Az antioxidánsok lelassítják a diabeteszes idegkárosodást

SAN DIEGO - Egy vény nélkül kapható táplálékkiegészítő ígéretesnek látszik az előrehaladott állapotban levő cukorbetegek idegbántalmainak kezelésében és megelőzésében.

Az American Diabetes Association éves konferenciáján Lester Packer, a berkeley-i University of California molekuláris- és sejtbiológia professzora kijelentette, hogy az alfa-zsírsav megelőzheti vagy lelassíthatja a diabéteszesek mintegy 70 százalékánál fellépő idegkárosodást.

"Mindenkinek ajánlom. Ez a kezelés nem árthat, sőt, bizonyíték van arra nézve is, hogy lelassíthatja az öregedési folyamatot" - mondta Parker professzor, maga is egy fiatalos hetvenes.

Az alfa-zsírsav nevű antioxidáns a szabad gyökök okozta sérülések ellen harcol; a szabad gyökök instabil molekulák, a sejtek tevékenységének melléktermékei. A túlzott mennyiség károsítja a sejt szerkezetét és végső soron krónikus degeneratív betegségek kialakulásához vezethet, mondta Packer professzor.

Az alfa-zsírsavban az az egyedülálló, hogy mind zsírban, mind vízben oldódik, ez pedig növeli azt a képességét, hogy lekösse a szabad gyököket. Ellentétben a többi antioxidánssal, amelyek "elfojtják" a szabad gyököket, majd maguk is azzá válnak, az alfa-zsírsav képes visszaalakulni antioxidánssá, mondta Parker professzor, a "The Antioxidant Miracle" [Az antioxidáns csoda] című új könyv szerzője.

Egy, az ADA-konferencián bemutatott tanulmányában Packer professzor leírta a patkányoknak beadott három adag alfa-zsírsav eredményeit. Egy kéthetes periódus végén megmérték a patkányok idegsejtjeiben az alfazsírsav szintjét. Az eredmények azt mutatták, hogy minél magasabb az adag, annál több rakódik le az idegekben.

"A szabad gyököktől való tartózkodás a diabéteszes betegek egyik legjobb védekezése a helyes étrend, rendszeres mozgás és az orvos által előírt gyógyszerezés mellett" - mondta Packer professzor.

Még ígéretesebb eredményeket mutatnak a németországi kutatások, ahol az alfa-zsírsavat több mint 25 éve alkalmazzák a diabetikus idegkárosodások gyógyítására.

A Diabetes című folyóiratban 1997-ben megjelent cikkben Dan Ziegler és F. Arnold Gries a düsseldorfi Heinrich Heine egyetem munkatársai kimutatták, hogy a napi 600 milligramm alfa-zsírsavat szedő cukorbetegeknél csökkentek az idegkárosodással járó fájdalmak és zsibbadások. Más német kutatók kimutatták, hogy az alfa-zsírsav növeli az inzulin és az antidiabetikumok vércukorszint-csökkentő hatását.

Az idegkárosodás a cukorbetegség komoly szövődménye, amely az évi 200 ezer haláleset nagy részéért felelős és a megemelkedett vércukorszint következménye. Az idegkárosodás hatással van a szívre, a szemre, a vesékre, a nemi szervekre, és a lábakra.

Az ADA statisztikái szerint az idegkárosodás a felelős a cukorbetegeknél található és az össznépességhez képest 40 százalékkal magasabb amputációs rátáért. Vezető oka egy újfajta vakságnak is a felnőttek körében, köze van a vesebajhoz, amely a cukorbetegek 10-21 százalékánál jelentkezik.

Az alfa-zsírsav kis mennyiségben megtalálható a burgonyában, spenótban és a vörös húsokban. 30 milligramm alfa-zsírsavért az embernek 10 tonna borjúmájat kellene elfogyasztania. Packer professzor azt ajánlja, hogy az egészséges emberek napi 60 milligramm kiegészítőt fogyasszanak. A javasolt napi adag Németországban az idegkárosodásban szenvedő cukorbetegek számára 600 milligramm.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Diabetes mellitus, Cukorbetegség, Cukorbaj, Cukorbeteg, Diabetes, Ideg degeneratio, Idegdegeneratio, alfa-zsírsav, antioxydáns, idegkárosodást, antioxidánsok, diabeteszes idegkárosodást, cukorbetegek, antioxidánsok lelassítják, milligramm alfa-zsírsavat, Diabetes c
2002-08-01 00:09:31
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop