A leveles zöldségek csökkentik a diabétesz kockázatát

A leicesteri egyetem kutatóinak vizsgálata szerint „jelentősen” csökkenthető a 2. típusú diabétesz kockázata, ha valaki sok zöldséget fogyaszt. A zöldfélék, például a brokkoli vagy a káposzta magas antioxidáns- és magnéziumtartalmuknak köszönhetően segíthetnek megelőzni a cukorbetegség kialakulását.

zöldség, diabétesz | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
A kutatócsoport hat korábbi vizsgálat eredményeit tekintette át, összesen több mint 220 ezer résztvevő adatait. Ezek a vizsgálatok mind a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a 2. típusú diabétesz közti kapcsolatot elemezték.

Megállapították, hogy a napi 1,5 külön adag zöldséget fogyasztóknál, 14 százalékkal csökken a 2. típusú diabétesz kockázata.

A kutatók így nyilatkoztak erről: – Metaanalízisünk eredményei alátámasztják azokat az ajánlásokat, amelyek szerint a leveles zöldfélék fogyasztásával jelentősen csökkenthető a diabétesz kockázata.

Ez a vizsgálat az első, amely külön a leveles zöldségekre vonatkozik ebben az összefüggésben. – Túl korai lenne azonban a leveles zöldségeket egyedüli módszerként ajánlani kockázatcsökkentésre – mondja dr. Iain Frame, a brit diabétesz társaság kutatási igazgatója. – Nem lenne jó, ha csak bizonyos ételfajtákra összpontosítana valaki, és hanyagolná azt a tanácsot, hogy naponta ötször gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon.
| zöldség, diabétesz
2010-08-30 12:58:51


Csökkent az új diabetesz esetek száma az USA-ban

Meglepő módon csökkent az amerikai felnőttek körében az új diabéteszes esetek száma annak ellenére, hogy az elhízottak aránya viszont növekedett.


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


A diabéteszes láb

A cukorbetegség késői, összetett, fájdalmas és a beteg rokkantságához vezető szövődménye lehet a diabéteszes láb. Kialakulásában a hosszú ideig rossz cukoranyagcse...