Hirdetés

A cukorbetegség szokatlan tünetei

A fokozott szomjúság, éhség és vizelés a cukorbetegség leggyakoribb tünetei. De sok más tünet is előfordulhat, például a fogínybetegség, a sötét bőrfoltok és a fertőzések számának növekedése.

cukorbetegség, bőrelváltozások, látásromlás, halláscsökkenés, fertőzések |

InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép: MNT

Attól függően, hogy milyen típusú cukorbetegségről van szó, hetektől évekig tarthat a tünetek kialakulása. Míg az 1-es típusú cukorbetegség tünetei néhány héten vagy hónapon belül megjelenhetnek, a 2-es típusú cukorbetegség tüneteinek kialakulása több évig is tarthat.

Bár a tünetek tipikusak lehetnek, mint például a fokozott szomjúság és a vizeletürítés, a cukorbetegségnek szokatlanabb tünetei is lehetnek, mint például a fogínybetegség és a halláskárosodás.

A lehető legkorábbi diagnózis azt jelenti, hogy hamarabb lehet elkezdeni a kezelést, csökkenteni a szövődmények kockázatát, ezért fontos tudni, hogy mik ezek.

A diagnózis idején klasszikus tünetek a fáradtság, a fokozott vizeletürítés, valamint a túlzott szomjúság és éhség. A cukorbetegségnek azonban számos egyéb tünete is lehet, amelyek figyelmeztető jelek, de kevésbé nyilvánvalóak.

Fogínygyulladás

A parodontitis az ínybetegség súlyos formája, amikor az íny lehúzódik a fogtól. Ez a fogak kilazulását vagy kiesését okozhatja.

A parodontitis két-háromszor gyakoribb a cukorbetegeknél, mint másoknál. Az ínybetegség nemcsak gyakoribb, de valószínűleg gyorsabban is alakul ki és súlyosabb lesz a cukorbetegek körében.

A kapcsolat kétirányú: a cukorbetegség súlyosbíthatja a fogágygyulladást, a parodontitis pedig a magas vércukorszint (hiperglikémia) kockázati tényezője lehet. A parodontitis magasabb A1C-szinttel jár együtt (az elmúlt három hónap átlagos vércukorszintjét mutatja).

A krónikus gyulladás mind a cukorbetegség, mind a fogágybetegség progresszióját jelzi. A cukorbetegek és a parodontitisben szenvedők magasabb gyulladásos markerekkel rendelkeznek.

A cukorbetegségben fellépő gyulladás csontvesztéssel jár, ez a parodontitis legsúlyosabb stádiuma, amikor a fogak kilazulhatnak vagy kieshetnek.

Bőrelváltozások

Bizonyos bőrbetegségek a cukorbetegség első jelei lehetnek.

Ilyen például az acanthosis nigricans. Ez egy bársonyos, sötét, gyakran vastag folt a bőrön, amely általában a bőr ráncaiban vagy redőiben alakul ki, például a nyak hátsó részén, a hónaljban (ahol a kar a vállhoz kapcsolódik) és az ágyékban. Ezek a foltok a kezeken, lábakon, könyökökön és térdeken is előfordulhatnak.

Az inzulinszint emelkedése acanthosis nigricanst okozhat. Néha a sejtek ellenállnak az inzulinnak, és válaszul több inzulin termelődik. A megnövekedett inzulinszint az inzulinrezisztenciát jelzi, amely a prediabetes és a 2-es típusú cukorbetegség előfutára.

Más tbőrbetegségek, amelyek a cukorbetegség figyelmeztető jelei lehetnek 

Digitális szklerózis: Ez vastag foltokként jelenik meg, amelyek merevvé teszik a bőrt. Leggyakrabban a kéz hátsó részén alakul ki, de lehet a homlokon, a lábfejen és az ujjakon is. Az 1-es típusú cukorbetegek körülbelül egyharmadánál jelenik meg.

Eruptív xantomatózis: Ezek a dudorok keménynek, sárgának és borsószerűnek tűnnek. Vörös glóriájuk van és viszkethetnek. Gyakran megjelennek a lábakon, a karokon, a fenéken és a kézháton. Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő férfiak körében gyakori.

• Diabéteszes hólyagok: ritkák, és égési hólyagnak tűnnek, de általában nem okoznak fájdalmat. A hólyagok az ujjakon, kézen, lábujjakon, lábfejen és néha az alkaron is kialakulhatnak. Néhány hét alatt kitisztulnak, jellemzően hegesedés nélkül.

Necrobiosis lipoidica diabeticorum: Ezek a sebek általában nagyok, mélyek, fájdalmasak és viszketnek. Kis, megemelkedett vörös csomóként kezdődnek, amely ibolyakék szegéllyel rendelkező, fényes hegként jelenhet meg. Az állapot – amelyet az érelváltozások okoznak – ritka, cukorbeteg nőknél a leggyakoribb.

Gyakori fertőzések

A cukorbetegeknél fokozott a fertőzések kialakulásának kockázata.

Ez magában foglalhatja a bakteriális fertőzéseket, például a körmök körül vagy a szőrtüszőkben fellépő fertőzéseket, valamint a keléseket és az árpát. Különböző baktériumok okozhatják ezeket a fertőzéseket, de a leggyakoribb a Staphylococcus.

A gombás fertőzések is gyakoribbak lehetnek. Ezeket a fertőzéseket leggyakrabban a Candida nevű gomba, egy élesztőgomba okozza, viszketés, ótvar, hüvelyi gombás fertőzés és lábgomba formájában jelentkezhetnek. Gyakori fertőzések fordulhatnak elő a magas vércukorszint kombinációja miatt, amely táptalaj a baktériumok szaporodásához és gyengíti az immunválaszt.

A cukorbetegség egyik leggyakoribb fertőzési helye a húgyutak. Ennek oka lehet az, hogy a cukorbetegség károsítja az immunrendszert, vagy azért, mert a cukorbetegség olyan mértékben érintette az idegeket, hogy a hólyag már nem ürül ki teljesen.

Látásromlás

Bizonyos látásváltozások a vércukorszint emelkedésének jelei lehetnek. A túl sok cukor károsíthatja a szem kis ereit, és folyadékszivárgást okozhat, ami befolyásolja a látás tisztaságát.

A legkorábbi látásváltozások közé tartozik a homályos látás vagy a távoli tárgyak olvasásának vagy látásának nehézségei. Ha nem kezelik, a látásváltozások rosszabbodhatnak, és sötét, lebegő foltokat vagy csíkok jelennek meg.

Halláscsökkenés

A cukorbetegség megkétszerezi a halláskárosodás kockázatát. Ennek oka a hallóideg károsodás, amelyet a magas vagy alacsony vércukorszint okozhat.

A tartósan magas vércukorszint károsíthatja a belső fülben lévő kis ereket és idegeket. A tartósan alacsony vércukorszint károsíthatja az idegi jelek továbbítását a belső fülből az agyba.

Ágybavizelés gyermekeknél

Azok a gyerekek, akik már át tudják aludni az éjszakát, hetente néhányszor elkezdenek éjszaka bepisilni. Ez az 1-es típusú cukorbetegség jele lehet, tipikus tünet gyermekeknél, de a szülők vagy a gondozók gyakran nem gondolnak rá. Mivel az 1-es típusú cukorbetegség tünetei fiatalkorban hirtelen jelentkezhetnek, és ha nem kezelik azonnal, egészségügyi vészhelyzetté válhatnak, ezért ez fontos tünet.

A gyakori vizeletürítés általában fokozott szomjúságérzettel és éhségérzettel, valamint fogyással jár.

Ha a cukorbetegség bármely tünetét észleli – különösen, ha nagyobb a betegség kockázata –, keresse fel orvosát, hogy kiderítse, mi okozza a tüneteit. A korai felismerés és kezelés fontos az életminőség javítása, a szövődmények kockázatának csökkentése, valamint a cukorbetegség progressziójának lassítása vagy megelőzése szempontjából.

cukorbetegség, bőrelváltozások, látásromlás, halláscsökkenés, fertőzések

2024-01-16 19:15:45

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop