Hirdetés

A vérnyomás és a koszorúérbetegség kockázata cukorbetegeknél

2-es típusú diabetes diagnózisa esetén igen valószínű, hogy a kezelőorvos vércukor csökkentő gyógyszereket, statinokat és vérnyomáscsökkentőket fog felírni. A vérnyomás agresszív kezelése cukorbetegek esetén, és a hiedelem, hogy "minél alacsonyabb, annál jobb", a 90-es évek vizsgálatain alapul. Ezt azonban mostanában megkérdőjelezik, mert a korábbiaknak ellentmondó bizonyítékok kerültek elő. A vizsgálat eredményeit a Diabetes Care című orvosi folyóirta 2013 május 20-i számában közölték.

vérnyomás, cukorbetegség |

InforMed Hírek11   InforMed | Glanz, J.


A legutóbbi követéses vizsgálatot 6 évig folytatták és 12600 fehér és 17500 afroamerikai cukorbeteg adatait elemezték, életkoruk 30-94 között volt.
Mérték és regisztrálták a vérnyomás adatait kb. átlag 15-ször az utánkövetés során. Szívbetegségnek az instabil angina vagy szívinfarktust tekintették. Megállapították, hogy a legkisebb kockázat a 130139/ 80-89 Hgmm tartományban voltA kockázat emelkedett e tartomány alatt, továbbá 140-059/ 90-99 Hgmm-nél, az egyetlen szignifikáns eredmény a fokozott kockázat volt 50 éves kor alatt.

A folyamatos modellezés alapján azt a következtetést vonták le, hogy emelkedik a kockázat a két magasabb régióban, de ez nem szignifikáns 50 éveseknél vagy fiatalabbaknál, az idősebbeknél pedig éppen fordított az összefüggés a vérnyomás és a szívbetegség kockázata között.

A szerzők szerint eredményük egybevág az ACCORD vizsgálat eredményeivel, mely szerint az erőteljes vérnyomáscsökkentés 120 Hgmm alá cukorbetegeknél nem járt kedvező eredménnyel, illetve az INVEST vizsgálattal, amelyben a 130 Hgmm alá csökkentés nem járt eredménnyel, szemben a kontroll csoporttal.

A szerzők hivatkoznak egy. az Egyesült Királyságban végzett friss vizsgálatra, mely egy U alakú összefüggést mutatott a vérnyomásértékek és az általános halálozás között idősebb cukorbetegek körében.

A szerzők véleménye szerint jelenleg nincs erős bizonyíték arra, hogy a 139 Hgmm alatti vérnyomás elérése kedvező lenne. Érdekes, hogy az American Diabetes Association új irányelve szerint (2012 december) az elérendő szisztolés vérnyomás értéke inkább 140, és nem 130 Hgmm.

Kapcsolódó rovatok:
Cukorbetegség
Szív- és érbetegségek
Koszorúérbetegségek
Magasvérnyomás-betegség
Gyógyszerek
Gyógyszer a Családban


vérnyomás, cukorbetegség

2013-06-11 02:55:21

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop