Diabétesz ellenőrzés kontaktlencse szenzorokkal

Kontaktlencsére szerelt átlátszó érzékelő segíthet a jövőben a cukorbetegeknek a vércukorszint mérésében.

cukorbetegség, diabétesz, kontaktlencse szenzor, vércukorszint | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A Nanoscale című tudományos lapban megjelent tanulmányban az Oregoni Állami Műszaki Egyetem kutatói közölték, hogy olyan nanoszerkezetű tranzisztort fejlesztettek ki, amely a könny vércukor szintjének apró változásait érzékeli. Az információt egy hordható pumpának továbbítja, amely inzulint és glukagont juttat a vércukorszint szabályozására a vérbe.

A szenzor és a pumpa mesterséges hasnyálmirigyként működik. Az 1-es típusú diabéteszben szenvedőknél súlyos szövődményeket okozhat, ha a vércukorszintet nem szabályozzák gondosan. A szövődmények között vakság, vese- és szívbetegségek is felléphetnek.

A FET (field effect transistor) nevű szenzor a szerzőcsoport egy korábbi munkájára épül, melyben olyan vércukorérzékelőt fejlesztettek ki, amely egy katéter köré szerelhető. Ilyen katétereket használnak akkor, amikor a pumpából inzulint juttatnak a vérbe.

Számos szenzort integrálható a kontaktlencsébe és mást is lehet vele tesztelni: a stresszhormonok vagy a húgysav szintjét, a szemnyomást a glaukóma kiszűrésére. Az érzékelő átlátszó, tehát nem akadályozza a látást.

Rák kimutatására is használható az átlátszó érzékelő, ha a rákkockázat jellemző biomarkereinek jelenlétét kutatják vele, de a pulzusszámot, az oxigénszintet és más egészségi adatokat is precízen képes ellenőrizni a kutatók szerint.

| cukorbetegség, diabétesz, kontaktlencse szenzor, vércukorszint
2016-11-04 12:30:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop