Böjtölés és a cukorbetegség

Az időszakos böjtölés során a páciens semmit, vagy csak nagyon kevés kalóriát fogyaszt egy 12 vagy 24 órás időintervallum alatt.

| InforMed Hírek20   InforMed | Lippai, Z.

Heti egyszer, vagy akár többször is el lehet böjtölni. Eddig elsősorban a fogyás reményében alkalmazták ezt a diétát.

Egy új, az eddigi adatokat összefoglaló tanulmány azt mutatja, hogy ez a diéta csökkentheti a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek mennyiségét, sőt egyes esetekben azokat teljesen el is lehet hagyni.

Miért lehet hatékony ez a diéta?

Inzulinrezisztencia

A 2-es típusú cukorbetegeknél jellemző a magas vércukorszint (hiperglikémia), mely az évek-évtizedek során súlyos szövődményeket (szívinfarktus, stroke, vesekárosodás, vakság, alsó végtagi érszűkület) okozhat, melyek korai halálhoz, illetve az életminőség csökkenéséhez vezetnek.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához az inzulin működési zavara vezet. Az inzulin az a hormon, amely a vércukorszintet csökkenti azáltal, hogy a sejteket cukorfelvételre utasítja. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél az inzulin mennyisége kevés, illetve az inzulinra a sejtek sokkal kevésbé reagálnak (inzulinrezisztencia).

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében a testmozgásnak, a megfelelő étkezésnek (és az így elért testsúly csökkenésnek), illetve szükség esetén a gyógyszereknek van szerepe.

Az alkalmazott gyógyszereknek (orális antidiabetikumok, inzulin) hosszútávon azonban számos kedvezőtlen hatása is ismert. Az inzulinrezisztencia tovább romolhat, az étvágy szabályozásában résztvevő leptin és a szénhidrát háztartást befolyásoló adiponectin nevű hormonok működése zavart szenvedhet, emiatt a beteg testsúlya tovább növekedhet. Ez a testsúly növekedés pedig végső soron a cukorbetegség súlyosbodását okozhatja.

A kalóriabevitel csökkentése

A 2-es típusú cukorbetegek egy részénél jelentősen csökkenthető a gyógyszerek mennyisége alacsony kalóriatartalmú diétával, mely fogyáshoz és az anyagcsere folyamatok javulásához vezethet. Azonban sok páciens számára az alacsony kalóriabevitel nehezen kivitelezhető hosszabb időn keresztül. Számukra lehet igen hasznos az időszakos böjtölés, mely javítja az anyagcserét, csökkenti a szervezet zsírtartalmát, így fogyáshoz vezet.

A tanulmány írói az 1990-2020 között megjelent, a cukorbetegséggel és az időszakos böjtöléssel kapcsolatos tudományos cikkek, klinikai vizsgálatok, esetbemutatások eredményeit összesítették. Mindezek alapján arra jutottak, hogy az időszakos böjtölés több egyértelmű előnnyel is jár:

  • a testsúly csökkent
  • a sejtek inzulinrezisztenciája csökkent
  • a leptin és adiponectin szintek kedvező irányba változtak

Számos olyan beteg volt, akiknél az időszakos böjtölésnek köszönhetően az inzulin pótlása csökkenthető volt, vagy akár el is lehetett hagyni.

Egy esetbemutatás során három 2-es típusú cukorbeteg több hónapon keresztül időszakosan böjtölt, heti háromszor egy napig. Ennek következtében jelentősen javult a vércukorszintjük, fogytak és már egy hónap múlva elhagyhatták az inzulinkezelést. A diétázók könnyen kivitelezhetőnek ítélték meg az időszakos böjtölést, és nem merült fel a diéta abbahagyása.

Egy klinikai vizsgálatban összehasonlították a folyamatosan alacsony kalóriatartalmú diétát tartó és az időszakosan böjtölő cukorbetegeket. Egy év múlva mindkét csoportban javult az átlagos vércukorszint, viszont jelentősebb fogyás volt elérhető időszakos böjtöléssel.

Hogyan működik?

Az időszakos böjtölés nem csak a csökkent kalóriabevitel révén vezet fogyáshoz és az inzulinrezisztencia javulásához, hanem „anyagcsere újraprogramozás” által is. Ezen újraprogramozásnak köszönhetően a szervezet nem glükózt (a legelemibb szénhidrát, a szőlőcukor) fog használni energiaforrás gyanánt, hanem a zsírraktárakból felszabadított zsírsavakat. A zsírmennyiség csökkenésével pedig a leptin és adiponectin hormonháztartás is javul.

Fontos megjegyezni, hogy egyes emberek számára nehéz a 24 órás teljes vagy szinte teljes éhezés. A kezelőorvossal mindenképp szükséges konzultálni a diéta megkezdése előtt, ugyanis a cukorbetegségre szedett gyógyszerek túl alacsony vércukorszinthez vezethetnek ilyen kalóriabevitel esetén.

További kutatások kellenek még

Az összefoglaló tanulmány írói rámutattak arra, hogy további kutatások kellenek még a témakörben, mivel a vizsgált cikkek egy részében nem cukorbeteg, hanem egészséges alanyok szerepeltek, továbbá sok kutatás állatkísérletek eredménye volt. 

Éppen ezért nagyon fontosak lesznek a jövőbeni kutatások, amelyek erre az ingyenes, bárki számára hozzáférhető, bárki által alkalmazható, már több ezer éve ismert és használt módszerrel foglalkoznak.


| 2 típusú cukorbetegség, diabétesz, böjt
2022-01-08 18:21:15
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop