Hirdetés

A cukorbetegség és szövődményei

A cukorbetegségben az elégtelen inzulin elválasztás és az inzulin nem megfelelő hatása miatt emelkedik a vércukorszint, ami károsítja a szervezetet. Elmaradt vagy nem megfelelő kezelés esetén számos szövődmény keletkezik.

cukorbetegség, diabétesz |

InforMed Hírek14   InforMed


Az inzulin

A szőlőcukrot (glükózt) a hasnyálmirigyben termelt inzulin segítségével bontja le és hasznosítja a szervezet. Az izom-, a zsír- és a májsejtek csak az inzulin segítségével tudják a glükózt felhasználni. Amennyiben nem termelődik megfelelő mennyiségű inzulin vagy az inzulin nem fejti ki a szokásos hatást, akkor emelkedik a vércukorszint.

A vércukorszint

Akkor beszélünk diabéteszről, ha a betegek éhomi vércukorszintje (legalább 8 órával étkezés után) ismételten eléri, vagy meghaladja a 7 mmol/l-t. Akkor is cukorbetegséget állapítunk meg, ha a bármikor mért vércukor eléri, vagy meghaladja a 11,1 mmol/l-t és a betegnél jellegzetes tünetek jelentkeztek.

Bizonytalan esetekben, vagy szűrés jelleggel szokták alkalmazni a cukorterhelést (oGTT). Ennek lényege, hogy terhelés előtt (legalább 12 órás éhezés után) és 75g glükóz elfogyasztása után 120 perccel mérik a vércukorszintet. Ha a terhelés előtti vércukorszint 7 mmol/l alatti, a 120 perces pedig 7,8 és 11,1 mmol/l között van, akkor csökkent glükóztoleranciáról (IGT) beszélünk.

A glükóz normális szintjének felső határa a vénás plazmában 6 mmol/l. Ha az éhomi vércukorszint 6,1 és 6,9 mmol/l közötti, akkor emelkedett éhomi vércukorszintről beszélünk (IFG).

A csökkent glükóztolerancia és az emelkedett éhomi vércukorszint még nem diabéteszt jelent, de kóros, mert a szénhidrátanyagcsere korai zavarát jelzik. Az esetek jelentős részében később diabétesz alakul ki, illetve nő a szív- és érrendszeri betegségek veszélye.

Tünetek

A betegség tünetei változatosak, lehet tünetmentes véletlen felfedezés, de drámai kezdet, akár kóma is előfordulhat.

A magas vércukorszint, a hiperglikémia esetében megnő az ürített vizelet mennyisége. Ez annak következménye, hogy bizonyos vércukorszint felett (általában 10 mmol/l felett) a vizelettel glükóz is ürül és az ürülő cukor vizet visz magával. A vízvesztés pedig szomjúságérzetet okoz.

Előfordul, hogy elhúzódó sebgyógyulás, ismételten jelentkező pattanásos bőrbetegség, viszketés, hüvelyfolyás hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre. A hiperglikémia miatt szemészeti szövődmény alakulhat ki, látászavar is jelentkezhet. Lehetséges, hogy a szemész a szemfenéken észlelt jellegzetes elváltozások alapján hívja fel a diabéteszre a figyelmet.

Megtartott étvágy mellett a testsúly csökkenhet, mivel a glükóz nem tud beépülni a szervezetbe. A beteg a tünetekhez hozzászokhat, ezért előfordul, sajnos nem is ritkán, hogy a diabétesz szövődményeit észleli először az orvos.

A cukorbetegség típusai

1-es típusú diabétesz

Ennek hátterében legtöbbször az áll, hogy a szervezet védekező immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét. Autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. Ez a forma bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek és fiatal felnőttkorban jelentkezik.

A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek itt gyorsan alakulnak ki és a betegek kezeléséhez inzulin szükséges. Kezeletlen vagy rosszul kezelt, súlyos esetben hiperglikémiával járó eszméletlenség, kóma alakul ki, amely végzetes lehet.

Az 1-es típusú diabétesz általában az esetek kb. 10%-a. Eltérő a gyakorisága a különböző népességekben. Leggyakoribb Skandináviában, míg nagyon ritka Japánban, Koreában. Európában pl. több mint tízszer gyakoribb az 1-es típusú diabétesz Finnországban, mint Macedóniában. Sajnos Magyarországon is egyre nő ennek a diabétesz típusnak a gyakorisága.

2-es típusú diabétesz

Ebben az esetben a béta sejtek termelnek inzulint, de az inzulin nem fejti ki a megfelelő hatását, mert a sejtek érzéketlenek vele szemben. Ezen érzéketlenség, az inzulinrezisztencia miatt emelkedik a vércukorszint. A magas vércukorszint, hiperglikémia miatt a béta-sejtek több inzulint próbálnak termelni, majd a folyamat során az inzulintermelés elégtelenné válik és hosszabb idő után teljesen kimerülhet.

A betegség kezdetén gyakori a tünetmentesség, a diabétesz tünetei csak lassan alakulnak ki, gyakran a különböző szövődmények megjelenése kapcsán diagnosztizálják a diabéteszt. Korábban ezt a diabétesz formát „enyhe” betegségnek tartották, mivel sokáig nem okoz panaszt, nem feltétlenül igényel inzulint.

Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, a 2-es típusú cukorbetegség súlyos betegség, mintegy 10-15 évvel lerövidíti a várható életkort, nagyon magas a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága és súlyossága. Egy 2-es típusú cukorbeteg olyan szív-érrendszeri veszélyeztetettségnek van kitéve, mint egy nem cukorbeteg, infarktuson átesett beteg.

Az inzulinnal szembeni érzékenység csökkenése, az inzulinrezisztencia fő oka az elhízás. A 2-es típusú betegek többsége, kb. 80%-a elhízott, többségük magas vérnyomástól is szenved. A betegség általában középkorú vagy idős embereknél alakul ki.

A 2. típusú diabétesz gyakorisága összefügg az életmóddal; a mozgásszegény életmód, az elhízás, az egészségtelen táplálkozás döntő szerepet játszik kialakulásában. Manapság az elhízás gyermek és serdülőkorban is jelentkező rohamos terjedésével azonban ebben a korban is egyre több diabétesz jelentkezik.

A cukorbetegség kezeléséről

A kezelés célja a korai és késői szövődmények megelőzése, a panaszmentesség elérése. Nincs két egyforma cukorbeteg, a kezelést egyénre szabva kell alkalmazni. Figyelembe kell venni a beteg lehetőségeit, életmódját, kísérőbetegségeit, gyógyszereit és esetleges szövődményeit.

A kezelés alapja a megfelelő egyéni diéta. Ha ez hibás, akkor nem érheti el hatását a legjobbnak tartott tablettás, vagy inzulinkezelés sem.

Szövődmények

A magas vércukorszint károsítja a kis- és nagyereket. Hangsúlyozni szükséges, hogy a szövődmények megjelenése nem törvényszerű. Sok ezer beteg adatait feldolgozó vizsgálat bizonyította, hogy a megfelelő szénhidrátháztartás elérésével a szövődmények megelőzhetők illetve kialakulásuk lassítható.

A cukorbetegséggel kapcsolatos vakság, érszűkület, szélütés, szívinfarktus, veseelégtelenség, idegkárosodás kialakulása megfelelő kezeléssel megelőzhető. Kialakult szövődmények esetében, pedig a jó cukoranyagcsere segíthet a további romlás lassításában.

A cukorbetegség gyakorisága

Magyarországon félmillióra becsülik a cukorbetegek számát. Ebből kb. 150 ezer ember diétázik, kb. negyedmillió tablettá(ka)t szed és kb. 130 ezer cukorbeteg használ inzulint.

Valószínűleg még közel félmillió embert érint a cukorbetegség „előszobájának” is nevezhető állapot, a csökkent glükóztolerancia. Ez azt jelenti, hogy ha egy szokásos reggeli vagy ebéd után megmérnék ezeknek az embereknek a vércukor szintjét, akkor az már kóros lenne.

Ezért óriási a jelentősége annak, hogy tudatosítsuk: a cukorbetegség nem egy enyhe lefolyású betegség, hanem végzetes kimenetelű szív- és érrendszeri betegség lehet, ha a kockázati tényezőket nem kezeljük megfelelően.

A korán felismert szénhidrát-anyagcsere zavar megfelelő kezelésével viszont javítani lehet a betegek életminőségén, csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedési és halálozási kockázatot. Szűrőprogramokat kell indítani, hogy idejében felismerjük a szénhidrát-anyagcsere zavarát.

cukorbetegség, diabétesz

2017-07-02 22:59:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop