban, és a vérsavasság okozta problémák kevéssé súlyosak.

A cukorbetegség legtöbb hosszú távú szövődménye egyre súlyosbodó jellegű, hacsak a vércukorszintet nem állítják be pontosan. A diabéteszes retinopátia viszont célzottan is gyógyítható. Lézeres sebészi beavatkozással lezárhatják a szivárgó ereket, hogy megakadályozzák az ideghártya maradandó károsodását. A korai lézerkezelés segíthet megakadályozni vagy lényegesen lassítani a látásvesztést.

Okok

Tünetek

Szövõdmények

Kórisme

Kezelés

  • Inzulinpótló terápia

  • Szájon át szedett vércukorszint-csökkentő szerek
  • A kezelés ellenőrzése
  • A szövődmények kezelése

| cukorbetegség, hipoglikémia, ketoacidózis
2009-02-12 09:24:44

Web Design & Development Prowebshop