Diabétesz és a fágok

Először sikerült igazolni a 2-es típusú diabétesz és a bélben lévő bakteriofágok közötti kapcsolatot. Kínai kutatók a Microbiome című tudományos lapban mutatták be eredményeiket.

2-es típusú diabétesz, cukorbetegség, bakteriofágok | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A bakteriofágok, azaz a baktériumokban élősködő vírusok a legszélesebb körben elterjedt, legváltozatosabb szervezetek a földi bioszférában. A legtöbb fág megfertőzi a gazdaszervezetet, gyorsan megsokszorozódik benne, majd elpusztítja azt.

A fágok hatalmas számban és változatban léteznek az ember bélrendszerében, fontos szerepet játszanak a bélbaktériumok közösségének összetételében, összefüggenek sok emberi betegséggel.

A Sencseni Tudományos Akadémia Intézete, az Institutes of Advanced Technology (SIAT) és a Center for Synthetic Biology Engineering Research (CSynBER) munkatársai katalogizálták a bélfágokat, valamint összehasonlító elemzést végeztek 2-es típusú diabéteszben szenvedő és egészséges felnőttektől vett székletminták szekvenált génadatai alapján.

A diabéteszes csoportnál jelentős növekedést tapasztaltak a bélfágok számát illetően, és megfigyelték, hogy számos olyan gént tartalmaznak, amelyek segítik a baktériumok alkalmazkodását.

Ez az első tanulmány, amely azonosított egy diabétesz-specifikus bélfágot. Azt a következtetést bonták le, hogy a bélfágok bizonyos szintig a baktériumok „jó barátai”, nem pedig „ragadozói”, mint azt általában az emberek elképzelik.

A kutatás segítheti a tudósokat a bélfágok szintetizálásában vagy átalakításában, és a jövőben képesek lesznek beavatkozni a bélbaktériumokba, egyes betegségek kezelése vagy megakadályozása céljából.

| 2-es típusú diabétesz, cukorbetegség, bakteriofágok
2018-02-16 22:31:45
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop