A cukorbetegek nem figyelnek az egészségükre

A cukorbetegek túlnyomó többsége tudja, mit kellene tennie, mégsem tesz semmit egészsége érdekében, állítják amerikai kutatók.

cukorbetegség, diabétesz, életmód, diéta | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
Egy vizsgálat szerint a cukorbetegek tudják, hogy életmódbeli változásokkal karban tudják tartani betegségüket. A vizsgálatban részt vevő 2. típusú diabéteszben szenvedő 3867 beteg 87 százaléka tudta, hogy az elhízás súlyosbítja az állapotát, ám csupán 70 százalékuk próbált meg az előző évben lefogyni, és csak minden harmadiknak sikerült fél éven át tartania a kívánt testsúlyt.

A vizsgált betegek 17 százaléka állította, hogy jobban szeret gyógyszert szedni, mint mozogni és fogyókúrázni, 5 százalék meg sem próbált egészségesen élni. A válaszadók 63 százaléka elismerte, hogy orvosa az elmúlt év során több mozgást ajánlott neki, ám mindössze 13 százalék fogadta meg az orvos tanácsát.

A kérdőívekből az is kiderült, hogy nem az egészségügyi ellátás hiányosságai okozzák a gondot. A betegek több mint 80 százaléka legalább évi három alkalommal volt orvosnál.

Eredményeink ellentmondanak annak az általánosan elterjedt nézetnek, miszerint ha a beteg jól informált a betegségével kapcsolatban és hozzáfér az ellátáshoz, akkor megváltoztatja életmódját az orvos ajánlásai szerint – mondják a kutatók. A motiváció új módjaira van szükség. Lehet ez a cukros üdítők adójának emelése, táplálóbb iskolai étkezések, vagy akár a biztosítási díj csökkentése azok számára, akik tesznek valamit az egészségükért.

A vizsgálat második részében a diabétesz kockázati tényezőit vizsgálták több mint 10 000 résztvevő bevonásával. Egy ötéves időtartam alatt
  • a kor előrehaladta volt a legerősebb előrejelző
  • a magas vércukorszint a kockázatot az ötszörösére emelte
  • az elhízás megkétszerezte a kockázatot
  • a családban már előfordult 2. típusú diabétesz 50 százalékkal növelte a betegség kockázatát.


Health.com, kép: sxc.hu
| cukorbetegség, diabétesz, életmód, diéta
2011-07-07 14:24:41
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop