Cukorbetegség: a kezelés ellenőrzése

A vércukorszintek követése a cukorbetegség gondozásának nélkülözhetetlen része. Habár a vizeletet is lehet vizsgálni, van-e benne szőlőcukor, a vizelet ellenőrzése nem megfelelő módja a kezelés követésének és a terápia irányításának. Szerencsére a vércukorszint ma már könnyen mérhető otthon is.

vércukorszint, cukorbetegség | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A beteg az ujj hegyét egy kis lándzsával megszúrja, így nyer egy csepp vért. A lándzsa egy kis tűt tartalmaz, amit az ujjba lehet döfni, vagy pedig egy rugós eszközben van elhelyezve, amely könnyen és gyorsan átszúrja a bőrt. A legtöbb cukorbeteg közel fájdalmatlannak találja a szúrást. Azután egy csepp vért kell helyezni egy reagenscsíkra. A cukorra reagálva a csík színe megváltozik, vagy más kémiai változás megy végbe rajta. Néhány fajta csík színe eléggé megváltozik ahhoz, hogy a vércukorszintet le lehessen olvasni, ha a csík színét összehasonlítjuk egy táblázatba nyomtatott színekkel. Jobb és pontosabb rendszer egy gép használata, amelyik leolvassa a tesztcsík változásait, és az eredményt digitális kijelzőn mutatja. A legtöbb ilyen készülék méri a reakcióhoz szükséges időt, és automatikusan leolvassa az eredményt. A gépek kicsik, méretük egy toll méretétől egy csomag cigaretta méretéig terjed.

A cukorbetegeknek fel kell jegyezniük a vércukorszintjeiket és be kell számolniuk róla orvosuknak vagy ápolójuknak, hogy tanácsot kaphassanak, hogyan módosítsák az inzulint vagy a szájon át szedett vércukorcsökkentőt. Némelyeknek meg lehet tanítani, hogyan kell módosítaniuk a szükségletnek megfelelően az inzulint saját maguknak, az orvossal vagy ápolóval való találkozások között.

Az orvosok a kezelés követésére a glikozilált hemoglobin (más néven: hemoglobin AIC) szintjét határozzák meg a vérből. Mikor a vércukorszint magas, változások jelennek meg a hemoglobinban, a vérben lévő oxigént szállító kémiai anyagban. Ezek a változások egyenes arányban állnak egy hosszabb időszak vércukorszintjeinek átlagával. Így a vércukormérésektől eltérően, amelyek egy adott pillanatban fennálló szintet mutatnak, a glikozilált hemoglobin mérése azt tükrözi, hogy megfelelően állították-e be a vércukorszintet a megelőző néhány héten át. A glikozilált hemoglobin normál szintje alacsonyabb, mint 7%. A cukorbetegek ritkán érnek el ilyen értékeket, de a szoros ellenőrzés célja közel kerülni hozzá. A 9% feletti szint rossz és a 12% felett nagyon rossz beállítást mutat. A cukorbetegség gondozására szakosodott orvosok a glikozilált hemoglobin 3-6 havonkénti mérését javasolják.

Okok

Tünetek

Szövõdmények

Kórisme

Kezelés

  • Inzulinpótló terápia

  • Szájon át szedett vércukorszint-csökkentő szerek
  • A kezelés ellenőrzése
  • A szövődmények kezelése

| vércukorszint, cukorbetegség
2009-02-12 09:23:10
hirdetés
hírdetés