Az inzulin beadása

Az inzulint az arra rászoruló cukorbetegek a bőr alá (subcutan) adagolják a mindennapi gyakorlatban. Egyéb adagolási módok, pl. izomba (intramuscularis) vagy visszérbe (intravénás), csak kivételes esetben és kórházi körülmények között fordulnak elő.

inzulinkezelés, cukorbetegség, technika | InforMed Hírek14   InforMed | Strényer, F.

Hová adjuk? Elvileg a felkarba, a comb- és a fartájékba, valamint a has bőre alá adhatjuk az inzulint.

A leggyorsabban és a legegyenletesebben a has bőre alól szívódik fel az inzulin, ezért általában mindenkinek ezt a területet javasoljuk. Csak akkor szoktuk a hason kívüli beadási területet javasolni, ha a has bőr alatti zsírszövete többszörös hasi műtét vagy korábbi égés miatt sérült. Ilyenkor a kiterjedt hegesedés miatt bizonytalan lehet az inzulin egyenletes felszívódása.

A combtájékról kerül a leglassabban az inzulin a keringésbe, ezért ezt a területet az éjszakára adott inzulin beadásánál igénybe vehetjük. A beadási területek (felkar, has, comb, far) rendszertelen váltogatása jelentős vércukor-ingadozáshoz vezethet.

Az előbbiek miatt ragaszkodjunk ugyanahhoz a területhez, ez lehetőleg a has legyen. Ezen belül viszont a beadási hely és oldal is rendszeresen változtatandó. Két szúráshely között legalább 2 centiméter legyen a távolság. Kezdjék a terület sarkában az injekciózást és haladjanak tovább vízszintesen vagy függőlegesen. Így könnyebben megjegyezhető, hogy hová adták az előző injekciót. Az ilyen adagolási módszer esetén hosszú idő telik el addigra, mire ugyanazt a négyzetcentiméterét hasuk bőrének ismételten igénybe veszik.

Ha valaki ugyanarra a pár négyzetcentiméterre adja az inzulint, annál ezen a területen steril gyulladás alakulhat ki. A gyulladt "csomóban" a bőr alatti zsírszövet elsorvadhat (lipodystrophia). A kis területre adott sok injekció helyén a bőr érzéketlenné válik. Ez a beadásnál előnynek tűnhet, mivel a beteg a szúrást egyáltalán nem érzi. De sokkal nagyobb hátrány az, hogy az ilyen területből az inzulin másképp - általában sokkal lassabban - szívódik fel, mint egyébként.

Az inzulinhatást befolyásoló helyi tényezők

Az inzulin felszívódását a bőr alatti zsírszövetből a kiválasztott területen kívül egyéb tényezők is befolyásolhatják. A test- és a külső hőmérséklet emelkedése gyorsítja, ezek csökkenése lassítja az inzulin vérbe kerülését. Az inzulin beadása utáni meleg fürdő tehát hirtelen vércukoreséshez (hipoglikémia) vezethet. A hideg fürdő pedig, mivel felére csökkenti az inzulin felszívódásának ütemét, átmeneti vércukor-emelkedést okozhat.

Az injekciózás helyének masszírozása is jelentősen meggyorsíthatja az inzulin felszívódását. Tehát a tű kihúzása esetén soha ne dörzsöljék a beadási területet! Az izommunka egyrészt a fokozott cukorfelhasználás miatt csökkenti a vércukorértéket, másrészt ehhez hozzájárul a beadási terület vérellátásának javulása miatti gyorsabb inzulinfelszívódás is. A felkar, illetve a comb az a terület, ahonnan fizikai munka alatt leginkább felgyorsul az inzulin felszívódása.

Az inzulinigényt meghatározó hatások

A cukorbeteg alkata, testsúlya, életmódja (étkezés, fizikai aktivitás, stressz) egyénileg alapvetően meghatározza az inzulinszükségletet. Ez mindenkinél más és más. Azonban a betegtől független tényezőként befolyásolhatja az inzulin igényt az évszakok változása, az időjárási fronttevékenység, a menstruációs ciklus. Pl. a melegfront arra érzékenyeknél vércukoresést, a hidegfront vércukor-emelkedést okozhat. Az inzulinigény menstruáció előtti átmeneti növekedése is ismert.

Hogyan adjuk?

A tűvel egybeépített, "holttér nélküli" fecskendővel, vagy az inzulinadagoló "toll"-lal (pen) a beadás egyszerű. Beadás előtt mindig mossanak kezet! Győződjenek meg róla, hogy a beadandó inzulinfajta, illetve mennyiség megfelel-e a tervezettnek!

A "homályos küllemű" inzulinokat (közepes hatású, kevert inzulinok) felszívás vagy beadás előtt forgatással (nem rázással!) össze kell keverni. Ügyeljenek arra, hogy a beadási terület tiszta legyen! Külön fertőtlenítés nem szükséges.

Egyik kezükkel vonják redőbe a bőrt. Másik kézzel merőlegesen, gyorsan szúrják be a tűt a bőrbe, majd nyomják le a dugattyút ütközésig. A mai tűméretek olyanok, hogy az inzulin biztosan jó helyre - a bőr alatti zsírszövetbe - kerül. Helyi gyulladás, ha betartják a higiénés rendszabályokat, gyakorlatilag nem fordul elő.

| inzulinkezelés, cukorbetegség, technika
2018-04-08 08:55:40
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop